Nesigurnost – triger za nisko samopouzdanje [ SELFHELP ]

Nesigurnost - triger za nisko samopouzdanje

Nesigurnost – triger za nisko samopouzdanje

Postoji urođena «mana» za sva ljudska bića, da sve odluke koje donosimo preispitujemo, te da se javlja potencijalna sumnja, koja stvara komplekse emotivnih  nesigurnosti kao mješavine nedoraslosti situaciji, izolacije, straha i beznađa.

Ipak, ti osjećaji nesigurnosti, koji nas vrlo često sprječavaju da ispunimo svoje potencijale i da se pridržavamo samo-postavljenih ograničenja, nisu ništa drugo nego pogrešna percepcija.

Osloboditi se nesigurnosti, vrlo često je samo po sebi izazov, kao i ostvariti zadatak koji nam stvara poteškoće.  A često nakon što savladamo nesigurnost, zadatak prestaje biti problem, jer ako očekujemo pozitivan ishod, puno je lakše stići do njega.

Kada se osjećamo nesigurno, ne samo da sebe vidimo kao nesposobne za suočavanje sa životnim izazovima, nego i mislimo kako nismo dostojni istinske sreće. Krećemo se kroz život obavijeni osjećajem kako nas drugi smatraju nesposobnima ili neuspješnima. Kao rezultat toga, gubimo svoju osobnu moć i bez obzira kakvu odluku donijeli ili kojim putem krenuli mislit ćemo kako je to lošija opcija.

Rijetko se koja osoba može pohvaliti time da nikada nije osjećala nesigurnost jer smo više manje svi rođeni sa sličnim snagama, ali i manama.

Ako se kod vas pojavi osjećaj nesigurnosti prvo biste trebali pronaći i razumjeti njen izvor. Ako ste često bili koreni kao dijete, teško da ćete imati dovoljno sigurnosti u svoje postupke i kao odrasla osoba. Tendencija povlačenja iz neugodne situacije može također povećati osjećaj nesigurnosti…Nakon što ste shvatili izvor nesigurnosti, usredotočite se na svoje sposobnosti. Što ste više puta savladali teže situacije, donijeli teže odluke ili izvršili zadatke, to ćete biti jači.

Ipak, najvažnije je da znate kako nesigurnost nije nikako objektivan osjećaj. Ona je emotivna interpretacija vaše vrijednosti temeljena na podsvjesnim strahovima, sramu ili sumnji. Kada nadiđete te emocije koje se kriju u okrilju nesigurnosti, hrabrim djelima, razumijevanjem, pripremama i znanjem, bit ćete sposobni postići mnogo više nego što ste mislili da možete.

Samopouzdanje – kako ga brzo popraviti i vratiti zdravo samopouzdanje