28. ožujka 2024.

COVERmagazin.com

Suvremeni lifestyle portal: kultura, civilizacija, uspjeh, produktivnost, održivost, priroda, okoliš, vrijednosti, folklor, običaji, baština, tradicija, inspiracija za zdravu prehranu i mnogo više.

7 pozitivnih životnih mudrosti [ SELFHELP ]

Ako se usredotočite samo na danas, a na sutra kada ono stigne poštedjet ćete sebe mnogo stresa...

7 pozitivnih životnih mudrosti

-1- Usredotočite se na danas

Ako se usredotočite samo na danas, a na sutra kada ono stigne poštedjet ćete sebe mnogo stresa, te poboljšati fokus i produktivnost. Naravno, morate planirati za ono što vas očekuje, ali kompulzivno razmišljanje o budućnosti će  vas početi ometati u vašem svakodnevnom životu. Možete izgraditi naviku da se cijeli dan fokusirate na sadašnji trenutak, a o budućnosti razmišljate ograničeno vrijeme. Recimo 15 minuta dnevno ili ovisno o vašim potrebama, ali nikako u svakom trenutku i svugdje. Također, uz to što je bitno da se fokusirate na ono što se trenutno događa oko vas, bitno je da se općenito u životu fokusirate na ono što vam je bitno. Na primjer, ako vam svakodnevni odlasci u teretanu nisu zabavni, možda to ne biste trebali raditi. Zbog čega idete u teretanu? Je li to zbog toga što želite duže živjeti? Uredu, tada se usredotočite na cilj, dug i zdrav život. Ali ako ne volite odlaske u teretanu, možda će oni produžiti vaš život, ali koja korist od ekstra vremena ukoliko ga trošite na nešto što ne volite. Ako se usredotočite na prave prioritete biti ćete puno zadovoljniji nego da radite ono što vam drugi kažu da je bitno, a vas ne ispunjava. Možda vi više volite provoditi slobodno vrijeme s prijateljima. Jeste li znali da i dobar društveni život produžava očekivani životni vijek. Pronađite druge zamjenske aktivnosti koje su vam draže, a vode do istog ili sličnog cilja.  Važno je da život usmjerite na ono što vas zanima, jedino tako ne možete pogriješiti.

-2- Suočite se s preprekama

Lako je sjediti i zamišljati sve strašne stvari koje vam se mogu dogoditi, ali najčešće su to velika čudovišta koja postoje samo u mislima. U pravilu većina životnih prepreka je savladiva, ako se oko njih potrudite. Nakon što ste dobro razmislili, napravili istraživanje i dobar plan kako postići nešto, nemojte pasti u zamku izgradnje čudovišta. Samo krenite korak po korak u ostvarivanje cilja. Iznenađujuće je kako često kada smo sigurni u svoje ciljeve, znamo točno i kako ih možemo ostvariti, nekako nam to ne polazi za rukom. Jednostavno okolnosti nas sprječavaju da postignemo to što želimo. Nikako da budemo u pravom trenutku na pravom mjestu. Ma koliko se trudili uvijek nešto poništi  sav naš trud i vrati nas na početak.  U takvim situacijama najčešće optužujemo okolnosti koje nam ne daju da ostvarimo svoje snove. U  glavi stvaramo osjećaj bespomoćnosti i uzroke problemima tražimo u svemu i svačemu, naravno osim nama, jer  mi zaista ulažemo puno i dajemo sve od sebe. Eventualno mislimo da bi se problem riješio ako bi se udaljili od situacije, osobe ili stvari koja nas blokira.  Ipak, ponekad moramo  u uzroke neuspjeha potražiti u sebi. Jer ponekad, iako stvarno želimo uspjeti, mnogo je razloga zašto sami sebe sprječavamo.  Postoji mogućnost da se bojimo uspjeha pa podsvjesno stvaramo okolnosti koje će nas spriječiti. Druga je mogućnost da nismo sigurni da je postavljeni cilj zaista dobar za nas (pazi što želiš, moglo bi ti se i desiti), pa si sami pravimo ostvarenje cilja težim nego što zaista jest. Ili možda jednostavno problemu pristupamo stalno na isti način,  koji uvijek daje iste rezultate.

Ako ste i na trenutak pomislili da ste možda vi prepreka ostvarenju ciljeva, najbolje je uzmite papir i olovku i zapišete sve što mislite da vas blokira. Zapišite sve pogrešne odluke koje ste donijeli i strahove koji su vas naveli na takve odluke. Zapišite svaku misao ili osjećaj koji se pojavi. Važno je ipak ne kriviti ni sebe prejako zbog  izbora koje smo prethodno napravili. Zapamtite naše odluke uvijek služe nama, sve dok ne odlučimo ih promijeniti. Kada završite, bacite papir, a s njim i sve prepreke koje ste vi uvjetovali. Nakon toga okrenite novu stranicu. Ponovo krenite ispočetka u ostvarenje cilja.  Strahovi i sumnje opet će se pojaviti, ali s novim pristupom ćete spriječiti pojavljivanje novih podsvjesnih blokada. A osim toga kada ste se riješili dijela onog svog sumnjivog sebe, dio vas koji je oduvijek želio uspjeti sada ima priliku to i učiniti.

-3- Potrudite se razumjeti

Razgovarajte s ljudima, napravite istraživanje kroz knjige i internet stranice i vidjet ćete kako anksioznost i strahovi nestaju. Razumijevanje je uvijek korisno, ali pretjerano razmišljanje, kao što smo već spomenuli nije. Kad god odlučimo redefinirati svoj život ili donijeti neku odluku uvijek ga promatramo iz određenog kuta.  Većina nas voli gledati na jedan način više nego na drugi. Na primjer, možda radije na sve gledamo iz emocionalne perspektive nego iz financijske, ili možda volimo analizirati i usredotočimo se na detalje, a ignoriramo  cijelu sliku i obrnuto.

Do nekog stupnja, ovakav način razmišljanja nije problem, jer dodaje samo malo osobne boje u naše živote. Međutim, možemo se pretvoriti u jednostranu osobu, slijepu za sve druge načine, čak kada ih i vrijedi istražiti. Gubimo toleranciju, razumijevanje drugih ljudi, a još više se okomljujemo na svoje pogreške.

Možda ste osoba koja na svoj život gleda isključivo iz duhovne perspektive. Kao rezultat te isključivosti, druge brige poput financijskih ili društvenih su vam strane i ne dopuštate mozgu da na temelju njih donosi bilo kakve procjene.   Ali ako biste odvojili samo trenutak i razmislili o tim gledištima sebi biste pomogli na nekoliko načina.

Prvo, jasnije biste vidjeli sliku, mogli biste uočiti sve prednosti, nedostatke i definirati prioritete. Jednostavnije biste pronašli način na koji biste mogli utjecati na situaciju. I treće, razgovor o različitim opcijama otvorio bi mogućnost istraživanja, razvoja kreativnosti i poboljšao komunikaciju s drugima.

Iako je u životu često dobro birati najlakši put, istraživanje ostalih mogućnosti nas ojačava i podiže našu vrijednost kao osoba. Jer kada promatramo, prvo svoj, a zatim i tuđe živote s različitih strana, usmjeravamo svjetlo na cjelokupnu situaciju, te smo sigurniji u svoje izbore i lakše ćemo se nositi s pogreškama jer ćemo točno znati zbog čega smo se za nešto odlučili.

-4- Pronađite dobre strane problema

Problemi nam pomažu da bolje razumijemo sebe i razvijamo se. Neka vas problemi ne obeshrabre potpuno, jer u pravilu uvijek ima više prilika nego problema, a ako se usredotočite na jedan problem, nećete vidjeti druge opcije. Kada se pojavi problem upitajte se što mogu naučiti iz ove situacije.

Poznato je kako osobe koje su naučile brinuti se za sebe i rješavati svoje probleme imaju pozitivniji pogled na svoj život. Također, osobe koje se više brinu za svoje zdravstveno i fizičko stanje razmišljaju optimističnije.

Najoptimističnije osobe, tvrde znanstvenici smatraju kako mogu riješiti svaki problem, znaju kako život nosi poteškoće, ali spremni su se nositi s tim izazovima

-5- Pripazite koje fraze koristite

Nemojte govoriti ili misliti negativno. Uvijek koristite riječi poput nada, vjera, pobjeda…

Iz riječi koje koristite proizlazi velika moć. Ako koristite negativne riječi osjećat ćete se sve negativnije i negativnije, a ako koristite pozitivne riječi i vaš odnos prema životu će biti pozitivniji. Mnogi vjeruju u moć afirmacija, pa ih se nemojte bojati iskušati. Zapišite što bi vam trebala biti tjedna afirmacija i ponavljajte je ujutro, u podne i uvečer. Npr. ovaj tjedan neka bude: Vjerujem da sam već sad pozitivna osoba.

-6- Nemojte srljati

Ako imamo neki cilj u vidu sigurno ćemo se žuriti, ali ako nesmotreno trčite mogli biste pasti. Da biste stigli tamo gdje želite često je sporiji pristup bolji i učinkovitiji.

Ali ovo se ne odnosi samo na planove i ideje. Nemojte žuriti ni u svakodnevnim situacijama.  Naučite biti pažljivi. Koliko ste puta zaboravili mobitel ili ključeve zbog toga što ste brzinski istrčali iz kuće?! Žurba vas nikud neće odvesti. Zaustavite se. Naučite identificirati trenutke kada se najviše žurite i osmislite sustav kojim ćete to izbjeći. Ako npr. ujutro uvijek kasnite, navečer sve pripremite, tako ćete manje stresno započeti dan.

-7- Nemojte učiti samo iz svojih pogrešaka

Naše pogreške su zanimljive jer nas mogu naučiti nečemu vrijednom, ali promatrajte i druge ljude. Ne morate sve iskusiti na vlastitoj koži.

Kako učiti iz vlastitih pogrešaka? Zapamtite lekciju i pređite preko njih. Jeste li možda već shvatili kako ste najnesretniji kada razmišljate o nečemu ružnom što vam je netko napravio?!  Ako želite poboljšati svoj život, tada biste se morali naučiti osloboditi negativnih misli koje vas obuzimaju s vremena na vrijeme. Konstantno razmišljanje o tome kako je netko bio nekorektan prema vama i o lošim postupcima nekih ljudi ništa neće promijeniti. Ponekad jednostavno morate preći preko toga i zaboraviti.

Kada naučite preći preko negativnih iskustava i učiti iz svojih pogrešaka, a ne samosažalijevati se bit ćete sposobniji primijetiti kako vam je život bolji i koliko može biti bolji.

Ono što je prošlo, pustite neka se zaboravi.

To ne znači da sve što vam se događalo u prošlosti ne trebate računati ili da trebate ignorirati, nego da trebate shvatiti kako su vaše akcije doprinijele tom događaju, prepoznati što ste pogriješili, te pokušati ne ponoviti iste pogreške.

Vi ste odgovorni za sreću u svome životu, pa nemojte dopusti da vas neka osoba svojim lošim ponašanjem uvuče u začarani krug depresije i mizerije.