20. travnja 2024.

COVERmagazin.com

Suvremeni lifestyle portal: kultura, civilizacija, uspjeh, produktivnost, održivost, priroda, okoliš, vrijednosti, folklor, običaji, baština, tradicija, inspiracija za zdravu prehranu i mnogo više.

Razočarenje – kako nastaviti nakon razočarenja [ SELFHELP ]

Jedna prijateljica kao najveće razočarenje je opisala dugogodišnju vezu. Kaže: „Godinama sam bila uz čovjeka...

Kako nastaviti nakon razočarenja

Jedna prijateljica kao najveće razočarenje je opisala dugogodišnju vezu. Kaže: „Godinama sam bila uz čovjeka s kojim nikad nisam mogla osjetiti bliskost o kakvoj su drugi ljudi pričali i kakvima su svoje veze opisivali. Stalno sam se nadala i mislila kako je krivnja do mene, kako u nečemu griješim, a onda su se u jednom danu srušili svi moji snovi i nade, kada sam saznala da ima ljubavnicu“.

Jedan prijatelj kao najveće razočarenje je opisao gubitak posla koji je volio, a druga prijateljica saznanje da boluje od ozbiljne bolesti.

Kada biste ispitali svoj život, shvatili biste da nije ništa drugačiji. Svi smo prošli kroz tugu, razočarenje, problematičnu vezu, loš posao ili dobar posao na kojem nas nisu cijenili, gubitak voljene osobe, zdravstvene poteškoće, društvene nesuglasice, laži od osoba kojima smo vjerovali…

Razočarenja zaista mogu biti vrlo bolna, nevažno o njihovoj stvarnoj veličini. Ponekad objektivno mala stvar može razočarati poput one najveće, ovisno o okolnostima.

Ponekad razočarenje može prerasti u očaj ili tugu, a ponekad se može pretvoriti i u depresiju, što može imati ozbiljne posljedice. Psiholog James C. Coleman opisao je koliko razočarenje može biti pogubno za čovjeka: „Žrtva urušavanja zgrade, padne li u očaj dok čeka je iskopaju i izgubi li nadu može umrijeti već prvog dana, međutim fiziološki bi sigurno mogla preživjeti nekoliko dana ukoliko nema neke ozbiljne ozljede“. Gubitak nade može biti psihički jako težak za čovjeka, koji se najčešće manifestira apatijom. „Vrijednosti, značenja i nade pojavljuju se i djeluju kao katalizator koji mobilizira energiju koja nam pruža zadovoljstvo, kada njih nestane teško je prikupiti energiju i za normalan život, a kamoli za zadovoljstvo“, kaže Coleman.

Jedino rješenje je nikad se ne razočarati toliko da izgubimo u potpunosti nadu. A kako to postići i nadu održati uvijek živom?

1 – Prilagodite svoja očekivanja. Ne osvaja svaki klub Kup prvaka ili olimpijsko zlato. Ne dobije svaki prijavljeni na natječaj posao. Bolesti se događaju. Ne uspijeva svaki brak. Možda bi imalo smisla da ne postavljate svoje ciljeve toliko visoko? S druge strane ako su vaša najveća nadanja isključivo u postignućima s vremenom ste osuđeni na razočarenje, jer svaki uspjeh je prolazan. Ali ipak nikad ne smijete spustiti svoje očekivanja toliko nisko u strahu da ćete se razočarati, jer ćete na taj način uzeti manje od onoga što vam život pruža. Pravilna ravnoteža je ključna.

2 – Učite iz svojih poraza. Razočarenja i neuspjesi jačaju i grade karakter ako ih iskoristite na pravi način. Mogu vas naučiti i da pobjeđujete i gubite graciozno. Unutarnja snaga i vjera, mogu vam pomoći kultivirati stavove i ojačati vaš karakter, što će vas očuvati mnogih razočarenja.

3 – Gradite i ulažite u prijateljstva. Vaše razočarenje će se uvijek smanjiti ukoliko ga podijelite s drugim osobama. Posebno je u teškim trenucima, kada se osjećamo ranjivo lako postaviti zidove oko sebe, međutim ako se zatvorite u sebe usporit ćete proces izlječenja.

4 – Prijateljstva su važna, ali vjera je najvažnija. Uvijek morate imati vjere i povjerenja u svoj život i da se sve u njemu događa s nekom svrhom i razlogom. Često se znamo usredotočiti na ono što se događa sada da zaboravljamo da nismo stigli do kraja priče.

A jedna prijateljica mi je na pitanje: „Što i tko te najviše razočarao?“, odgovorila: „A joj, nemoj me to pitati, uvijek radije mislim o pozitivnim stvarima“. Možda je ključ zadovoljstva baš u tome, da pamtimo samo sretne dane i uvijek se nadamo najboljem.