18. travnja 2024.

COVERmagazin.com

Suvremeni lifestyle portal: kultura, civilizacija, uspjeh, produktivnost, održivost, priroda, okoliš, vrijednosti, folklor, običaji, baština, tradicija, inspiracija za zdravu prehranu i mnogo više.

Može li se iskreno biti sretan zbog drugih [ SELFHELP ]

Svi bi se htjeli radovati s drugim ljudima kada ostvare uspjeh ili dobiju nešto veliko u životu, međutim nije uvijek lako.

Može li se iskreno biti sretan zbog drugih

Svi bi se htjeli radovati s drugim ljudima kada ostvare uspjeh ili dobiju nešto veliko u životu, međutim nije uvijek lako. Ponekad se pojavi moćni, tamni osjećaj zavisti, koji tjera da se ponašamo potpuno suprotno.

Umjesto da se veselimo s ljudima koji su nam bliski, čini nam se kao da je njihov uspjeh povećao našu bol, da smo ostali izolirani i da smo mi manje uspješni. Osobno nezadovoljstvo sve više raste ako se prepustimo osjećaju zavisti i razmišljam o tome kako prijatelj ima nešto što mi nemamo.

Bol postaje još izraženija ako će njegov uspjeh dovesti do toga da ga na neki način izgubimo ili manje vremena provodimo s njim. Također, može se povećati i iz razloga koje ni sami ne razumijemo.

Najvažnije je da takve osjećaje ne skrivamo pod tepih, nego da ih uzmemo ozbiljno i analiziramo. Potiskivanje će samo pogoršati situaciju. U isto vrijeme, dok ne bude kasno trebamo pronaći način i skupiti svu pozitivnu energiju kako bismo ipak čestitali prijatelju i proslavili s njim njegov uspjeh kao da je naš vlastiti.

Biti sretan zbog tuđe sreće je osjećaj koji se razvija još u ranom djetinjstvu. A također i zavist s tim povezana. Ako neko dijete ima igračku koju drugo dijete želi, to drugo dijete će tražiti od svojih roditelja takvu istu ili će završiti u suzama. Takvi primarni i djetinji osjećaji postoje i u kasnijim godinama kod većine ljudi, te ih se kada su izraženiji ne može ignorirati.

U isto vrijeme ako nam je do nekoga dovoljno stalo da smo spremni odreći se nečega što želimo za sebe raste naša čovječnost.

Kada se nađemo u situacijama da želimo neku igračku teško je tada prijatelju pripremiti zabavu zbog toga što je on ima. Ipak, pripremanje zabave je način na koji ćemo podijeliti zadovoljstvo i osjetiti dašak sreće, međutim ako se udaljimo od prijatelja u takvim trenutcima, osim što ćemo se osjećati usamljeno, potpuno ćemo se isključiti, te nećemo imati priliku sudjelovati ni u djeliću tog uspjeha.

Zbog toga ako je vaš kolega dobio unapređenje koje ste vi željeli umjesto da pokazujete svoje nezadovoljstvo, oslobodite se tog osjećaja i pripremite mu zabavu.

Vezane teme o zavisti: