20. travnja 2024.

COVERmagazin.com

Suvremeni lifestyle portal: kultura, civilizacija, uspjeh, produktivnost, održivost, priroda, okoliš, vrijednosti, folklor, običaji, baština, tradicija, inspiracija za zdravu prehranu i mnogo više.

Uravnotežen životni stil – Kako balansirati posao i obiteljske obveze [ SELFHELP ]

Kao kada se slažu puzzle, različiti aspekti vašeg postojanja se spajaju kako bi formirali osobu takvu kakvi jeste...

Uravnotežen životni stil – Kako balansirati posao i obiteljske obveze

Kao kada se slažu puzzle, različiti aspekti vašeg postojanja se spajaju kako bi formirali osobu takvu kakvi jeste. Vaš posao i privatnost šire energiju, koja se udružuje s tijelom i dušom, te vašim emocijama poput zadovoljstva ili tuge.

Ravnoteža je stanje koje postižete kada su svi aspekti vašeg života i vas u harmoničnom stanju. I dok ravnotežu općenito i nije teško opisati, samo svatko pojedinačno može definirati što ravnoteža znači za njega.

Kako biste postigli ravnotežu morate shvatiti što je vama važno u životu. Zahtjevi modernog života mogu nas natjerati da se izbacimo iz ravnoteže, stavljajući na prvo mjesto nešto što nam zaista i nije važno, a zapostavljajući područje života koje nas čini sretnima.

  • Svaki tjedan odvojite malo bremena za stvari koje vas oslobađaju od stresa i udaljavaju od užurbanog životnog ritma.
  • Probudite se malo ranije kako biste imali vremena uživati u jutarnjoj kavi i doručku.
  • Učinite obveze zabavnijima. Na primjer, dok kuhate slušajte omiljenu glazbu… Milijun je načina kako kombinirati obveze i užitak.
  • Rezervirajte vrijeme za ono što volite poput hobija ili stvari koje su vam bitne, a nikako ih ne stižete.
  • Radite ono što se od vas očekuje i što morate, ali pronađite načina da spojite ugodno s korisnim.

Zbog toga bi svatko za sebe trebao odrediti optimalno vrijeme i energiju koju je spreman uložiti u različita područja života (karijeru, zdravlje, ljubavne odnose, navike…).

Kako biste to napravili, zamislite kako je vaš život kuća izgrađena od mnogo prostorija.

Nacrtajte tu kuću na papir, dajte svakom području svog života po jednu sobu, a veličina svake prostorije neka odgovara važnosti koju pridajete tom aspektu života. Možete uključiti obitelj, vrijeme koje provodite sami, dobrotvorne aktivnosti, zdravlje, zadovoljstvo, tjelovježbu, vjeru i sl.

Možda na taj način otkrijete kako određeni elementi vašeg života vam oduzimaju više vremena nego što zaslužuju, te na taj način nepotrebno troše energiju ostavljajući manje resursa za ono što vas čini sretnima. Možda ćete shvatiti kojim područjima života se trebate više posvetiti.

Uravnotežen životni stil je najjednostavnije rečeno život u kojem se energija za obveze usklađuje s energijom koju koristimo za vlastito zadovoljstvo.

Ipak, nemojte očekivati promjenu preko noći. Uravnoteženost nije lako postići, ali kada je ostvarite osjetit ćete veće zadovoljstvo životom, ispunjenost i poboljšano mentalno zdravlje.

Uravnotežen životni stil znači imati optimalno zdravlje u svim aspektima vlastitog života, od kojih su oni osnovni: odnosi s drugima, posao, zdravlje i emotivno zadovoljstvo.

Mnogi misle kako se uravnotežen životni stil postiže namještanjem štoperice između poslovnog i privatnog života, te kako bi trebalo odlučiti toliko i toliko vremena ću biti na poslu, a toliko i toliko obitelji. Međutim, to je i razlog zbog čega nikako ne uspijevaju pronaći ravnotežu. Uravnotežen životni stil odnosi se na težnji da imamo zdrav životni stil i uživamo u životu, a ne o točnom omjeru poslovno – privatno. Umjesto da se usredotočite na sat, razmišljajte o zdravom životnom stilu gdje ćete redovito i kvalitetno jesti, redovito vježbati, dovoljno se odmarati i prakticirati dobre odnose s drugima. Da biste imali uravnotežen životni stil, trebate sebe dovesti u ravnotežu. Odvojite vremena da se brinete o sebi i volite sebe. Najvažnije za uravnotežen životni stil je da se ne zaboravite smijati i uživati. Ne možete imati uravnotežen život, ako sve shvaćate kao obvezu. Ako vam je društveni život obveza kojoj trebate posvetiti toliko i toliko vremena, ako vam je posao obveza kojom se trebate baviti toliko i toliko, ako su vam djeca obveza kojoj se trebate posvetiti toliko i toliko dnevno. Uravnoteženost ćete postići ako naučite osloboditi se stresa, brinuti o sebi i svome mentalnom zdravlju, poboljšati raspoloženje i raditi posao koji volite onoliko koliko vam ne stvara opterećenje.

Jedite kvalitetno, budite aktivni i razmišljajte pozitivno, a sve drugo će se samo od sebe poklopiti. Smijte se, volite, radite, živite i budite zdravi. To je uravnotežen životni stil.