Uravnotežen životni stil – Kako balansirati posao i obiteljske obveze [ SELFHELP ]

12. listopada 2020. By COVER magazin

Uravnotežen životni stil – Kako balansirati posao i obiteljske obveze

Kao kada se slažu puzzle, različiti aspekti vašeg postojanja se spajaju kako bi formirali osobu takvu kakvi jeste. Vaš posao i privatnost šire energiju, koja se udružuje s tijelom i dušom, te vašim emocijama poput zadovoljstva ili tuge.

Ravnoteža je stanje koje postižete kada su svi aspekti vašeg života i vas u harmoničnom stanju. I dok ravnotežu općenito i nije teško opisati, samo svatko pojedinačno može definirati što ravnoteža znači za njega.

Kako biste postigli ravnotežu morate shvatiti što je vama važno u životu.

Zahtjevi modernog života mogu nas natjerati da se izbacimo iz ravnoteže, stavljajući na prvo mjesto nešto što nam zaista i nije važno, a zapostavljajući područje života koje nas čini sretnima.

Zbog toga bi svatko za sebe trebao odrediti optimalno vrijeme i energiju koju je spreman uložiti u različita područja života (karijeru, zdravlje, ljubavne odnose, navike…).

Kako biste to napravili, zamislite kako je vaš život kuća izgrađena od mnogo prostorija.

Nacrtajte tu kuću na papir, dajte svakom području svog života po jednu sobu, a veličina svake prostorije neka odgovara važnosti koju pridajete tom aspektu života. Možete uključiti obitelj, vrijeme koje provodite sami, dobrotvorne aktivnosti, zdravlje, zadovoljstvo, tjelovježbu, vjeru i sl.

Možda na taj način otkrijete kako određeni elementi vašeg života vam oduzimaju više vremena nego što zaslužuju, te na taj način nepotrebno troše energiju ostavljajući manje resursa za ono što vas čini sretnima. Možda ćete shvatiti kojim područjima života se trebate više posvetiti.

Uravnotežen životni stil je najjednostavnije rečeno život u kojem se energija za obveze usklađuje s energijom koju koristimo za vlastito zadovoljstvo.

Ipak, nemojte očekivati promjenu preko noći. Uravnoteženost nije lako postići, ali kada je ostvarite osjetit ćete veće zadovoljstvo životom, ispunjenost i poboljšano mentalno zdravlje.