23. travnja 2024.

COVERmagazin.com

Suvremeni lifestyle portal: kultura, civilizacija, uspjeh, produktivnost, održivost, priroda, okoliš, vrijednosti, folklor, običaji, baština, tradicija, inspiracija za zdravu prehranu i mnogo više.

Osamite se malo – kako uživati u samoći – [ SELFHELP ]

Iako je čovjek po svojoj prirodi društveno biće ponekad bi se trebao malo osamiti kako bi shvatio gdje je i kamo ide...

Osamite se malo - kako uživati u samoći

Osamite se malo – kako uživati u samoći –

Ako se osjećate usamljeno ne možete biti sretni. Sreća je odličan osjećaj, usamljenost nije. Ako se osjećate usamljeno, jedini način da budete sretni je da prestanete biti usamljeni. Ipak, možete biti osamljeni i sretni. Možete biti sami i osjećati sve pozitivne emocije i puninu života. Važno je u samoći vidjeti nešto pozitivno i izvući maksimum iz svoje situacije. To ćete najlakše ako se krećete u smjeru ostvarenja vlastitih ciljeva. Ako nemate ciljeve i snove, ona je samoća tu s razlogom. Započnite se promatrati iznutra kako biste shvatili tko ste i gdje idete. Kada shvatite svoju nutrinu, tada se tek usredotočite na ono vanjsko. Kada vizualizirate što želite, pronaći ćete načina da maknete otpor i dobiti impuls koji će vam pomoći da svoj život promatrate na pozitivan način.

Iako je čovjek po svojoj prirodi društveno biće ponekad bi se trebao malo osamiti kako bi shvatio gdje je i kamo ide. S druge strane ponekad okolnosti se razviju tako da smo češće sami nego u društvu. Ako više vremena provodite sami to ne znači da trebate se osjećati usamljeno. Osamljenost nije istoznačnica usamljenosti. Vrijeme koje provodimo u samoći može biti prilika da se bolje upoznamo, poboljšamo svoje mentalno zdravlje i među ostalim radimo stvari u kojima uživamo. Ljudi su društvena bića i vole se povezivati s drugima, međutim moderno vrijeme ostavlja sve manje i manje prostora za to, stoga je dobro prihvatiti da postoje razdoblja u kojima smo često sami i cijeniti takve životne faze. Ispod ćemo navesti što trebate raditi da se vaša osamljenost ne pretvori u usamljenost, a prije toga pročitajte o temi zbog čega biste se trebali ponekad namjerno osamiti.

Ovisnost o aktivnosti

Moderno društvo počiva na aktivnosti. Uvijek imamo toliko toga obaviti, da je odmarati se i ne raditi ništa, gotovo najveći izazov s kojim se danas čovjek suočava.

Aktivnost je postala ovisnost koje se vrlo teško osloboditi. Ipak, svatko bi trebao pronaći način i odvojiti malo vremena samo za sebe. Vrlo je važno udaljiti se od problema kako bi stekli bolju perspektivu.

Kada je u najvećoj gužvi, čovjek bi se trebao nakratko povući u potrazi za rješenjem. Zamislimo vrtlog oko nas, umjesto da se prepustimo njegovoj snazi koja nas vuče u krug orkanskom brzinom,  ponekad je potrebno ostati u centru gdje ćemo pronaći ravnotežu.

Pravi put ćemo otkriti ako privremeno uklonimo sve ono što nam odvlači pažnju i povučemo se u osamu.

Ironija je u tome, što zaista poduzimajući kontradiktorne poteze dobijemo ono što najviše želimo. Kada mislimo da moramo nešto napraviti, trebali bi se povući i ne činiti ništa. Ako imate toliko toga obaviti da ništa više ne stižete,  ostavite sve na nekoliko dana.

Čini li vam se kako jednostavno ne možete pronaći slobodno vrijeme za odmor, već ste postali ovisni o aktivnosti. Nitko nije toliko bitan da bi se svijet, pa ni poduzeće srušilo bez njega. Takvim ljudima odmor može biti težak gotovo poput bolesti, ali nastavljajući život takvim tempom riskiraju da zaista dožive bolest prouzrokovanu stalnim stresom.

Povremeni odmor će vam dati mnogo više nego stalan stresan rad, samo morate biti dovoljno pametni da to prepoznate.

Načini da bude osamljeni i sretni

bilo da je vaša osamljenost dobrovoljna ili splet okolnosti ispod su znanstveno dokazane taktike koje će pomoći da se ne osjećate usamljeno.

  • Razvijete dobar odnos sami sa sobom

Kada ste sami, takva situacija nudi priliku da njegujete dobar odnos sami sa sobom. Naravno, to nije uvijek lako učiniti, ali kvalitetna selfhelp literatura će vam u tome pomoći.

  • Volontirajte

Jedno veliko istraživanje koje je provođeno 20 godina otkrilo je kako osobe koje volontiraju jednom mjesečno imaju bolje mentalno zdravlje od osoba koje ne volontiraju. Ukoliko ste bolesni pa ne možete napuštati dom, možete pronaći načine kako pomoći materijalno ili volontirati online.

  • Učite nove stvari

Stalno trebate preuzimati inicijativu i sebe uključivati u različite aktivnosti, ali uz one uobičajene tražite i nove uz koje ćete učiti nove stvari.

  • Vježbajte

Idealno bi bilo učlaniti se u grupe za vježbanje, ali i od samostalnih fizičkih aktivnosti ćete imati koristi.

  • Provodite što više vremena u prirodi

Bez obzira kojom se aktivnosti bavili, trebali biste u prirodi provoditi bar dva sata tjedno, za bolje mentalno zdravlje.

Kako biti single (slobodan) i sretan, a ne biti usamljen [ LJUBAV ] – COVER magazin.com