19. ožujka 2024.

COVERmagazin.com

Suvremeni lifestyle portal: kultura, civilizacija, uspjeh, produktivnost, održivost, priroda, okoliš, vrijednosti, folklor, običaji, baština, tradicija, inspiracija za zdravu prehranu i mnogo više.

Zašto je važno darivati i kako planirati darove?

Znanstvena istraživanja pokazala su da darivanje samo po sebi ima psiholoških blagodati za nas jer je ono ljudima utkano u DNK...

Zašto je važno darivati i kako planirati darove?

Kada dođe vrijeme darivanja malo tko ima spremne, onako u rukavu, ideje što će kome pokloniti. Tim više ako poklanjamo nama bliske i drage ljude. Tada uvijek nastojimo da to bude nešto posebno.

Stoga je važno planirati nekoliko bitnih stavki:

  1. LISTA DAROVA – savjetuje se da se uvijek daruje nešto praktično, ono što će darovanom biti od koristi i što ta osoba inače voli (ili treba). Vaša prijateljica je organizirana osoba i sve pomno planira, zasigurno je idealan poklon planer. Imate sestru koja je ljubitelj knjiga i baš vam je neki dan spomenula novi, zanimljiv joj naslov, ništa drugo nego put knjižare.
  2. NAPRAVITE BUDŽET – darivanja nikako nikoga ne bi smjela dovoditi u minuse na računu, zato je važno planiranje budžeta s kojim raspolažemo i pronaći darove u skladu s njim.
  3. PLANIRAJTE SVOJE VRIJEME – kupovanje u zadnji čas i bez plana ljude čini nervoznima i stvara im nepotreban stres. Zato je vrlo važno da se dobro isplanira vrijeme. Kada imate listu darova i planirani budžet uzmite vremena i istražite na internetu gdje se može taj poklon kupiti, a on će vam dati možda i odgovor da većinu planiranih darova kupite od kuće i stigne vam na kućnu adresu, na vama je samo da ih lijepo umotate.

Znanstvena istraživanja pokazala su da darivanje samo po sebi ima psiholoških blagodati za nas jer je ono ljudima utkano u DNK još u vrijeme prije prvih civilizacija kada su prvi ljudi obitavali u špiljama i darivali jedni druge onim što su našli u prirodi, od zuba životinja, kamena neobičnih oblika ili pak ručno izrađenog nakita od prirodnih materijala.

Darivanje ljude čini sretnima jer darujući nekoga osjećamo se bolje i sretnije u vlastitom životu. Ono utječe i na poboljšanje stanja svijesti tj. uma, pojačava društvenu povezanost između darivatelja i darovanog. Dokazano je da sam čin darivanja pojačano luči hormon sreće endorfin te utječe na pokretanje svojevrsnog lanca u darivanju kada i oni koji su darivani imaju potrebu darovati druge.

Kada je riječ o darovima ipak uvijek želimo da on ima i nešto naše. Barem da onome tko će ga dobiti bude podsjetnik na nas jer odnosi s ljudima do kojih nam je stalo su uvijek obostrani. Trebamo jedni druge i volimo misliti jedni na druge. Pa tako svoj osobni štih možete dodati svakom daru primjerice ako ga umotate na neki poseban, drugačiji način. Uvijek je zgodno dodati i neku poruku čime taj dar odmah postaje osobniji i šalje poruku da smo na tu osobu koja ga prima, stvarno i mislili.

Primjerice, na tu su ideju došli i u Hrvatskoj Parfemskoj Kući jer statistike pokazuju da čak 20% Europljana poklanja parfeme u prosincu pri čemu prednjače oni koji su u vezi ili braku. Ono što nude za ove blagdane u Hrvatskoj Parfemskoj Kući su parfemi s osobnom porukom. Čak štoviše, vi sami možete odabrati koja će poruka biti na etiketi parfema koji odaberete. Osim uvijek iznimnog dara kao što je parfem, on će biti i jedinstven jer će nositi vašu osobnu poruku. Doista, originalna ideja.

Ako vam se sviđaju parfemi Hrvatske parfemske kuće lajkajte ih na njihovoj Facebook stranici:  Hrvatskoj Parfemskoj Kući  i pratite objave.