Kakvog partnera tražiti ako želite dugotrajnu vezu

Oglas

Kakvog partnera tražiti ako želite dugotrajnu vezu

 

Brand managerica u većem poduzeću, na dobrom glasu, dobrog odgoja i visokog obrazovanja, tridesečetverogodišnja Marina, nije osoba za koju biste rekli da ju je lako zavrati. Nikad ne nasjeda na čudotvorne dijete, prevare preko internete ili naizgled povoljne uvjete banaka ili osiguravajućih društava. Među muškim kolegama je stekla ugled njima ravne, a ako ne i dominantnije.

Ipak, Marina je imala svoju slabost – manje uspješnog dečka. Nešto više od četiri godine njihove veze, Petar, prometni tehničar, nezaposlen (naravno zbog loše situacije u državi) uživao je blagodati njenog novca i statusa, dok se nije odlučio kako u stvari želi «biti gazda u vezi» i ostavio je.

Zbog čega? Petar je bio nešto što se u modernom jeziku naziva «koferuša». Ali ženske koferuše, za razliku od muškaraca, cijeli život mogu ostati vjerne svojoj ulozi. Simpatičanog, ali neambicioznog muškarca uspješna žena privlači neko neko vrijeme, ona mu imponira, međutim nakon određenog vremena shvati kako ne može podnijeti «drugo mjesto» u vezi i odlučuje se na prekid.

I dok su koferuše već dugo oko nas, koferman je relativno moderan fenomen. Sada kada su žene moćnije nego ikad prije, pojavljuje se prilika za muškarce da ih netko kada izađu iz roditeljskog doma nastavi tretirati kao djecu u financijskom smislu. Takav muškarac je uglavnom vrlo «sladak», simpatičan, razgovorljiv, nježan i u stvari idealan za moćnu ženu.

Nije uspješan, ali je voljan ugoditi, na što naravno žene padaju vjerujući kako su napokon pronašle pravog, nekog tko ih razumije. Zbog toga se takvim muškarcima potpuno daju u vezi, bez imalo rezerve.

Na prvi pogled sve bi i trebalo izgledati idealno, ako imaju dovoljno novaca muškarac, koji i nije zainteresiran previše za rad mogao bi preuzeti ulogu domaćice (naravno prividno, ali što ženama ne smeta), ipak, to nije tako. Muški ego je puno kompliciraniji.
Prema riječima psihologa Peter Hudsona dok su stoljećima unatrag žene s radošću prihvaćale podređenu ulogu, obrnuta situacija ne može dugoročno funkcionirati.

Marina, koja je stvarno vjerovala u njihovu ljubav, bila je u šoku kada se Petar iselio: “Nije, da se Petar brinuo ima li mlijeka u hladnjaku, ali je bio zabavan. Lako je bilo s njim komunicirati i bio je opuštajući u odnosu na ostale muškarce s kojima sam se konstantno morala natjecati. Smatrala sam kako će biti idealan otac, brižljiv… sve dok mi jedne večeri nije izjavio kako mu je dosadilo živjeti moj život. Ja sam viša klasa, a uz to i ukočena, nisam baš seksipilna, a uostalom upoznao je i nekoga drugog, rekao je, konobaricu u kafiću”.
Nakon što je četiri godine uživao u situaciji gdje ga se mazi i pazi poput kućnog ljubimca, Petar je ipak odlučio pronaći nekoga pokraj koga će izgledati uspješno, za koga će se on brinuti.

Problem je što nikako nije dao naslutiti da nešto ne štima u vezi. Iako se cijelo vrijeme pravdao i izvlačio na situaciju u državi, nakon što je pronašao djevojku koja ga ne može financirati u samo mjesec dana pronašao je posao.

Ovo je samo jedan od primjera, a njih ima sve više.

«Muškarci vole uspješne žene», dodaje psiholog Peter Hudson, «ali samo dok nisu uspješnije od njih sami. Ispočetka im njihova karijera imponira, no nakon određenog vremena progovara njihov ego, te traže nekoga kome će imponirati. Ženama bi bilo još uvijek bolje ne žele li se razočarati u ljubavi tražiti partnera jednakog ili uspješnijeg od sebe. Zvuči malo otrcano ili staromodno, ali je nažalost još uvijek istina».

Leila Collins, psihoterapeut, također je dala svoje viđenje takvih situacija:»Muškarci su još uvijek odgojeni na način kako trebaju biti glave obitelji, te iako mogu prihvatiti privremenu obrnutu situaciju, nešto u njima će se pobuniti kad-tad. I uvijek takva situacija završi na isti način, oni pronađu neku koja će im podizati ego, a vašem egu, nakon njega treba dosta da se oporavi».

Iako je ovo pravilo, uvijek postoje iznimke. Kako biste znali je li vaš muškarac samo privremeno s vama, dok ne odraste i ne nauči se brinuti za sebe, ili vas zaista voli i spreman je ostati s vama cijeli život, žene u takvoj vezi bi se iskreno trebale zapitati nekoliko pitanja. Bez moga novca i uspjeha, bi li on još uvijek ostao sa mnom? Je li naš odnos više dijete-roditelj nego ljubavni? Smatra li on vezu dugoročnim planom ili prolaznom avanturom? Odgovor će lako svaka žena znati bude li htjela biti iskrena.

U ovakvoj situaciji zavaravanje se nikako ne isplati. Prije ili kasnije, zbog njega ćete patiti ako vas smatra samo odskočnom daskom.
Ako zaista niste sigurni u odgovore, spomenite mu djecu…

Odgovori

*