19. travnja 2024.

COVERmagazin.com

Suvremeni lifestyle portal: kultura, civilizacija, uspjeh, produktivnost, održivost, priroda, okoliš, vrijednosti, folklor, običaji, baština, tradicija, inspiracija za zdravu prehranu i mnogo više.

10 stvari koje morate napraviti svake godine

Godina je tek započela, ali ne škodi razmisliti o onome što vas u njoj očekuje. Budući da se za neke stvari poput sistematskog trebate naručiti i čekati termin bolje je da o njim na vrijeme mislite...

 

10 stvari koje morate napraviti svake godine

Godina se lagano privodi kraju, ali još uvijek imamo dovoljno vremena napraviti one stvari koje smo propustili u prvom dijelu godine. Ovo je ono što nikako ne smijete zaboraviti.

-1- Napraviti sistematski.

-2- Prekontrolirati vid i zdravlje očiju.

-3- Posjetiti zubara.

-4- Očistiti ormarić s lijekovima i izbaciti one kojima je istekao rok trajanja, a nabaviti potrebne preparate koje ste potrošili.

-5- Napraviti generalno čišćenje doma.

-6- Kupiti nove dvije bijele košulje za posao. Stare su već sigurno dobile žućkastu boju.

-7- Očistiti kompjuter. Antibakterijskim sredstvom dobro očistite tastaturu i miš, a antivirusnim programima software .

-8- Ostaviti auto ili sami napraviti detaljno čišćenje i poliranje, iznutra i izvana.

-9- Napraviti redoviti godišnji servis automobila.

-10- Provjeriti dokumente i napraviti nove ukoliko je nekom istekla valjanost.

Kada se godina približi svome kraju, obično se ispunimo uzbuđenjem koje završetak godine i predstojeći praznici nose, ali istovremeno uz uzbuđenje javlja se i određeni stres vezan uz pitanje jesmo li ostvarili sve što smo planirali i mogli. Deset mjeseci iza nas, dva pred nama. Iako početak jedanaestog mjeseca obično nije razdoblje u kojem se donose nove odluke i postavljaju ciljevi, izvrsno je razdoblje za refleksiju i utvrđivanje napretka. Ukoliko ste ostvarili zamišljene ciljeve, iskoristite ovo razdoblje za odmor i apsorpciju dobrih vibracija. Uživajte u iskustvima koja ste stekli i lekcijama koje ste naučili. Ukoliko vam je ostalo još posla zasučite rukave i krenite u akciju. Osvrnite se na postavljene ciljeve i planove, te razmislite možete li učiniti nešto da ih unaprijedite.

Ipak, treba znati kako nije svaka godina dobra godina. Veze se raspadaju, poslovi propadaju, prijatelji odlaze… Ukoliko je razdoblje iza vas teško, ne trebate srljati i svim silama truditi se nadoknaditi gubitak jer bi rezultat mogao biti još veće razočarenje. Razmislite što u vašem trenutnom životu ne ide? Što vam uzrokuje bol? Što vas ljuti? Prepoznavanje onoga što nas sputava je također napredak. Ako sada pred kraj godine odvojite vremena za refleksiju, cijela godina će završiti uspješnije. Možete završiti ono što odgađate. Možete razumjeti ono što se događa. Možete sebi raščistiti put kako biste iskoristili svoj ovogodišnji potencijal. Ako se kroz jesen dobro pripremite na zimu i kraj godine, ovo može biti vrlo produktivna sezona. Postavite sebi ova pitanja. Jesam li napredovao u ovoj godini? Jesam li dovoljno mislio na sebe? Jesam li na neki način dao doprinos boljitku svog okruženja? Što bi još mogao naučiti? Kako mogu doprinijeti?

Pojašnjavanje vrijednosti i postavljanje prioriteta pomaže nam da se krećemo prema ciljevima, te su važne komponente i aspekti kvalitete života. Ponekad se samo trebamo zaustaviti kako bismo se vratili na željeni put, međutim ponekad se treba iznova povezati s vlastitim temeljnim vrijednostima i onome što je vitalno za nas. Ponekad će biti od koristi i da promotrimo one oko sebe, posebno one kojima se divimo, te primijetimo kvalitete koje imaju i što rade. Zamislite kako biste željeli da vam izgleda kraj godine, te možete li nešto učiniti da i bude takav. Također, treba identificirati i ono što nam crpi energiju. Određene osobe, aktivnosti ili stvari iscrpljuju pojedine osobe i pune ih negativnom energijom. Bitno je osvijestiti ove faktore. Usredotočite se na vlastitu razinu energije. Možda možete volontirati, možda putovati, možda se okušati u novim aktivnostima ili unaprijediti stare. Vježbajte praksu pozitivnog razmišljanja i uspostavite simbolične pozitivne rituale koji će vas motivirati iz dana u dan.

Iako se jesen obično povezuje s opadanjem lišća i stišavanjem prirode, kod ljudi jesen nije ovakvo razdoblje. Lišće možda opada, ali drveće se učvršćuje još više u zemlju i ukorjenjuje. Jesen ljudima također nosi priliku da rastu i učvršćuju korijenje, te se pripreme za ponosan i željeni kraj godine.

Vezano: