18. travnja 2024.

COVERmagazin.com

Suvremeni lifestyle portal: kultura, civilizacija, uspjeh, produktivnost, održivost, priroda, okoliš, vrijednosti, folklor, običaji, baština, tradicija, inspiracija za zdravu prehranu i mnogo više.

10 savjeta za ljetno kuhanje

Držite bocu sirupa u hladnjaku kako biste uvijek mogli praviti hladne sokove...

10 savjeta za ljetno kuhanje

-1- Držite bocu sirupa u hladnjaku kako biste uvijek mogli praviti hladne sokove.

Ukoliko ne pijete zaslađene sokove, držite bokal s vodom u hladnjaku. Samo pripazite da uvijek pomiješate hladnu i vodu sobne temperature kada pijete.

-2- Boce vina ili pjenušca će se brže ohladiti u hladnoj vodi nego u ledu.

Voda je veće gustoće od zraka i dolazi do brže izmjene temperature. Ono što trebate rashladiti brže će se ohladiti u hladnoj vodi, a ono iz zamrzivača što trebate otopiti, brže će se otopiti u mlakoj vodi, nego na zraku.

-3- Nemojte rezati svježe povrće sve do uporabe. Izgubit će okus, nutrijente i svježinu.

Sve voće i povrće držite na hladnom mjestu, ali nemojte pripremati unaprijed.

-4- Koristite sve osim pećnice.

Pećnica najviše zagrijava dom, ali i dugotrajno kuhanje. Nije loša ideja kuhati navečer, da bi se stan preko noći rashladio, a za ručak samo podgrijati jelo. Samo pripazite na odabir recepata, jer nisu sva jela pogodna za podgrijavanje.

-5- Pronađite recepte za pripremu jela u mikrovalnoj pećnici.

Postoje mnoga polupripremljena jela, koja je moguće pripremiti u mikrovalnoj. Iako se često dovodi u pitanje jesu li takva jela jednako kvalitetna, još uvijek nije znanstveno dokazano da bi kod umjerene konzumacije mogla biti štetna. Ako ih jedete par dna kada je najtoplije, ništa vam neće biti.

-6- Češće koristite roštilj na balkonu ili u vrtu umjesto kuhanja u zatvorenim prostorima.

Ako imate sreću i roštilj na otvorenom, ovo je idealno razdoblje za njegovo korištenje. Ne pripremaju se na roštilju samo mesne delicije. Potražite li recepte iznenadit ćete s koliko toga možete pripremiti na roštilju. Također, informirajte se o kuhalima, tavama i pekama koje jednostavno možete koristiti na otvorenom. Jela s roštilja

-7- Razmislite o hladnim predjelima, primjerice salatama s tjesteninom, kao glavnim obrocima. Brze ljetne salate također su dobar odabir. Osvježit će vas, napuniti zdravim nutrijentima, a nećete osjećati natrpanost poslije. To će vas osvježiti nakon kuhanja. Ako već morate kuhati topla jela neka budu što jednostavnija.

-8- Iskoristite prednosti raznovrsnog voća i povrća dostupnog ljeti. Pravite mnogo salata, hladnih kupova i svježih jela.

-9- Jedite manje. Ljeti vam je potrebno znatno manje kalorija nego zimi. Ipak, nemojte preskakati obroke.

-10- Poklopite lonce jer će tako manje topline izlaziti van i širiti se po kuhinji. Kuhinjsku napu uključite na najjače.