Kada ljubav nije dovoljna

4. ožujka 2015. 0 By COVER magazin

par-ljubav-svadja

Kada ljubav nije dovoljna

U dužim vezama ljubav može sve više rasti i rasti, ali to ne znači da će ona spriječiti prekid. Parovi prekidaju zbog porasta razine nezadovoljstva, a ne zbog toga što su prestali voljeti jedno drugo.

Psihologinja Susan Sprecher provela je istraživanje na Američkom sveučilištu Illinois, te na temelju dugoročnog promatranja nešto više od 100 parova zaključila da je glavni uzrok prekida porast stupnja nezadovoljstva i nespremnost partnera na preuzimanje obveza.

Na kraju istraživanja 59 % parova prekinulo je vazu. Ti parovi uglavnom su pokazivali smanjenje zadovoljstva prije kraja veze, ali ne i smanjenje ljubavi. Njihova ljubav je ostala nepromijenjena.

«Ovi rezultati sugeriraju da ljudi ne prekidaju veze zbog nestanka ljubavi» rekla je dr. Sprecher, «nego zbog nezadovoljstva i međusobnog neslaganja oko nekih važnih pitanja. To znači da ni ljubav ne nestaje s činom prekida veze».

Od ovih ostalih 41 %, 71% ih se vjenčalo. Oni su izjavili da osim ljubavi, svakim danom se i povećava njihovo zadovoljstvo partnerom, te da konstantno raste i vezanost za partnera, odnosno pozitivna ovisnost o njemu.