19. ožujka 2024.

COVERmagazin.com

Suvremeni lifestyle portal: kultura, civilizacija, uspjeh, produktivnost, održivost, priroda, okoliš, vrijednosti, folklor, običaji, baština, tradicija, inspiracija za zdravu prehranu i mnogo više.

10 zabavnih hobija

Umjesto da sjedite ili hodate uokolo bez cilja okušajte...

10 zabavnih hobija

Umjesto da sjedite ili hodate uokolo bez cilja okušajte se u novim zabavnim hobijima.

-1-  Započnite s blogiranjem ili pisanjem

-2-  Naučite svirati neki novi instrument

-3-  Zainteresirajte se za astronomiju

-4-  Upišite tečaj šivanja, naučite plesti, vesti goblene ili kukičati

-5-  Kupite boje i platno/papir, možda u vama čuči skriveni umjetnik

-6-  Izrađujte makete

-7-  Pravite personaliziran nakit

-8-  Čitajte. To može biti literatura o tematici koja vas zanima ili beletristika

-9-  Okušajte se u kuhanju novih recepta

-10-Fotografirajte.

Više ideja za novi hobi pronađite ispod:

Novi hobi može pomoći u rješavanju stresa i opuštanju, kao i boljem iskorištavanju vremena. Često se mnogima čini da nemaju dovoljno vremena, no i kada se vrijeme može pronaći, ako nemate već neku ideju čime bi se bavili, tada ga se ne iskoristi.

Sada kada se situacija promijenila, mnoge stvari koje su bile uobičajene se mijenjaju, tako se i raspoređivanje vremena mijenja.

S jedne strane moderno vrijeme je donijelo i prednosti da se mnoge nove stvari mogu pronaći online, te se možemo baviti stvarima koje do sada nisu bile dostupne u našoj blizini. Istovremeno, online varijante tečajeva pružaju veću fleksibilnost u pogledu preraspoređivanja vremena, te sami možete prilagoditi vrijeme bavljenja novim hobijima, kada vi imate slobodnog vremena.

Upravo zbog brojnih mogućnosti, odlična je situacija za početi nešto novo, nešto čim se do sada nismo bavili.

Brojna istraživanja su pokazala da se bavljenje novim stvarima i učenjem novih stvari mozak održava mladim. Uz to ukoliko hobi uključuje i fizičku aktivnost pomažete i tijelu da ostane u dobroj formi.

Istraživanja su pokazala da bavljenje fizičkim aktivnostima utječe na smanjivanje umora, te općenito djeluju pozitivno na zdravstveno stanje. Bavljenje opuštajućim, zabavnim aktivnostima također djeluje na smanjenje stresa, na smanjenje krvnog tlaka, imaju utjecaj na tjelesnu težinu, kao i na razinu anksioznosti.

Istraživanje „Real-Time Associations Between Engaging in Leisure and Daily Health and Well-Being” pratilo je utjecaj korištenja slobodnog vremena na zdravlje. Kod ispitanika se pratila aktivnost u slobodnom vremenu te raspoloženje, dosada, stres, broj otkucaja srca… Rezultati istraživanja su pokazali da sudionici koji su imali u slobodnom vremenu određene aktivnosti kojima su se bavili su imali češće pozitivno raspoloženje, više interesa za ostale dnevne aktivnosti, manje stresa te niži broj otkucaja srca.

Bavljenje hobijima pokazalo je istraživanje ne samo da povećava aktivnost u tom trenutku, nego i kod bavljenja drugim svakodnevnim aktivnostima.

Bavljenje hobijem istovremeno nas aktivira da učimo nešto novo, da se angažiramo u tom trenutku, no istovremeno pomaže da se odmaknemo od svakodnevnih stvari kojima se bavimo i o kojima razmišljamo. Nakon bavljenja hobijem možemo se opuštenije i spremnije vratiti dnevnim aktivnostima.

Burnout se počeo sve više spominjati u mnogim područjima, te se bavljenje nekim hobijem preporuča koja opija koja može pomoći i u ovom slučaju.

Bavljenje hobijem kod osoba koje su preopterećene na poslu može pomoći da se smanji stres i razmišljanje o poslu. Potpuno uroniti u neku novu aktivnost prilikom koje se neće razmišljati o poslu daje velike prednosti kako kod opuštanja na kraju radnog dana ili tjedna, tako i pri povratku na posao. Pri tome bi bilo dobro birati aktivnosti koje nisu povezane s poslom kojim se bavimo.

S izborom hobija treba eksperimentirati, te ponekad tražiti one koji nam odgovaraju ali ponekad se i prepustiti novim stvarima koje djeluju kao nešto što nije za nas. Hobi može biti nešto produktivno, na primjer kukičanje, ali i nešto što vam uopće ne treba, ali vas zanima. Kod hobija je ponekad zanimljivo upravo to da treba probati različite kako bi pronašli one koji nas zanimaju i koji mogu zaokupiti našu pažnju. ponekad oni koji bi bili naš prvi izbor budu jednostavni i nedovoljno se angažiramo dok oni koji su nešto potpuno nove i nešto što za nas nije uobičajeno potpuno nas zaokupe.