29. ožujka 2024.

COVERmagazin.com

Suvremeni lifestyle portal: kultura, civilizacija, uspjeh, produktivnost, održivost, priroda, okoliš, vrijednosti, folklor, običaji, baština, tradicija, inspiracija za zdravu prehranu i mnogo više.

Koliko vremena dnevno je dovoljno posvetiti djeci

Razmislite o tome zbog čega vam treba više vremena jer ne možete dobiti nešto...

Koliko vremena dnevno je dovoljno posvetiti djeci

Jedno od najčešćih pitanja kojim roditelji preispituju svoje roditeljstvo je provodim li dovoljno vremena sa svojom djecom i trebam li im se više posvetiti.

Prije nego pokušamo odgovoriti na ovo pitanje napravite nekakav realan zaključak koliko vremena provedete s djecom, a koliko aktivno baveći se djecom (kvalitetnog vremena).

Zatim, pogledajmo statistike koje kažu kako današnji roditelji provedu dvostruko više vremena s djecom, nego su njihovi bake i djedovi provodili s njihovim roditeljima. 1965. godine, prosječan roditelj je dnevno s djecom providio oko 1 sat, dok je danas prosjek oko 2 sata dnevno.

Nakon toga još istraživanja. Istraživanje iz 2015. sugerira kako ukupno vrijeme koje roditelj (u ovom slučaju majke) provede s djecom nema značajan utjecaj na njegovu budućnost. Međutim, stres majki ima negativan utjecaj. Ako su majke bile pod stresom dok su bili s njima djeca su imala više emotivnih i problema u ponašanju kasnije u životu.

Stoga je zaključak da se računa “kvalitetno i zdravo” vrijeme provedeno s djecom.

U tekstu “How much time should you spend with your child?” dr. Alison Escalante kaže kako većina roditelja već provodi dovoljno vremena s djecom, ali da se treba raditi na načinu kako se provodi vrijeme s djecom. Djecu ne treba non-stop zabavljati nego ih treba “uključiti”.

Djeca, čak i bebe vole biti uključene u svakodnevne obiteljske aktivnosti. Dopustite im da rade stvari po kući s vama, a ne da ih zabavljate ili vi ili ekrani.

Ako mislite kako se trebate igrati s djecom cijelo popodne vjerojatno ćete biti iscrpljeni i od same pomisli. Zbog toga je važno postaviti neko ograničenje. Definirajte vrijeme posvećene igre, a ostatak popodneva budite prisutni i uključite djecu. Također, nemojte naglo prekidati igru. Uvijek djeci dajte vremena da prihvate prekid. Koristite rečenicu “idemo još jednom, zadnji put”.

Nema jednostavnog odgovora na pitanje koliko vremena biste trebali provoditi s djetetom. Nekoj djeci treba više, drugoj manje. Neka djeca se mogu zaigrati sama satima, dok druga jedva znaju što bi sama radila i 5 minuta.

S druge strane društvo šalje izmiješane poruke oko toga koliko vremena s djecom jr potrebno. Ako provodite puno vremena s djecom, optužit će vas da dopuštate da djeca upravljaju vašim životom, a ako provodite manje, nabijat će vam osjećaj krivnje kako zakidate djecu jer ne provodite dovoljno vremena s njima.

Zaključak je da trebate prestati razmišljati o tuđim očekivanjima i napraviti ravnotežu koja će funkcionirati za vas. Također nemojte donositi čvrsta pravila. Prilagođavajte se sebi i potrebama djece. I što god da radite potrudite se da vam vrijeme s djecom ne postane naporna obveza i opterećenje nego zajednička zabava.

Pročitajte i:

Aktivnosti za druženje oca i sina