18. travnja 2024.

COVERmagazin.com

Suvremeni lifestyle portal: kultura, civilizacija, uspjeh, produktivnost, održivost, priroda, okoliš, vrijednosti, folklor, običaji, baština, tradicija, inspiracija za zdravu prehranu i mnogo više.

Kuhanje za jedno ili dvoje

Kada odrasla djeca napuste dom smanjiti količinu pripremljene...

Kuhanje za jedno ili dvoje

Kuhanje za jedno ili dvoje

Kada odrasla djeca napuste dom smanjiti količinu pripremljene hrane može biti pravi izazov, ali ponekad i velika poteškoća. Teško je naviknuti se kuhati obrok samo za jedno ili dvoje, a da i dalje bude ukusan i ne bude neko usputno jelo.

Pri kupovini:

– Birajte različito povrće i voće u manjim količinama. Nemojte se ustručavati kupiti dvije jabuke, tri kruške i dvije nektarine, jednu bananu. Možda će vam to izgledati smiješno ako je do sada najmanja količina bio kilogram, ali samo tako ćete izbjeći propadanja. Ako su neki proizvodi sami po sebi velikih komada (poput lubenica) zamolite prodavača da vam da polovicu.

– Zamolite mesara da vam nareže šnicle i napravi manje komade. Na taj način ćete lakše moći procijeniti koliko vam treba za obrok.

– Birajte manje limenke i pakiranja čak i ako vam se čine skupljim. Velika pakiranja vama su samo prividno jeftinija jer ćete mnogo toga baciti, a to znači i bačen novac.

– Jaja su ekonomična i nutricijonistički vrlo vrijedna namirnica, a  idealna su namirnica kuhanja za manje osoba.

24 jednostavna načina za pripremu jaja

– Smrznuta gotova jela više nisu tako loš izbor. Kod kuhanja za veliki broj osoba ona nisu isplativa, ali za dvoje se isplati razmisliti o toj opciji.

– Ako vam se ne kuha, umjesto da nešto na brzinu prigrizete naručite gablec. Uz besplatnu dostavu, gableci su jako povojna opcija kada jedu jedna ili dvije osobe.  Baš kao i iznad kod smrznute hrane, tako ni naručivanje iz restorana nije isplativo za  5-6 osoba, ali za jednu svakako jest.

Kod kuhanja:

– Izbacite veliko posuđe iz kuhinje i kuhajte isključivo u malim posudama, čak iako ste naviknuli na velike. Ispočetka će možda biti nešto teže procijeniti začine, ali s vremenom ćete se naviknuti.

– Pokušajte što češće kuhati u jednoj posudi umjesto odvojeno meso, povrće i umak. Na taj način ćete si uskratiti vrijeme čišćenja. Riža i tjestenina se npr. mogu kuhati i u umaku. Ne mora se pripremati odvojeno.

– Planirajte obroke unaprijed i kuhajte prema planu.

Kod serviranja:

– Promijenite atmosferu u kojoj jedete. Nemojte više jesti za velikim stolom ili ukoliko već morate promijenite ugođaj. Stavite stol u blizini prozora, pustite ugodnu glazbu. Na drugu polovicu stola postavite dekoracije, cvijeće, velike košare…

Usamljenost je u stalnom porastu