Kako se naučiti opustiti i odmoriti [ SELFHELP ]

 

Kako se uspjeti opustiti

Često čujemo savjete da se trebamo opuštati, ali kako se opustiti ako nam se mnogo toga mota po glavi i ako smo puni obveza.

Pritisak, strahovi i frustracije povezane sa svakodnevnim životom mogu opuštanje i odmor činiti nemogućim zadatkom. Ipak, baš u stresnim situacijama jako je bitno odvojiti nekoliko trenutaka kako bismo očistili misli i vratili mirno stanje uma.

Meditacija je odlična prirodna terapija za mnoge probleme, ali ako se ne uspijevate smiriti samo kroz meditaciju, pokušajte s pisanjem. Pisanje je dokazano učinkovita taktika koja pomaže da organizirate misli. Tri rukom pisane stranice svakodnevno mogu vam pomoći da raščistite misli, ali i podsvijest. Neki ljudi pišu dnevnike, neki opisuju svoju maštu, ali nije bitno kako ćete to nazvati. Važno je da pišete ono što vam padne na pamet, jer na taj način ćete osloboditi prostora u mislima.

Nemojte se brinuti oko toga što ćete pisati i ne trebate se truditi pročitati to nakon. Samo po sebi pisanje je dovoljno da se oslobodite mentalnih čvorova i umirite psihu.

Kratak vodič za opušteni odmor

Godišnji odmor može biti odličan. Provest ćete mnogo vremena s najbližim ljudima, putovati i raditi sve one stvari za koje nemate vremena tijekom godine.

Ali godišnji odmor može biti i naporan s puno onih „moraš“ i „trebaš“, koji mogu ispuniti vaše vrijeme toliko da ćete se osjećati kao da ste se vratili natrag u školu, a nakon njega se nećete osjećati nimalo odmorno.

Možda i vas uskoro očekuje ljetni odmor, a možda je već i počeo, pa ćete ispod naći savjete koji će učiniti ovaj odmor osvježavajućim i revitalizirajućim.

-1- Dišite –

Jednostavno usporite. Usredotočite se na disanje i stvari oko sebe umjesto da u glavi pravite popis što sve morate napraviti. Promatrajte krajolik oko sebe, ljude, upijajte mirise  i slušajte zvukove.

Svaki put kada pođete osjećati i mrvicu stresa vratite se u opušteno stanje dišući i promatrajući.

-2-  Prihvatite osjećaje umjesto da im se opirete

Je li vam teško nositi se sa svim što se događa oko vas?!  Predlažemo da prihvatite stvari onakve kave jesu umjesto da gunđate. Ovo može zvučati kao da se prepuštate, ali prihvaćajući stvari koje ne možete promijeniti smanjit ćete potrošnju energije i živciranje. Auto vam je ostao bez benzina, hotel lošiji nego što ste mislili, kave skuplje nego ste pripremili novaca… Pokušajte prihvatiti situaciju kakva jest i tražiti način da riješite problem, a ne prigovarati i ne činiti ništa.

-3- Planirajte ne raditi ništa

Planirajte kako na odmoru nećete raditi ništa. Samo ćete opuštati se i jednostavno biti. Ako sami sebi radite stres stvarima koje kao morate nećete imati odmor, nego umor.

-4-Radite ono što u pojedinom trenutku želite

Možda ćete poželjeti raditi na knjizi, igrati se s djecom, svirati gitaru, popravljati automobil…

Ali, dopustite da drugi rade ono što žele. Malo popustite djeci i partneru, dajte im više slobode i ono što inače ne bi tolerirali. Nemojte prigovarati ako partner popije pivo previše ili djeca ostanu vani koji sat duže.

I lijenost ima prednosti…

Teško je pretpostaviti da bi i u kojem slučaju lijenost mogla biti prednost, posebno pitaju li se vaše kolege. Ali ono što netko smatra lijenošću drugi mogu smatrati kreativnim fazama.

Iskusni znanstvenici ili kreativni radnici znaju da radom od jutra do sutra smanjuju svoju efikasnost, te u svojim laboratorijima ili uredima imaju kauče, kako bi mogli prileći za vrijeme radnog vremena. Oni znaju da se dobre ideje ne mogu požuriti.

Morate se odmaknuti od radnog stola kako biste doprijeli do svoje podsvijesti. Ali to ne znači da će svaki put kada besciljno buljite kroz prozor ili ležite zavaljeni u fotelju dobre ideje padati na pamet.

Treba prepoznati kada ste najkreativniji. Netko je to za vrijeme kave u kafiću, netko za vrijeme šetnje, netko možda i za radnim stolom…

Osim što su odmor i san dobri za poticanje kreativnosti dobri su i za učenje. Studenti bolje pamte ako u pauzama malo odspavaju.

Dakle, ako vam treba dodatno sna ne odupirite se, poslušajte svoje tijelo jer ćete na takav način ostvariti svoj maksimum.


Komentari

Odgovori

*