Koliko sobnog cvijeća vam treba za čist zrak u stanu?

Koliko biljki vam treba za čist zrak u stanu?

Koliko biljki lončanica (sobnog cvijeća)  vam treba za čist zrak u stanu?

 

Sigurno ste ranije već čitali koje biljke su najbolje za pročišćavanje zraka i koje treba držati u stanu, ali najnovije studije pokazuju kako zapravo biljke u stanu imaju vrlo malo utjecaja na kvalitetu zraka.

Dosadašnje tvrdnje o biljkama koje pročišćuju zrak su se temeljile na istraživanju NASAe. Mit o važnosti biljki u stanu ima korijene u 1989. kada je NASA povela studiju mogu li biljke filtrirati kemikalije u nekom prostoru. Međutim, njihova analiza bila je u kontroliranim uvjetima, u komorama gdje nije bilo cirkulacije zraka. A te malene komore se ponašaju potpuno  drugačije od stanova, kažu najnovije studije.

Najnovija istraživanja kažu kako biljke u stanu čine ljude opuštenijima i sretnijima, ali da bi imale značajnog utjecaja na kvalitetu zraka treba vam ih jako puno, negdje oko 3-5 biljki na svaki kvadratni metar životnog prostora. U studiji, kojom se proučavalo 30 godina znanstvenih istraživanja na ovu temu, došlo se do zaključka kako bi za pročišćavanje zraka u prosječnom stanu od oko 100 m2 trebalo oko 300 do 500 biljaka. Očito, to nije pametna iskoristivost prostora i skupo plaćenih kvadrata.

Michael Waring znanstvenik sa Sveučilišta Drexel, kaže kako je jedna od najvećih zabluda svih vremena kako nekoliko biljaka u stanu može počistiti zrak. “Cvijeće u stanu je super, ali ono zapravo ne može pročistiti zrak dovoljno brzo da bi imalo značajnog učinka na kvalitetu zraka vašeg doma ili ureda”.

Međutim, neki drugi znanstvenici se ne slažu s njim. Kažu kako se već s jednom biljkom na 10 m2 prostora može postići poboljšanje kvalitete zraka za oko 25 posto.

Tako bi u sobi od 20 m2 već 1 biljka davala rezultat na čišći zrak, a 5-10 biljki na 20 m2, davalo bi odličan rezultat i 50 do 75 posto poboljšanja kvalitete zraka.

Prema njima za čišći zrak 50 do 75 posto u prosječnom stanu od 100 m2, treba vam 20 do 50 biljki lončanica.

Sobno cvijeća

https://cvijece.covermagazin.com/?cat=4