29. ožujka 2024.

COVERmagazin.com

Suvremeni lifestyle portal: kultura, civilizacija, uspjeh, produktivnost, održivost, priroda, okoliš, vrijednosti, folklor, običaji, baština, tradicija, inspiracija za zdravu prehranu i mnogo više.

Prednosti plaćanja gotovinom

Prednosti plaćanja gotovinom

Iako je plaćanje gotovinom pomalo staromodno, mnogi još uvijek ističu prednosti takvog plaćanja.

Ako pokušavate pratiti koliko trošite ili uštedjeti, plaćanje s gotovinom vjerojatno je još uvijek senzibilnija opcija.

-1- Nemogućnost minusa

Ako kupujete kreditnom karticom uvijek možete potrošiti više nego što imate, međutim ako plaćate gotovinom možete potrošiti samo onoliko koliko imate.

Jedna od lošijih strana plaćanja kreditnom karticom je što se ohrabruje ljude da troše više nego što mogu i više nego su planirali, jer je potrošiti ono što nemate gotovo nevjerojatno lako. Jednostavno kada plaćate karticom nemate nikakvu razliku da li plaćate svojim novcem ili posuđenim, odnosno minusom. Kada plaćate karticom nemate osjećaj da novac izlazi iz vašeg novčanika, bolje rečeno s bankovnog računa.

Kao što kartice omogućavaju da preplatite neku stvar isto tako omogućavaju i da kupujete stvari koje vam ne trebaju i za koje zapravo nemate novaca. Općenito govoreći jedino što možete učiniti je ostaviti karticu kod kuće i nositi sa sobom samo onoliko novaca koliko ste spremni u određenom trenutku potrošiti. Možda je to staromodan način, ali to je jedini način da kupujete u okviru budžeta.

-2- Manji je gubitak u slučaju krađe

Ako izgubite ili vam ukradu novčanik, ukoliko u njemu nemate kreditnih kartica manja je potencijalna šteta.

-3- Nema naknada

Postoje mnoge naknade povezane s kreditnim i debitnim karticama. Također, lako je otići u minus, a na to plaćate kamate. Svaka kartica koju imate ima mjesečnu ili godišnju članarinu koju plaćate, osim toga minus po računu ili kartici košta.

-4- Bolji popusti

Ako ste voljni pregovarati možete dobiti veće popuste na plaćanje gotovinom. Neki dućani nude automatski gotovinski popust i do 30 posto, što nije mala cifra.

-5- Manje šanse za loš kreditni rejting

Ako imate dugove po kreditnim karticama teže dobivate kredit, te su maksimalno moguće rate manje. Mnogi ne znaju da mogu li i koliki mogu dobiti kredit za kupovinu stana ili automobila ovisi i o tome jesu li u minusu, a posebno o tome jesu li ikada bili u crvenome minusu ili na “crnoj listi” banka.

-6- Lakše ćete štedjeti

Ako vidite novac i u fizičkom smislu, a ne samo kao apstraktnu brojku lakše ćete razumjeti njegovu vrijednost.

U današnjem društvu većina ljudi kombinira plaćanje karticama i gotovinom, za različite vrste proizvoda i usluga koje kupuje. I dok će plaćanje gotovinom preventirati i nepotrebne kupovine i impulsne odluke o kupovini, plaćanje kreditnim karticama omogućava vam da kupite ono što sebi ne možete priuštiti, uživate u tome i otplaćujete na rate. Zbog toga je kreditna kartica toliko privlačna. Općenito, kada koristite kreditne kartice može se reći da se uopće ne opterećujete novcima koje imate ili nemate, trošite onoliko koliko želite na račun budućnosti.