18. travnja 2024.

COVERmagazin.com

Suvremeni lifestyle portal: kultura, civilizacija, uspjeh, produktivnost, održivost, priroda, okoliš, vrijednosti, folklor, običaji, baština, tradicija, inspiracija za zdravu prehranu i mnogo više.

Koliko odvajati za mirovinu? [ KARIJERA ]

Nikada nije rano početi razmišljati o mirovini. Isto tako nikada nije ni kasno jer sve što uštedite dobro će vam doći poslije...

Koliko odvajati za mirovinu?

Nikada nije rano početi razmišljati o mirovini. Isto tako nikada nije ni kasno jer sve što uštedite dobro će vam doći poslije.

Bitno je da dugove i kredite planirate zatvoriti prije odlaska u mirovinu. Teško da ćete kredit za stan ili kuću moći otplaćivati u mirovini.

Koliko biste trebali štedjeti?

To je pitanje na koje nema jednostavnog odgovora. Iako su stručnjaci spominjali nekih 20% mjesečnih primanja sada se slažu da je to za većinu kućanstava previše te da djeluje demotivirajuće. Danas se čak tih 20% spominje kao ukupna mjesečna štednja od čega dio ide u klasičnu štednju, a dio za mirovinu. Također neki stručnjaci kažu da bi u tridesetim trebali odvajati oko 10% za mirovinu, u četrdesetim 15% i pedesetim 20% primanja. Bitno je da sami odredite koliko želite/možete uštedjeti.

Postavite realne ciljeve

S koliko novca možete sada mjesečno živjeti?! U mirovini nećete imati velikih ulaganja, ali manjih popravaka hoćete, računajte i na njih. Možda nećete kupovati stan, ali kućanske aparate hoćete.

Prema nekim istraživanjima provedenim u Americi većina je rekla da smatra da im je u mirovini potrebno 85% trenutnih primanja, odnosno da sada, kao umirovljenici imaju troškove 15% manje nego ranije. To je bilo iznenađenje jer su mnogi očekivali da će im trebati mnogo manje. No, kako su neki troškovi nestali tako su se pojavili novi. Većina ispitanika složila se da im je potrebno minimalno 75% primanja koja su imali prije mirovine.

Iznos vaših primanja u mirovini bit će kombinacija mirovine, životnog osiguranja, štednje te prihoda od drugih ulaganja. Ne trebate imati ušteđevinu u ukupnom iznosu ciljane mirovine. Ovisno o ostalim parametrima možete računati koliki iznos ušteđevine vama treba. Ukoliko imate ili planirate kupiti vikendicu, moći ćete je u slučaju potrebe iznajmljivati u mirovini te na taj način ostvariti dodatni prihod.

Budite realni pri postavljanju ciljeva. Realno postavite koliko planirate uštedjeti, koliko mjesečno možete odvajati, te realno procijenite mogućnost rasta plaće. Nemojte računati da ćete štedjeti kada vam plaća bude veća jer će vam se vjerojatno povećavati i troškovi.

Štednja za mirovinu – mitovi koji sprječavaju štednju [ KARIJERA ]