Kako popraviti štetu kada zabrljate [ KARIJERA ]

17. veljače 2021. By COVER magazin

Kako popraviti štetu kada zabrljate [ KARIJERA ]

Velike pogreške ne moraju nužno voditi direktno na zavod za zapošljavanje. One iako su velike ne moraju biti fatalne. Sve ovisi o načinu na koji ćete reagirati i popraviti učinjenu štetu.

Slijedi pet najčešćih pogrešaka i savjeta za glačanje situacije:

1 – Obećali ste nemoguće
Obećali ste nemoguće i sada je klijent bijesan zbog toga što niste ispunili obećano. Ili niste obavili posao u roku i kolege su živčane i ljute na vas.

Kako popraviti situaciju: Analizirajte štetu prije nego što se suočite sa šefom ili klijentom, ali pobrinite se da ipak čuju od vas, a ne nekog drugog. Prihvatite odgovornost i izbjegavajte defanzivno ponašanje. Usredotočite se na popravljanje pogreške i ponudite nešto čime ćete se iskupiti.

2 – Ogovarali ste šefa
Jednostavno ne možete držati jezik za zubima i trač je stigao do šefa. Slučajno ste pritisnuli Reply All i e-mail poslali svima umjesto određenoj osobi. Ili ste u izravnom tv showu govorili o lošem odnosu prema zaposlenicima u vašem poduzeću.

Kako popraviti situaciju: Ispričajte se. Priznanjem da ste pogriješili, bez pokušaja da se opravdate demonstrirat ćete svoju ozbiljnost i odgovornost za svoj postupak. Ako se radilo o nekom značajnom mediju i šteta je nepopravljiva trebali biste ponuditi svoju ostavku prije nego što vas otpuste.

3 – Iskoristili ste svoj položaj
Iskoristili ste svoj položaj i zaposlili poznanika, prijatelju ste otkrili informacije pomoću kojih je ostvario financijsku korist ili je preko vas u javnost iscurila informacija o top secret proizvodu.

Kako popraviti situaciju: Ako pokušate svaliti odgovornost na drugoga ili tvrditi kako niste ništa napravili samo ćete gomilati problem. Priznajte pogrešku i nazovite odvjetnika. S odvjetnikom budite iskreni, a njemu prepustite odluku o tome koliko ostalima trebate priznati i tip komunikacije koju ćete dalje upotrijebiti.

4 – Javni živčani ispad
Vrlo glasno ste galamili na kolegu i nazivali ga svakakvim imenima. Čak iako se svi potajno slažu s vama ili on zaslužuje svaku riječ koju ste mu uputili, odgovornost je vaša jer ste se neprimjereno ponašali.

Kako popraviti situaciju: Ispričajte se kolegi, šefu i svim drugima koji su bili u blizini. Nemojte objašnjavati što se dogodili samo kako biste opravdali svoj postupak jer svi su ionako vidjeli ili čuli.

5 – Pobjegli ste s posla
Pobjegli ste s posla kako biste obavljali privatne stvari, uhvaćeni ste kako u uredu kopirate kuharicu ili je vaš telefonski račun daleko iznad pristojnog.

Kako popraviti situaciju: Ispričajte i ponudite nadoknadu. Predložite ostati duže kako biste nadoknadili izgubljeno vrijeme ili plaćanje troškova. Ni slučajno nemojte reći: „pa svi to rade“, ili „tako uvijek radimo“. Jedino što se računa je vaš postupak i način kako ćete reagirati na njega. Priznajte da ste pogriješili.