25. travnja 2024.

COVERmagazin.com

Suvremeni lifestyle portal: kultura, civilizacija, uspjeh, produktivnost, održivost, priroda, okoliš, vrijednosti, folklor, običaji, baština, tradicija, inspiracija za zdravu prehranu i mnogo više.

Kako na posao bez auta – Alternativni načini odlaska na posao [ KARIJERA ]


Kako na posao bez auta

Alternativni načini odlaska na posao

Ako vas živciraju gužve, traženje parkinga i sparina u automobilu, a tramvaj i autobus ne voze vašom rutom ispod su prijedlozi alternativnih, a ekološki prihvatljivih mogućnosti odlaska na posao.

Za hodanje treba previše vremena, ako trčite morate imati kupaonu na poslu i novu odjeću za presvlačenje, romobil vam djeluje djetinjasto, bicikl vam lako ukradu, a ne možete si priuštiti svako malo novi bicikl. Sve navedeno je točno, ali sve ima i svoje dobre strane. Ako ćete gledati smo negativne tada ćete se i dalje svakodnevno nervirati zbog gužve, sparine u automobilu i nemogućnosti da nađete parking.

S druge strane možete se otvoriti novim opcijama i uživati na putu do posla.

Bicikl


Bicikl je svakako najčešći odabir.
+ Pogodan je za dalje relacije i relativno je brzo prijevozno sredstvo u odnosu na pješačenje, ali i u usporedbi s gradskom vožnjom automobila.
–  Mana mu je to što i za njega treba tražiti parking, u slučaju kiše ne možete se ugurati u autobus ili tramvaj, te to što ga je nezgodno voziti u suknji i visokim potpeticama. Također, ako u vašem gradu ne postoje odgovarajuće biciklističke staze to može biti problem.

Pješačenje


Ako živite na manjoj udaljenosti od 2 km od posla, dobra opcija je pješačenje do posla.
+ Prednost je što vam ne trebaju nikakva pomagala. Dovoljne su udobne cipele.
– Mana je što je ovo relativno spor način dolaska na posao. Prosječna osoba hoda brzinom od 1km na 15 minuta. Tako da ako ste udaljeni 2 km od radnog mjesta u prosjeku ćete pješačiti pola sata do posla.

Vožnja romobila


Romobil je odličan za gradove u ravnici, bez puno uspona i nizbrdica. Nemojte kupiti dječji romobil, nego za odrasle prilagođen vašoj težini i visini, tako da možete voziti uspravni.

+ Velika prednost romobila je što je relativno brz u odnosu na pješačenje, možete ga voziti u poslovnoj odjeći, te u slučaju lošeg vremena samo ga sklopite i nastavite gradskim prijevozom.
– Mana je što nema gepek, a teško je upravljati  ako nosite tešku torbu ili laptop, te što ne možete izlaziti s njim na cestu nego morate voziti pješačkim stazama i poštovati propise za pješake.