Kako nagovoriti supruga da čisti po kući [ LJUBAV ]

Kako nagovoriti supruga da čisti po kući

Ako ste tek vjenčani par važno je da imate iskrenu i otvorenu raspravu o podjeli kućanskih poslova. Na taj način ćete uspostaviti navike koje ćete slijediti dekadama.

Puno je lakše već na početku braka složiti se oko nekih kompliciranijih pitanja, nego mijenjati navike kada postanu rutina.

Ako žena na sebe preuzme sve obveze čišćenja na početku braka, postat će  preopterećena kada dođu djeca.  Najbolji način stoga je da napravite detaljan popis poslova i obveza i podijelite ih tako da svatko izabere ono u čemu uživa, te na kraju uzme još par onih koje nitko ne voli. Zabilježite koliko često treba raditi koji posao.

Ako ste u braku godinama, tada trebate redistribuirati opterećenja. Mužu trebate pristupiti kada je u razumnom stanju. Objasnite mu kako je raspodjela kućanskih poslova u vašem braku nepoštena, što sve treba raditi po kući, te tko što radi.

Objasnite mu kako želite provoditi više vremena sa suprugom i djecom, a  manje usisavajući. Pitajte koje poslove bi on mogao obavljati, dopustite mu da sam odabere. Tu također pomaže popis kućanskih poslova. Uz svaki stavite ime, te koliko često ga treba obavljati.

Sljedeći savjeti vam također mogu pomoći

-1- Učinite svoj posao vidljivim –

Morate pronaći suptilne načine kako učiniti svoj posao vidljivim. Kada opušteno razgovarate o temi „kako je prošao tvoj dan“ nemojte se ustručavati nabrojati sve poslove čišćenja koje ste napravili. Obavili ste te poslove i preuzmite zasluge za njih.

-2- Izaberite pravo vrijeme

Razgovarajte o potrebi za pomoći u kućanstvu kada znate da je suprug opušten, a ne kada gleda omiljenu tv emisiju ili kada ste vi ili on ljuti, jer ćete se tada uvući u ljutitu svađu iz koje neće izaći ništa dobro.

-3- Slobodno ga podučite

Muškarci često ne znaju kako obavljati kućanske poslove,  pa ne bi bilo loše da kažete suprugu kako će najlakše složiti posuđe i uključiti perilicu suđa. Objasnite koliko deterdženta staviti i sl.

-4- Smanjite svoje standarde

Ovo se može činiti vrlo lošim, ali nije. Standardi nekih žena za čišćenje su „smiješno visoki“ . Ako kritizirate supruga bez obzira koliko se trudio, možda je problem u vama. Budite sretni sa svakim napretkom i ne zaboravite pohvaliti supruga.

-5- Držite se podjele

Ako suprug ne obavlja poslove koje je odabrao s popisa, nemojte ih raditi za njega. Ako to napravite, već sljedećeg trenutka ćete se uvući u novu svađu.

-6- Napravite termine za kućanske poslove

Definirajte dan za pranje rublja, dan za glačanje… Moderne žene obavljaju poslove nasumično, jedan po jedan što sve komplicira. To možete napraviti i na dnevnoj bazi.

-7- Nagrađivanje

Bez obzira koliko suprug loše obavljao preuzete obveze pronađite lijepe riječi koje ćete mu za to reći.

Ako sve propadne imajte ovo na umu

-1- Ako ste zaduženi za sve kućanske poslove to vam daje za pravo da kupujete aparate i strojeve koje god poželite.

-2- Osoba koja čisti mora imati super odjeću za čišćenje i sav pribor. Slobodno to sebi kupite.

-3- Čistite onoliko koliko možete. Koliko ne stižete ostavite neuredno dok se suprug ne sjeti da bi mogao pomoći.

-4- Ništa ne morate. Radite onoliko koliko vam nije teret.

Koliko muškarci u Hrvatskoj stvarno čiste

Za kraj malo statistika. Podaci od zadnjih nekoliko godina govore koliko je razlika u bavljenju kućanskim poslovima općenito na području cijele EU u prosjeku jako nesklona ženama. Na razini Europske Unije prosjeku svakodnevno kuha i čisti 79 posto žena i 34 posto muškaraca. Hrvatski prosjek je značajno niži, prema statistikama u Hrvatskoj svakodnevno kuha i obavlja druge kućanske poslove 62 posto žena, te tek 12 posto muškaraca. Muškarci u Hrvatskoj drže neslavnih rekord da najmanje od svih drugih muškaraca u ostalim državama članicama Europske Unije vremena posvećuju kuhanju i kućanskim poslovima.