Trebate li oprostiti partneru ovih pet stvari [ LJUBAV ]

Trebate li oprostiti partneru ovih pet stvari

Naravno svaka je ljubavna priča zasebna, ali posebno pod utjecajem sapunica, serija, šou emisija, dosta često osobe gube kompas, ne znajući što je „dopušteno“ ponašanje u odnosu dvoje partnera, a što podnose zaista samo fiktivni likovi u serijama.

 -1- Oni ili ona su vas osramotili

Na nekoj vama važnoj večeri, pred obitelji ili poslovnim kolegama, partner je učinio nešto što vas je zaista osramotilo. Možda se uzrujao oko neke teme ili neprikladno reagirao.

Zaključak : Oprostivo

Mala neslaganja i razilaženja karaktera, pa tako i reakcije u nekim situacijama u svakoj vezi su potpuno razumljive. Najbolje bi bilo da kažete partneru kako se osjećate i što vam se nije svidjelo, te pokušate dogovoriti obrasce ponašanja u takvim situacijama, kako biste izbjegli buduće slične situacije.

  -2- On ili ona su zaboravili važan datum/dogovor

Ostali ste sami čekajući u restoranu, bez poklona za godišnjicu, rođendan ili pratnje za neku važnu situaciju. Povrijeđeni ste i pitate se ima li smisla uopće ostajati s osobom u vezi koja zaboravlja takve stvari i ne pruža vam potporu u bitnim trenucima.

Zaključak: Oprostivo

Ipak, iako je ova situacija oprostiva ukoliko se ona ponavlja trebali biste razmisliti o problemima koji se kriju iza toga. Ukoliko se radi o izoliranom događaju, tada pređite preko njega bez puno dramatiziranja, međutim ako vaš partner kronično zaboravlja detalje trebali biste malo pogledati šire. Je li to u skladu s njegovim karakterom, pa zaboravlja uvijek sve sitnice i dogovore ili samo one koji se tiču vas. Pokušajte problem riješiti tako da mu šaljete podsjetnike i obavještenja kada se neki bitan događaj približava.

-3- Partner vam je lagao

Razmislite. Jeste li pitali nešto partnera o čemu niste željeli potpuno iskren odgovor. Npr. Stoje li mi dobro ove jeans hlače?! Znači, važno je da shvatite razliku između laži koje su temelj dobre veze (Najljepša si žena na svijetu) i onih laži kada je vaš odnos u pitanju (Nisam se viđao s bivšom).

Zaključak: Ovisi koliko je velika laž.

Male beznačajne stvari su oprostive, ali velike laži signal su da nešto u vašoj vezi ne štima. Trebali biste ozbiljno razgovarati s partnerom, a ako je potrebno i potražiti savjet stručnih osoba.

 -4- Varao vas je ili vas optužio za varanje

Prevara je ultimativna izdaja. Ako par odluči ostati zajedno trebat će raditi na problemima koji su doveli do prevare, a ne samo na zaboravu i oprostu. A neki bračni terapeuti smatraju kako se nakon prevare neki parovi nikada ne mogu potpuno oporaviti.

Također, biti optužen za nepostojeću prevaru gotovo je jednako kao i biti prevaren. To može uništiti odnos i povjerenje kao i prava prevara.

Zaključak: Za ovakve partnerske izdaje nema jednoznačnog odgovora.

Situacija ovisi o kakvoj se prevari radi. Koliko se puta dogodila, je su li bile uključene emocije, mislite li da možete partneru ponovno vjerovati, te smatrate li da vrijedi ostati u vezi nakon takve izdaje. Ako se prevara dogodila u ranoj fazi veze tada je najbolje prekinuti, jer signalizira nestabilnu osobu, međutim, ako ste zajedno godinama, vrijedi pokušati oprostiti.

Daljnji važan čimbenik je stav partnera. Želi li on da mu oprostite ili mu je svejedno.

 -5- Ne slaže se s vašom obitelji ili prijateljima

Ako jednostavno ne može biti u istoj prostoriji s vama bliskim osobama, to nije najgora stvar koja vam se može dogoditi iako je dosta neugodna.

Zaključak: Oprostivo, ali sve dok vama ne brani da se slobodno s njima viđate i dopušta vam da sami birate svoje prijatelje.

Kako se nositi sa suprugom koji laže iz navike

Kako se nositi sa suprugom koji ima problema s govorenjem istine i o onim nevažnim stvarima?!

Vjerojatno i on ili ona shvaća kako ima problem, ali ne vidi koliko ugrožava vaš odnos i koliko neistina utječe na vas. U ovakvoj situaciji postoje dva problema. Prvi je problem laganje, a drugi kako nagovoriti nekoga da potraži profesionalnu pomoć.

Neki ljudi su patološki lašci. Najčešće potreba za laganjem izvire iz niskog samopouzdanja i osobne nesigurnosti. Lašci koriste neistinu i uljepšavanje kako bi se zaštitili od bruke i razotkrivanja. Oni kroz laž traže instant olakšanje od odgovornosti na bilo koje pitanje da im se postavi.

Njima laž služi i kao obrana od nečega što vide kao napad i olakšanje od napetosti. Na neki način kronični lašci jednaki su alkoholičarima. I jedni i drugi imaju nisko samopouzdanje, traže instant rješenja, te se ne žele suočiti sa dugoročnim posljedicama koje njihove akcije imaju.

Ipak, većina lažaca za razliku od alkoholičara svjesna je svoga problema što olakšava njegovo rješavanje ukoliko se požele suočiti s njim, ali s druge strane oni često ne vide posljedice i ne uočavaju zbog čega bi laganje o nevažnim stvarima moglo drugima biti važno ili koliko takvim ponašanjem ugrožavaju svoje međuljudske odnose.

Ponekad pomoći može „obiteljska intervencija“. To znači da bi se trebala okupiti cijela obitelj, uključujući djecu i ostale uključene osobe i prisiliti lašca da posluša njihovu stranu priče, odnosno da mu objasne koliko ih boli neistina. Ali ipak suočavanje ne bi trebalo izgledati kao napad, nego čin iz ljubavi, pri kojem ćete ga zamoliti da ukoliko se ne može sam promijeniti potraži profesionalnu pomoć.