23. travnja 2024.

COVERmagazin.com

Suvremeni lifestyle portal: kultura, civilizacija, uspjeh, produktivnost, održivost, priroda, okoliš, vrijednosti, folklor, običaji, baština, tradicija, inspiracija za zdravu prehranu i mnogo više.

KRIZA SREDNJIH GODINA – što kada partner uđe u nju [ LJUBAV ]

Muškarac pred vama, na kojeg ste se oslanjali i vjerovali mu godinama nije više isti. Vičete, galamite, plačete, prepirete se...

KRIZA SREDNJIH GODINA – što kada partner uđe u nju

Muškarac pred vama, na kojeg ste se oslanjali i vjerovali mu godinama nije više isti. Vičete, galamite, plačete, prepirete se  i na kraju zahtijevate da se ponaša onako kako se ponašao nekad. Ali to se neće dogoditi.

On prolazi kroz fazu koju su mnogi prošli prije njega i koju mnogi upravo prolaze – krizu srednjih godina.

Postoji ogromna razlika između ponašanja žene koja prolazi kroz predmenopauzu i muškaraca u krizi srednjih godina. Žene su bolje pripremljene. Žene o tome čitaju, razgovaraju s prijateljicama, te organiziraju sebi potporu.

Muškarci s druge strane ne znaju što ih je snašlo i zbog čega se osjećaju tako kako se osjećaju.

Vaš suprug vjerojatno ne želi priznati da se osjeća starim, neprivlačnim, van forme, predebelim i nesretnim zbog nedostignutih karijernih ciljeva i prevelike poslovne odgovornosti. Također, plaši ga pomisao da će umrijeti prije nego je počeo uživati u životu.

Na život gleda samo uviđajući mane: nema dovoljno novca, previše radi, previše odgovornosti, ne zabavlja se dovoljno, stari, deblja se i postaje sve depresivniji. Postao je potpuno negativan i ono što najviše zastrašuje, dosta mu je svega.

Traži način za bijeg u krizi srednjih godina.

Neki muškarci se obraćaju suprugama u ovakvim fazama, ali mnogi pokušavaju sami pronaći odgovore. Neki će iz krize srednjih godina izaći još bliži sa suprugama i jačom vezom. Neki će potražiti odgovor u novom hobiju, fitnes programu, dijeti ili jednostavno ponovnom uspostavljanju prioriteta. Drugima treba facelifting, sportski automobili i slatka plavuša u uredu kojoj će imponirati svojim statusom.

Nemojte se iznenaditi ako pođu okrivljivati vas, a možda čak i obitelj za svoju jad: „Da se nisam oženio, mogao bi putovati, gledati zalazak sunca negdje na obali umjesto otplaćivati hipoteku i dječje obrazovanje“.

Razlika u načinu reagiranja kada prolazi kroz krizu srednjih godina je u tome kako muškarac izražava svoje osjećaje i njegovoj volji za konstruktivnim rješenjima.

Muškarci i izražavanje osjećaja rijetko idu ruku pod ruku. Oni se žele doimati jakima, sabranima i sposobnima kontrolirati situaciju, čak i kada su najslabiji. Što onda raditi s takvim muškarcem? Prvo morate znati da kriza srednjih godina nije vaša krivnja, a ni njegova.

Ako tražite od njega da se vrati onome kakav je nekad bio, tražite nemoguće. Dalje, morate znati kako ćete biti zadnja osoba od koje će tražiti pomoć. Vi mu jednostavno trebate dopustiti da traži sebe i svoje odgovore, na način koji on želi. Potaknite ga na zdrav životni stil, hobije, nove aktivnosti  (osim na novu plavušu u uredu), neka se riješi nepotrebnih obveza i pojednostavni život općenito.

Ponudite pomoć i prijedloge ako vas pita. Oživite vašu vezu stvarima u kojima oboje uživate. Veze također upadaju u krizu kada muškarac ulazi u krizu srednjih godina, ali ih većina preživljava. Ipak, ne sve.

On će se možda okrenuti mlađahnijoj ženi kako bi u doslovnom smislu uz sebe imao mladost koja njemu nedostaje. Ako je to njegov izbor, ako mu treba mlađa žene kako bi preživio krizu vi po tom pitanju ništa ne možete učiniti. Sve što vi možete učiniti je da date sve od sebe da budete u svom najboljem izdanju i ne inicirate okretanje drugoj, ali ako se to i dogodi morate staviti sebe na prvo mjesto.

Muškarci srednjih godina najnesretniji

Muškarci u tridesetim godinama najmanje su sretni članovi društva.

Prema istraživanju provedenom u Velikoj Britaniji muškarci u tridesetim i ranim četrdesetim godinama su najnesretniji, čak su nezadovoljniji i od teenagera i starijih osoba.

U istraživanju je sudjelovalo više od 3.600 osoba, a od njih se tražilo da ocijene koliko su općenito zadovoljni svojim životom.

Ovisno o zanimanju, najsretnije su bile osobe koje prolaze kroz neki proces obrazovanja, školovanje ili usavršavanje, dok su najveće nezadovoljstvo pokazali nezaposleni muškarci, odnosno oni koji se bave kućanskim poslovima.

Ali za razliku od općenitog zadovoljstva muškarci su se u ovom istraživanju pokazali manje anksioznima od žena. Na pitanje jesu li često zabrinuti 30% ih je odgovorilo s da, dok je na isto pitanje potvrdno odgovorilo 45% žena.

Vezano:

Biciklom umjesto kabrioleta “liječe” krizu srednjih godina –