Kako se natjerati i obaviti dosadne poslove [ SELFHELP ]

Kako se natjerati i obaviti dosadne poslove

Nisu sve stvari koje radimo inspirirajuće, zabavne i uzbudljive. Neki poslovi su jednostavno tupi i dosadni. Ipak, suđe se mora oprati, domaća zadaća napisati, pod oribati… Kako se ipak natjerati na obavljanje tih poslova i ne odgađati ih.

-1- Razmislite zbog čega to radite i kako ćete se dobro osjećati kada završite. Umjesto da se usredotočite na to koliko je taj zadatak dosadan, razmišljajte radije o posljedicama dobro obavljenog zadatka. Ako je potrebno odvojite dvije minute i vizualizirajte uspješno obavljen posao, a zatim to krenite raditi s pozitivnim osjećajima.

-2- Dok radite nešto nemojte se gubiti u sanjarenju nego se tome posvetite 100 posto. Čak i najdosadniji zadaci postaju zanimljiviji ako se potpuno unesete u njih.

-3- Nemojte razmišljati previše. Jednostavno krenite s poslom. Što više o nečemu razmišljate duplicirate dosadu. Samo razmišljanje je naporno i dosadno, a zatim će biti takav i taj posao. Stoga o dosadnim poslovima što manje razmišljajte i jednostavno ih obavite.

-4- Odvojite 10 minuta. Često je dosadne zadatke lakše obavljati nekoliko puta po 10 minuta nego odvojiti sat vremena ili duže. Ako dnevno odvojite 10 minuta odgovarajući na mailove, plaćajući račune ili u čišćenju kuće to će već biti pomak.

-5- Nagradite se. Kada završite neki takav posao nagradite se. Uz naviku nagrađivanja lakše ćete kretati s teškim poslovima, jer znate da se imate mnogočemu veseliti ako obavite posao, jer često dosadni poslovi donose dugoročnu korist, a trenutno zadovoljstvo i nagrada su dobar poticaj.