25. travnja 2024.

COVERmagazin.com

Suvremeni lifestyle portal: kultura, civilizacija, uspjeh, produktivnost, održivost, priroda, okoliš, vrijednosti, folklor, običaji, baština, tradicija, inspiracija za zdravu prehranu i mnogo više.

Kako ŽIVJETI STRASTVENO i njegovati strastven pristup životu [ SELFHELP ]

Postanite strastveni i bit ćete zadovoljniji životom

Svi veseli ljudi, oni koji doslovno zrače pozitivom i čine se zadovoljnijima u svojoj koži imaju jednu zajedničku osobinu – oni imaju strastveni pristup prema životu, nije važno radi li se o ljubavi, poslu, hobijima ili prijateljima.

Ako mislite da bi i vama dobro došla injekcija entuzijazma razmislite o ovim pitanjima.

1 – Koliko vas uzbuđuje posao?

2 – Jeste li zadovoljni ljubavnom situacijom?

3 – Koliko vas uzbuđuje društveni život?

4 – Koliko imate zadovoljavajući odnos s obitelji?

5 – Bavite li se sportom ili hobijima kojima biste htjeli?

Ocijenite svaki aspekt svog života prema tome koliko vam je zanimljiv i koliko vam uzbuđenja unosi u život.

Budite potpuno iskreni. Zatim proučite što bi se moglo promijeniti i promijenite.

Da biste iskoristili životne potencijale i živjeli punim plućima, najjednostavniji put je da otkrijete svoju strast.

Kako njegovati strastven pristup životu

Strast je osobna i jedinstvena poput otiska prsta. Nitko vam ne može nametnuti svoju strast niti može ukrasti vašu. S druge strane ona je u svakome poput otkucaja srca, gotovo nužna za život. Stoga se i često javlja problem apatičnosti kada osobe ne uspijevaju pronaći svoju strast, ono što će ih vući naprijed.

Da biste njegovali strast ili je tek otkrili najvažnije su tri stvari: zaviriti u sebe, saslušati druge i naučiti bol pretvarati u strast.

Pogled u nutrinu

Strast je vrlo osobna, nitko vas ne može nagovoriti da osjećate strast prema nečemu. Ona se nalazi potpuno u vama. Ona je ono što je vama bitno i ono što vas ispunjava. Da biste osvijestili svoje strasti morate naučiti živjeti osviješteno. Strast vam može pomoći otkriti jedno sasvim jednostavno pitanje: Kada sam najsretniji/a? Karla (47), dugo godina je radila kao novinarka u jednom dnevnom listu, međutim kada je postavila ovo pitanje prije nekoliko godina shvatila je kako je najsretnijom čini rad na svrhovitim projektima. Odlučila je napustiti posao, uključila se u neprofitnu organizaciju i pomaže manjinskim skupinama u obrazovanju. Ipak, ne žali potrošenih 13 godina na novinarstvo, kaže kako joj je taj posao omogućio da živi kako danas živi. „Mnoge osobe ne razmišljaju o tome kako proživljavaju život, životi su im se pretvorili u rutinu i nisu ni svjesni stvari koje rade“, kaže Karla. „Da biste otkrili što je vaša strast trebate se potruditi. Morate shvatiti što volite i čega se ne možete zasititi, te se baviti tim što više dok vam ne postane glavna okupacija“, dodaje.

Slušajte druge

Iako vas nitko ne može nagovoriti da budete strastveni prema onome što je on, može vam pomoći otkriti nove strasti. Svi dobivamo komplimente i ohrabrenja, njihovo prihvaćanje može nam dati ekstra poticaj da se okrenemo svojoj strasti. Temelji vaše strasti već su zasađeni u djetinjstvu, a oni koji vas poznaju to prepoznaju. „Kao dijete od oca sam dobivala pozitivan feedback, a to me je motiviralo da nastavim i još više se trudim. Slično je i danas. Trudim se slušati pohvale i prepoznavati poticaj u tuđim riječima“, kaže Indira. Dodaje, kako nema jedinstvenu strast, ali uz pomoć prijatelja svakodnevno otkriva nove poticaje i nove strasti koje joj osiguravaju potpuniji život.

Pretvorite bol u strast

Pozitivni komentari nisu jedine stvari koji učvršćuju strasti. Zapravo, većina žena kaže kako su njihove strasti proizašle iz bola. Umjetnica Marisa ispričala nam je svoju priču:“Moje strasti bile su potpuno sputane dok sam bila u lošoj vezi. Nisam plesala, nisam slikala, nisam viđala prijatelje, a nisam bila ni zadovoljna vezom. Tada sam shvatila da moram nešto mijenjati. Kako sam završila plesno obrazovanje otvorila sam studio plesa i vratila se svojoj prvoj strasti. Postala sam sretnija i sposobnija preuzeti rizike. Danas sam zaručena za čovjeka koji je prije samo nekoliko mjeseci odlučio upisati tečaj plesa u mojoj školi. Kada vam je jako teško trebali biste baš tada posvetiti sebi najviše pažnje i usredotočiti se na ono što volite. Sve ostalo će doći samo od sebe.“

Morate biti spremni platiti cijenu

Ako vam je iznimno stalo do neke stvari, bavljenjem njom preuzimate na sebe rizike i obveze. Ako otkrijete kako ste strastveni prema nečemu čim se ne bavite, to će možda potpuno okrenuti naglavačke vaš život, a da ne govorimo da će koštati vremena i novaca, međutim strastveni život zahtjeva fleksibilnost i prihvaćanje rizika.

Možda vam i ovo pomogne

Napravite tri popisa.

Na prvi stavite sve stvari u kojima ste dobri i za koje imate diplome, svjedodžbe ili drugu potvrdu.

Na drugi stavite sve u čemu ste dobri i što uživate raditi, hobije, interese, igre.

Na treći popis stavite sve ono što vam daje osjećaj svrhe i postignuća.

I sada pronađite zajedničke elemente sve tri popisa. I otkrili ste svoju najveću strast.

Strast djeluje i protiv bolova

Strastveni osjećaj prema onome čim se bavite može također i ublažiti vaše bolove pokazala su neka istraživanja. Kada nešto strastveno radite vaš mozak mijenja način na koji percipira bol. Strastveni osjećaji djeluju kao analgetici „zatupljujući“ dio mozga zadužen za bol, te aktivirajući regije u mozgu zadužene za osjećaj užitka.

Vezano: