19. ožujka 2024.

COVERmagazin.com

Suvremeni lifestyle portal: kultura, civilizacija, uspjeh, produktivnost, održivost, priroda, okoliš, vrijednosti, folklor, običaji, baština, tradicija, inspiracija za zdravu prehranu i mnogo više.

Prirodna sredstva za zaštitu protiv komaraca

Svakog ljeta iznova krećemo u borbu s vrlo iritantnim neprijateljima - komarcima, koji osim što nam doslovno piju krv, na koži ostavljaju svrbežljive tragove, a mogu biti i prijenosnici opasnih bolesti...

Kako se zaštititi od komaraca

Svakog ljeta iznova krećemo u borbu s vrlo iritantnim neprijateljima – komarcima, koji osim što nam doslovno piju krv, na koži ostavljaju svrbežljive tragove, a mogu biti i prijenosnici opasnih bolesti.

Znate li da je komarac najsmrtonosnija životinja?!  Većina uboda komaraca izaziva samo svrbež, no neki komarci nose parazite koji uzrokuju malariju. Kao rezultat toga ovaj mali kukac odgovoran je za smrt više od 2 milijuna ljudi godišnje, a da ne govorimo o mnogim drugim bolestima koje prenosi.

Nije ni čudo da ih mnogi mrze i traže načine kako ih se riješiti.

– Nanesite repelente. Oni se mogu kupiti u sprejevima, kremama i losionima. A djeluju nekoliko sati. Iako se priča i piše o tome da DEET uzrokuje rak, to nikad nije dokazano i radi se o neprovjerenim nagađanjima.

– Ako ne želite umjetne repelente razmislite o prirodnim rješenjima. U ulje za mazanje ili losion za tijelo dodajte nekoliko kapi eteričnih ulja koja tjeraju komarce među kojima su eukaliptus, lavanda, ružmarin, limunska trava, vanilija, citrusni mirisi…

– Kosu perite šamponima i tuširajte se s gelovima koji sadrže mirise koji odbijaju komarce. Izbjegavajte cvjetne i voćne mirise.

– Kada predvečer boravite vani, doba dana s kada su komarci najaktivniji nosite svijetle  majice dugi rukav i hlače dugih nogavica. Komarce privlači gola koža, kao i tamne boje odjeće.

Postavite mreže na prozore. Ukoliko se bojite da bi se neki komarac uspio provući unatoč mreži, nije loša ideja predvečer uključiti električni mirisni aparat protiv komaraca, zatim ga nakon par sati isključiti, a ostaviti otvorene prozore i ugašeno svjetlo da se soba zrači.

Postavite mrežu iznad kreveta, posebno iznad dječjih krevetića.

–  Komarci se skupljaju na ustajalu vodu. Ne skupljajte kišnicu, te isušite sve posude, lokve i barice u blizini vašeg doma.

–  U vrt ili vaze zasadite lavandu i ružmarin jer svojim mirisom tjeraju komarce.

Eliminirajte individualne komarce. U blizini imajte lopaticu za insekte i pokušajte eliminirati komarca dok je u zraku, prije nego vam dotakne kožu.

Navodno komarci više napadaju osobe koje pate od nedostatka vitamina B, pa razgovarajte s nutricionistom kako možete povećati unos tog vitamina ili razmislite o nadomjescima.

– Iako neprovjerena tvrdnja, kaže da komarci manje napadaju osobe koje jedu više češnjaka. Pa povećajte konzumaciju češnjaka u danima kada boravite na područjima gdje je veća koncentracija komaraca.

Koristite ventilator umjesto klime, jer bilo kakvo strujanje zraka otežava letenje komarcima. Kada ste vani, birate mjesta na kojima je povjetarac izraženiji.

Recepti protiv uboda komaraca iz kućne radinosti:

Prirodni recept protiv komaraca 1.

– pomiješajte 10 do 25 kapljica eteričnih ulja po izboru koja odbijaju komarce  (navedenih iznad)
– 2 žlice biljnog ulja
– 1 žlica gela aloe vere.

Spremite u staklenu posudu i nanosite poput uljnog parfema nekoliko kapljica izravno na kožu na mjesta na kojima se najviše znojite, pazuh, oko gležnja, ispod koljena, suprotne strane lakta…

Prirodni recept protiv komaraca 2.

– pomiješajte 10 do 25 kapljica eteričnih ulja po izboru koja odbijaju komarce  (navedenih iznad)
– 1/4 šalice prirodnog jabučnog octa.

Spremite u staklenu bocu s raspršivačem i nanesite na odjeću ili kožu u umjerenoj količini.

Prirodni recept protiv komaraca 3.

– pomiješajte po 6 kapljica eteričnih ulja lavande, ružmarina, cittronele, crnog papra i limunove trave
– 100 ml kokosovog ulja ili maslinovog ulja.

Masirajte na kožu u umjerenoj količini.

Prirodna sredstva za borbu protiv komaraca

Svakog ljeta iznova krećemo u borbu s vrlo iritantnim neprijateljima – komarcima, koji osim što nam doslovno piju krv, na koži ostavljaju svrbežljive tragove, a mogu biti i prijenosnici opasnih bolesti.

Dva su osnovna načina borbe protiv komaraca, fizičkim preprekama i kemijskim putem. Fizičkim preprekama otežavamo ili onemogućavamo pristup prostoriji u kojoj boravimo, a kemijskim ih ubijamo ili mirisom udaljavamo od nas ili prostorija.

Evo nekih prirodnih savjeta za borbu protiv komaraca

– Komarci se skupljaju na ustajalu vodu. Ne skupljajte kišnicu, te isušite sve posude, lokve i barice u blizini vašeg doma.

– U vrt ili vaze zasadite lavandu jer svojim mirisom tjera komarce.

– Na prozore postavite zaštitne mrežice.

– Za tjeranje komaraca iz prostorije poslužite se eteričnim uljem eukaliptusa i mirisnom lampom.

– Preko noći komarce možete zadržati podalje od vašeg kreveta ako u običnu neutralnu kremu ili mlijeko za tijelo dodate nekoliko kapi eteričnog ulja eukaliptusa. Kremu nanesite na tijelo prije spavanja.