20. travnja 2024.

COVERmagazin.com

Suvremeni lifestyle portal: kultura, civilizacija, uspjeh, produktivnost, održivost, priroda, okoliš, vrijednosti, folklor, običaji, baština, tradicija, inspiracija za zdravu prehranu i mnogo više.

Zašto žene više vole «hladne» muškarce?

Žene u pravilu smirene i hladne muškarce smatraju privlačnijima, a znanstvenici kažu...

smiren-muskarac

Zašto žene više vole «hladne» muškarce?

Žene u pravilu smirene i hladne muškarce smatraju privlačnijima, a znanstvenici kažu kako su otkrili i razloge zbog kojih je to tako.

Istraživanja o temi privlačnosti obično se fokusiraju na testosteron, hormon koji je povezan s muževnim izrazima lica i često s dobrim zdravljem. Međutim, najnovije istraživanje pokazuje kako muškarci s visokom razinom testosterona nisu automatski privlačni ženama, te kako veću ulogu u privlačnosti ima hormon stresa  – kortizol. Stalno visoka razina hormona stresa može narušiti imunološki sustav, ali i reproduktivne funkcije, što muškarce čini manje privlačnima.

Muškarce s manjom razinom kortizola žene su kroz studiju ocjenjivale privlačnijima, bez obzira na razinu testosterona.

Znanstvenici objašnjavaju kako muškarci s nižom razinom kortizola (smireniji) posjeduju ono što žene traže u muškarcima – doimaju se pouzdanije, uz njih im se budućnost čini sigurnijom. A to je, dodaju, jedna od privlačnijih osobina ženama kod muškaraca.