19. travnja 2024.

COVERmagazin.com

Suvremeni lifestyle portal: kultura, civilizacija, uspjeh, produktivnost, održivost, priroda, okoliš, vrijednosti, folklor, običaji, baština, tradicija, inspiracija za zdravu prehranu i mnogo više.

Život sa svekrvom nosi zdravstvene rizike

Vjerojatno već sami spomen na život sa svekrvom mnogim ženama podiže tlak...

zivot-sa-svekrvom

Život sa svekrvom nosi zdravstvene rizike

 

Vjerojatno već sami spomen na život sa svekrvom mnogim ženama podiže tlak, ali znanstvenici kažu da u strahu od takve zajednice ima opravdanosti.

Znanstvenici vjeruju da žene koje žive sa svojim svekrvama pod istim krovom imaju tri puta veće rizike  srčanog infarkta.

Stres koji nameće takva zajednica, u kojoj se žene moraju ponašati i kao supruge i kao majke, ali i kao kćeri štetan je za srce, a osim povišenog krvnog tlaka može prouzročiti i dijabetes.

Međutim, isti rizik obolijevanja od srčanih bolesti imaju i žene koje nastavljaju živjeti sa svojim roditeljima nakon udaje.

Ipak, život u zajednici nosi i neke prednosti. Ako živite s bliskim rođacima, posebno s roditeljima jednog od partnera, vjerojatno ćete manje piti i manje pušiti, nego što biste da živite samo sa suprugom, tvrdi se u istraživanjima.

Istraživanje koje je trajalo 14 godina je provedeno u Japanu, a u njemu je sudjelovalo više od 91.000 žena.