23. travnja 2024.

COVERmagazin.com

Suvremeni lifestyle portal: kultura, civilizacija, uspjeh, produktivnost, održivost, priroda, okoliš, vrijednosti, folklor, običaji, baština, tradicija, inspiracija za zdravu prehranu i mnogo više.

Stolisnik – Čaj od stolisnika – ljekovitost, nuspojave i koliko čaja piti

Stolisnik – Čaj od stolisnika – ljekovitost, nuspojave i koliko čaja piti

Stolisnik se još naziva i hajdučka trava. Čaj od stolisnika tj. čaj od hajdučke trave regulira i pročišćava krvotok, a pomaže i kod srčanih oboljenja.

Stolisnik, odnosno čaj od stolisnika, je korisno piti kod unutarnjih krvarenja, krvave stolice, krvarenja iz nosa, ali i kod ostalih rana.

Također, pomaže kod svih tegoba veznih uz mjesečnicu, i kad je obilna i kad je oskudna, te ublažava grčeve maternice.

Čaj od stolisnika djeluje protuupalno, baktericidno, te potiče nastanak i otjecanje žući. Potiče i lučenje sline, želučanih sokova i želučane kiseline.

Koristi se kao diuretik, a posebno je koristan kod povišenog tlaka.

Izvana, za ispiranje ili oblog, pomaže zaustavljanju krvarenja na ranama. Djelovanje stolisnika na zacjeljivanje rana je njegovo najčešće spominjano svojstvo, a latinski naziv za stolisnik je Achillea millefolium koji se veže uz grčku mitologiju i Ahileja (stolisnik je koristio za liječenje rana vojnika).

Čaj od stolisnika može pomoći

  • kod hemoroida
  • protiv grčeva u trbuhu
  • protiv menstrualnih bolova
  • kod neredovitih mjesečnica
  • kod povišenog krvnog tlaka
  • za zacjeljivanje rana
  • kod svrbeži kože
  • kod kožnih osipa
  • pročišćava krvotok
  • kod srčanih oboljenja

Cvjetovi stolisnika sadrže tanine, organske kiseline, eterična ulja, flavonoide…

Čaj do stolisnika za zacjeljivanje rana

Tradicionalno se čaj od stolisnika koristio baš u ove svrhe, a smatra se da je takvo korištenje bilo prisutno još u antičkoj Grčkoj. Stolisnik se koristi za liječenje rana ali i drugih kožnih problema poput upala, lezija, čireva… Stolisnik pomaže zacjeljivanju, ali i djeluje protuupalno.

Čaj od stolisnika protiv grčeva

Čaj od stolisnika antispazmodična svojstva, pomaže opustiti mišiće te može pomoći kod grčeve u stomaku uglavnom izazvanih probavom, ali i menstrualnim bolovima.

Uz to čaj od stolisnika pospješuje probavu.

Čaj od stolisnika protiv menstrualnih bolova

Čaj od stolisnika pomaže kod grčeva u stomaku povezanih s menstrualnim bolovima, ali pomaže i i kod drugih problema s mjesečnicom. Čaj od stolisnika potiče redovit menstrualni ciklus, djeluje na balansiranje hormonalnog sustava, te može pomoći i u menopauzi.

Čaj za menstrualne bolove od stolisnika se može pripremiti i od kombinacije čajeva – stolisnika, kamilice i matičnjaka.

Čaj od stolisnika za kožu

Čaj od stolisnika može pomoći bržem zacjeljivanju rana, ali i kod drugih kožnih oboljenja poput ekcema, psorijaze, svrbeži kože, kožnih osipa, čireva, te raznih drugih iritacija i stanja kože. Čaj od stolisnika može pomoći i kod akni i mitesera, kao i kod pojačanog lučenja sebuma. Može se piti ali i povremeno koristiti kao tonik tako da se s s njim, čaj od stolisnika se nanese na blazinicu, prebriše lice.

Priprema čaja od stolisnika

Ukoliko na uputama na pakiranju nije drugačije naznačeno, čajnu žlicu biljke ili filtar vrećicu prelijte s 0,2 l vrele vode. Poklopite i pustite da odstoji 5 do 10 minuta. Procijedite i pijte svježe pripremljeni čaj.

Čaj od stolisnika treba piti prema uputama ili 1-2 puta dnevno. U čaj od stolisnika se može dodati med ili limun.

Čaj od stolisnika – nuspojave

Stolisnik se općenito smatra sigurnim čajem, no kod nekih osoba je potreban oprez.

Čaj od stolisnika se ne preporučuje piti u trudnoći kao ni tijekom dojenja.

Čaj od stolisnika se ne preporučuje piti 2 tjedna prije i nakon operacija.

Oprez je potreban i kod osoba koje su alergične na određen biljke, posebno srodne stolisniku.

Čaj od stolisnika i drugi čajevi

Čaj od stolisnika se može kombinirati s drugim čajevima, ovisno o tome na što se želi djelovati. Ispod donosimo pregled nekih od kombinacija:

Čaj od stolisnika i matičnjaka

Čaj za ublažavanje bolnih mjesečnica može se raditi od kombinacije čajeva kamilica, matičnjak i stolisnik. Ovaj čaj može pomoći kod ublažavanja grčeva i menstrualnih bolova, ali i za opuštanje.

Čaj od stolisnika djeluje na menstrualne grčeve, matičnjak djeluje protiv bolova, a kamilica opuštajuće.

U jednakim omjerima pomiješati ova tri čaja, te žličicu mješavine preliti s 200 ml vruće vode. Nakon 5 minuta čaj procijediti i spreman je za konzumiranje te ga piti toplog.

Ova kombinacija čajeva se može početi piti već nekoliko dana prije mjesečnice. Dnevno piti do 3 šalice čajne mješavine.

Čaj od stolisnika i nevena protiv kašlja

Mješavina čaja od stolisnika i čaja od nevena može pomoći kod ublažavanja kašlja. U ovu mješavinu se može dodati i čaj od majčine dušice.

Pripremljen čaj od ove mješavine protiv kašlja se konzumira par puta dnevno.

Čaj od stolisnika i čaj od kamilice

Stolisnik i kamilica su dobra mješavina čaja koja može pomoći kod grčeva u želudcu.

Čaj od stolisnika i komorača

Čaj od stolisnika i od komorača se koristi za poboljšanje probave.

Što kaže znanost

S obzirom na popularnost i korisnost ovog čaja ne iznenađuje da postoje brojna istraživanja koja prate svojstva i djelovanje čaja od stolisnika. Stolisnik se često proučava i kod vanjske primjene, odnosno ne samo kao čaj nego i u drugim verzijama koje se nanose direktno na kožu.

Stolisnik se može koristiti za liječenje rana, ima protuupalna svojstva te antioksidanse koji pomažu zacjeljivanju rana. “In vitro tests and ethnopharmacological investigations: wound healing as an example”

Stolisnik sadrži flavonoide i alkaloide koji ublažavaju probavne smetnje. – “Flavonoids–food sources and health benefits”

Stolisnik može pomoći kod simptoma depresije i anksioznosti. – “Antispasmodic Effects of Yarrow (Achillea Millefolium L.) Extract in the Isolated Ileum of Rat”

Stolisnik može pomoći kod ublažavanja simptoma Alzheimerove bolesti. – “Bio-effectiveness of the main flavonoids of Achillea millefolium in the pathophysiology of neurodegenerative disorders- a review”

Stolisnik ima protuupalna svojstva te kao takav pomaže kod brojnih upalnih stanja. Može pomoći kod upala kože, ali i kod bolesti jetra. – “Minireview on Achillea millefolium Linn”

Istraživane su koristi stolisnika na imuno sustav, regulaciju šećera i dijabetes, u zaštiti jetara, poticanju menstruacije, pomoći kod spavanja, tretiranju hemoroida…

Stolisnik – kako ga koristiti

Stolisnik se može pronaći u raznim formulacijama. Jedan od uobičajenih načina korištenja je čaj, no osim kao čaj stolisnik se može koristiti i na druge načine.

Čaj od stolisnika se pije, ali se može koristiti i za vanjsku primjenu. Priprema se na isti način kada se pije i kada se nanosi na kožu. Kada se koristi za vanjsku primjenu može se natopiti blazinica ili vata te s njom prebrisati željeno područje kože.

Eterično ulje stolisnika se prije uporabe uglavnom razrjeđuje u nekom bazičnom ulju, te se potom nanosi na zahvaćena područja. Eterično ulje stolisnika se može dodati i u kreme ili losione za nanošenje na kožu. Kao i druga eterična ulja, ono se ne nanosi direktno na kožu, nego se uvijek kombinira s nečim, odnosno potrebno ga je razrijediti prije nanošenja na kožu.

Stolisnik se može koristiti i kao tinktura koja se također treba razrijediti prije korištenja. No, s tinkturom je potreban dodatan oprez te se za doziranje tinkture treba posavjetovati s liječnikom ili ljekarnikom.

Ekstrakt stolisnika je sastojak mnogih proizvoda, posebno krema, losiona i gelova za kožu, koji su namijenjeni različitim stanjima kože od suhe i ispucale kože, do krema protiv iritacija na koži, sastojak je i krema protiv hiperpigmentacije i mrlja na koži.

Vezano:

Čaj od stolisnika – sažetak:

Čaj od stolisnika (čaj od hajdučke trave) je čaj koji je stoljećima u primjeni za različite svrhe. Često se koristi kod krvarenja, ali i za brže zacjeljivanje rana. Čaj od stolisnika ima protuupalna svojstva, može djelovati i kao diuretik. Može se koristiti za opuštanje mišića, ublažavanje grčeva, te kod menstrualnih tegoba kao i za reguliranje hormona i mjesečnice. Čaj od stolisnika može biti od koristi i kod menopauze.

Čaj od stolisnika može pomoći i za očuvanje zdravlja srca, snižavanje krvnog tlaka.

Čaj od stolisnika osim za zacjeljivanje rana može se koristiti i za druge kožne probleme poput akni, svrbeži, iritacija, osipa, čireva…