23. travnja 2024.

COVERmagazin.com

Suvremeni lifestyle portal: kultura, civilizacija, uspjeh, produktivnost, održivost, priroda, okoliš, vrijednosti, folklor, običaji, baština, tradicija, inspiracija za zdravu prehranu i mnogo više.

Neven – Čaj od nevena – djelotvornost, nuspojave i koliko čaja piti

Neven – Čaj od nevena – djelotvornost, nuspojave i koliko čaja piti

Cvijet nevena ne samo da zanimljivo izgleda, nego ima i mnoga korisna svojstva. Čaj od nevena se može piti, ali se može koristiti i za vanjsku primjenu. Cvjetovi nevena se osušeni koriste za pripremu čaj, tinktura, a ekstrakt se koristi i u kozmetičkim proizvodima. Čaj od nevena se može piti, ali se može koristiti i za vanjsku primjenu.

Zahvaljujući brojnim djelatnim sastojcima neven djeluje protiv bakterija, posebno onih na koži. Također sprječava razvoj gljivica.

Neven potiče prokrvljenost i razvoj novih stanica, pa se koristi za zacjeljivanje rana. Upotrebljava se izvana za ožiljke, upale vena, hemoroide i kožne bolesti.

Djelotvornost nevena temelji se na njegovim protuupalnim svojstvima.

Također, izvana se upotrebljava kod pojave akni, bradavica, čireva, ekcema i ozeblina.
Čaj od nevena koristan je kod želučanih tegoba, čira na želucu i crijevima jer je svojim djelovanjem povoljan za sluznicu.

Čaj od nevena može djelovati povoljno i na probleme s refluksom, želučanom kiselinom, na grlo, na probavne smetnje…

Čaj od nevena može pomoći

  • upala – ima protuupalna svojstva, te može smanjiti upale
  • kod upala usta, grla i ždrijela
  • kod afti
  • za reguliranje menstrualnog ciklusa
  • kod problema s aknama

Čaj od nevena – djelovanje na kožu

Čaj od nevena sadrži antioksidante, te ima protuupalna svojstva. Kombinacija ta dva sastojka u kombinaciji pozitivno djeluju na kožu, ali i na različite upalne procese u tijelu.

Čaj od nevena može pomoći kod zacjeljivanja rana te kod čita na koži. Često se neven u različitim formulacijama koristi u vanjskoj primjeni kod ovakvih stanja. Neven povećava količinu određenih proteina koji djeluju na zacjeljivanje rana, te količinu kolagena.

Čaj od nevena za reguliranje mjesečnice

Čaj od nevena pomaže regulirati mjesečnicu. Pije se tjedan dana prije mjesečnice, 2 do 3 šalice dnevno.

Pročišćava krv pa je pogodan za sezonske kure čišćenja.

Priprema čaja od nevena

Priprema: Ukoliko na uputama na pakiranju nije drugačije naznačeno, čajnu žlicu biljke ili filtar vrećicu prelijte s 0,2 l vrele vode. Poklopite i pustite da odstoji 5 do 10 minuta. Procijedite i pijte svježe pripremljeni čaj.

Koliko čaja piti?

Za količinu konzumacije čaja od nevena nema određenih preporuka te se smatra da je siguran za konzumaciju, no ne treba pretjerivati.

Općenito se smatra da su do tri šalice prihvatljive dnevno.

Čaj od nevena nuspojave

Čaj od nevena se općenito smatra sigurnim. Pažnja kod konzumacije ovog čaja je potrebna kod osoba koje su alergične na neke boljke, posebno na biljke slične vrste kao neven. Osobe koje su alergične na kamilicu ili arniku, često su sklone i alergijama na neven, te bi prilikom konzumacije čaja od nevene ili korištenja proizvoda s ekstraktima nevena trebale biti posebno oprezne.

Čaj od nevena, kao i proizvodi koji sadrže ekstrakte nevena bi se trebali izbjegavati tijekom trudnoće.

Čaj od nevena se ne bi trebao kombinirati niti s lijekovima za tlak.

Sažetak:

Neven ima protuupalna svojstva, ali djeluje i protiv gljivica, te pomaže zacjeljivanju rana poticanjem proizvodnje kolagena. Čaj od nevena može pomoći kod reguliranja mjesečnice, kod želučanih tegoba, problema s grlom, te refluksom.

Neven je popularan po svojim protuupalnim svojstvima koja mogu pomoći kod kožnih bolesti, oštećenja na koži i zacjeljivanja rana. Neven dodaje losionima i balzamima, od nevena se prave čajevi, ali je u našim krajevima najpoznatija uporaba nevena u obliku nevenove masti. Lokalno kada se nanosi na kožu neven ima antibakterijska, antivirusna, protuupalna i antioksidativna svojstva.

Neven možete uzgajati u vrtu i koristiti iz vlastitog uzgoja, ali moguće je i kupiti već sušeni neven, ali i gotove pripravke poput čaja, tinktura, krema i masti. Koji pripravak od navedenih ćete upotrijebiti ovisit će najviše o vašoj osobnoj potrebi te kakovo djelovanje želite postići.