20. travnja 2024.

COVERmagazin.com

Suvremeni lifestyle portal: kultura, civilizacija, uspjeh, produktivnost, održivost, priroda, okoliš, vrijednosti, folklor, običaji, baština, tradicija, inspiracija za zdravu prehranu i mnogo više.

Zapošljavanje i napredovanje preko veze [ KARIJERA ]

Zapošljavanje preko veze, napredovanje jer je netko nečiji sin… Možda ste bili u situaciji kada ste bili sigurni da ćete dobiti posao...

Zapošljavanje i napredovanje preko veze

Zapošljavanje preko veze, napredovanje jer je netko nečiji sin… Možda ste bili u situaciji kada ste bili sigurni da ćete dobiti posao ili da ćete biti unaprjeđeni, ali se pojavila nova osoba, s manjim iskustvom i kvalifikacijama od vas, ali je dobila posao budući da ima dobre rodbinske veze. Jednako teško može biti kada se kćer ili sin od direktora pojavi direktno s fakulteta i postane vam nadređeni, kao i kada u vaš ured odvedu novu osobu preko veze, a vi ste odgovorni za učinkovitost ureda.

Što u takvoj situaciji?!

– Dajte im priliku –

Bez obzira da li vam je netko na takav način postao šef ili ste vi njemu nadređeni, situacija je takva kakva jeste. Ne možete pobjeći i najbolje što možete je dati im priliku da se dokažu. Možda zaista imaju potrebne sposobnosti. Budite dostojanstveni i ponašajte se prema njima kao prema bilo kojoj drugoj osobi da je došla na to radno mjesto.

– Pokušajte sagledati situaciju iz njihove perspektive –

Ponekad su osobe koje su na takav način dobile posao ili napredovanje jednako osjetljive na pitanje nepotizma kao i vi. Možda oni nisu tražili tu uslugu, a možda je slučajnost da su u rodbinskoj vezi, možda se i oni žele dokazati se svojim zalaganjem i sposobnostima.

– Dajte sve od sebe –

Vi i dalje trebate raditi svoj posao najbolje što možete. Ne trebate se nametati, ali pružite pomoć i sve što je potrebno kako biste pomogli onoliko koliko bi se i inače od vas očekivalo. Kao i bilo koji drugi zaposlenik i ovaj će trebati pomoć i upute o načinu poslovanja. Nemojte preskočiti bitne informacije kako biste dokazali da nisu sposobni. Ako se otkrije da ste namjerno sabotirali rad druge osobe samo ćete biti u još težoj situaciji.

– Nemojte biti sitničavi –

Čak i kada osoba pogriješi nemojte to odmah svima razglasiti ili trčati šefu. Svatko griješi, pa to nije ništa neobično. Ako budete sitničavi očekujte da će i drugi, a pogotovo šef drugi put biti takvi prema vama. Reagirajte tek na neke veće stvari. Ali sve prvo pokušajte riješiti s tom osobom. Tek ako to ne uspijete, a radi se većem problemu, možete tražiti pomoć od nadređenih.

– Budite strpljivi –

Čak i ako ste bili u pravu i da je nova osoba nekompetentna za posao koji obavlja, neće pomoći ako vi to najglasnije komentirate. Ostavit ćete negativan dojam, te u najboljem slučaju ako budu trebali novu osobu za to mjesto vas će opet preskočiti. Čekanje dok se situacija ne iskristalizira može biti naporno, ali ne možete ga ubrzati. Možda ćete u tom razdoblju pokazati koliko ste konstantni, kompetentni i pouzdani. Nemojte dokazivati suprotno.