24. travnja 2024.

COVERmagazin.com

Suvremeni lifestyle portal: kultura, civilizacija, uspjeh, produktivnost, održivost, priroda, okoliš, vrijednosti, folklor, običaji, baština, tradicija, inspiracija za zdravu prehranu i mnogo više.

Kada on voli samo sebe [ LJUBAV ]

Psiholozi vjeruju da nisu samo muškarci narcisi, ali ih je oko tri četvrtine. Razlozi se kriju u odgojnim i hormonskim čimbenicima.

Kada on voli samo sebe

U svojoj knjizi o narcisoidnosti Simon Crompton pokušao je objasniti zbog čega dobre djevojke padaju na loše dečke. Narcizam je tip osobnosti, prepoznat od strane stručnjaka, psihologa i psihoanalitičara. Međutim, danas se ta riječ najčešće upotrebljava za opis mlađeg muškarca, glamuroznog, samo-usredotočenog, teškog karaktera i gada prema ženama. Međutim sama ideja narcisoidnosti mnogo je kompliciranija od toga.

Pravi „narcisi“ su zapravo emocionalni vampiri, s velikim osjećajem samo-važnosti i ovisni su o divljenju drugih, a u isto vrijeme ne mogu razumjeti tuđe osjećaje. Njihova inicijalna nesigurnost u vlastitu osobnost potiče na stvaranje velikog štita oko sebe izgrađenog od arogancije, ali i grandioznosti, a često je temeljen na velikoj dozi mašte.

Psihijatri vjeruju kako je jedna na svakih sto osoba narcisoidna u tolikom stupnju da postaje problem za društvo. Potencijalno je destruktivna za sve osobe koje svakodnevno dolaze u dodir s njom i komuniciraju. Međutim, ironično je to što su baš najnarcisoidniji muškarci vrlo uspješni u privlačenju i osvajanju žena. Razlog tome je to što se takvi muškarci uklapaju u stereotipne priče i bajke koje su djevojke slušale kroz djetinjstvo (neosvojivog umišljenka na kraju bajke ili romana glavna junakinja ipak pridobije, prisjetimo se g. Draceya iz Ponosa i predrasuda).

Takve kvalitete čine narcisoidnog muškarca predmetom ženskih želja, međutim upravo su te kvalitete ono što psihijatri opisuju kao narcisoidnost. Muškarac iz romana je uvijek privlačan, ponosan, odaje dojam kako je iznad svih drugih i emocionalno je samousredotočen. Istovremeno narcisoidna osoba službeno se opisuje: „s velikim osjećajem samo-važnosti“, „očekuje ekstra divljenje zbog svojih sposobnosti“, „arogantna je i odaje dojam superiornosti“. Primjećujete li sličnost?

Narcisi ipak privlače samo određeni tip žene. Radi se o sindromu „Ljepotice i zvijeri“. Samo ljepotica (djevojka lijepe duše) može čudovište pretvoriti u zgodnog princa i samo ga ona može razumjeti. Ljepotica će trpjeti sve ostalo što dolazi uz njega u nadi da će se čudovište ipak jednom transformirati.

Narcisi su toliko samo-usredotočeni da teško mogu razumjeti nutrinu drugih ljudi. Njih osjećaji drugih ne zanimaju. Nisu suosjećajni i nikad ne daju. Veza s narcisom je uvijek jednosmjerna. Žena isključivo daje, a ono nudi isključivo „nadu u bolju budućnost“.

Treba proći mnogo vremena dok žena ne shvati da je narcis zapravo ne voli, da je samo iskorištava kako bi hranio svoj ego. Ne samo da nema suosjećanja za njene probleme, nego joj nameće i osjećaj bezvrijednosti. Na taj način on se osjeća vrjednijim. Narcisi su ekstremni manipulatori, konstantno ostavljaju dojam da će se jednom ipak promijeniti. Ostavljaju tu opciju uvijek otvorenu, ali nikad ne kao stvarnu mogućnost. Često znaju ići i korak dalje. Osobu s kojom su uvjeravaju kako je bez talenata, kako je sebična, stalno su ljubomorni, te kako se oni jedini brinu za nju.

Također, narcisi su vladari velikih romantičnih gesti. Nažalost, geste su isključiva stvar koju dobivate.

Simptomatičnost ovakvih muškaraca je da trebaju pažnju, pa se neće samiti pridobiti je, ali na kraju ostaje jedino potreba za pažnjom. Možda će vam na početku pisati ljubavna pisma i poeme, a vi ćete već za mjesec dana započeti i vjerojatno godinama nakon toga njemu kupovati poklone i truditi se dobiti njegovu pažnju. Ako skupljate nešto, kupit će vam najvrjedniji komad i otići će kilometre daleko da bi ga dobio, ali sve to samo dok ne zadobije vašu pažnju. Nakon toga vi ćete se pitati gdje ste pogriješili i zbog čega s on promijenio.

Narcisi imaju još jednu uočljivu karakteristiku, a to je težnja za postignućima. Narcisi vjeruju kako su bolji od ostalih. Ponekad su zaista uspješni, a ponekad mogu kreirati toliko dobar svijet vlastite mašte u kojem su oni uspješni i bogati, da vrlo lako u to mogu svakoga uvjeriti. Uvijek su na pravom mjestu u pravo vrijeme, u najboljim elitnim barovima, najskupljim restoranima, voze najbolje aute, čak iako nemaju pokriće.

Zbog čega se žene zaljubljuju u narcise?

1 – Zbog prirode ljubavi. Žene privlače romantični tipove. Osim toga žene se vole osjećati potrebno, a narcisi su ljudi s najviše potreba. Neki psihoanalitičari vjeruju čak kako je narcisoidnost posljedica nedovoljne roditeljske ljubavi. Djeca koja nisu imale dovoljnu roditeljsku potporu, odrastaju u strahu od daljnjeg odbijanja. Izvana naprave štit, a iznutra su i dalje ranjiva djeca. Podsvjesno znaju vjerovati da je nedostatak roditeljske ljubavi uzrokovan time što nisu dovoljno vrijedni, pa se trude ostaviti dojam vrijednosti. Žene prepoznaju tu ranjivost i podsvjesno ih žele zaštiti.

Međutim, narcise osim u bajkama ljubav ne može promijeniti. Njima je potrebna psihijatrijska pomoć za izlječenje.

Na početku se trude ostaviti dojam savršenog partnera i u tada se žene zaljubljuju. Ali njihova euforija nikad ne traje dugo. Kako bi i mogla? U normalnim uvjetima kada se početna euforija smiri  partneri prepoznaju potrebe drugog, pokušavaju svoje ponašanje prilagoditi partneru i pokušavaju mu ugoditi. Međutim, narcisima je to nemoguće. Njihov strah od „otkrivanja“ je ogroman. Oni su preplašeni da će se otkriti njihova „prava“ nutrina i da će biti poniženi zbog toga.

2 – Oni imaju evolucijsku prednost. Postoji evolucijska teorija prema kojoj se žene zaljubljuju u snažne i dominantne tipove.  Kvalitete koje narcis predočava  – dominacija, status i ambicioznost – su ono što biološki privlači žene. Čak i ako narcis uistinu nije uspješan (ipak mnogi jesu) oni će zračiti arogancijom i privući će ženu.

3 – Zbog odgoja. Znanstvenici vjeruju da djevojke koje dolaze iz obitelji u kojoj su roditelji očekivali da su centar i da djeca trebaju „vrtjeti“ oko njih vjerojatno će smatrati narcise privlačnima. One će pretpostavljati kako je narcisoidnost normalan oblik ponašanja.

Ako još uvijek ne opravdavate razloge zbog kojih žene privlače narcisoidni muškarci, nemojte ni pokušavati. To je jednostavno ljudska priroda na koju je teško utjecati.

Psiholozi vjeruju da nisu samo muškarci narcisi, ali ih je oko tri četvrtine. Razlozi se kriju u odgojnim i hormonskim čimbenicima.