28. ožujka 2024.

COVERmagazin.com

Suvremeni lifestyle portal: kultura, civilizacija, uspjeh, produktivnost, održivost, priroda, okoliš, vrijednosti, folklor, običaji, baština, tradicija, inspiracija za zdravu prehranu i mnogo više.

2 savjeta kako da postanete zvijezda na poslu

2 savjeta koja vam mogu pomoći da postanete zvijezda u uredu

-1- Odradite dobro posao za koji ste zaduženi

Možda imate milijun novih ideja kako poboljšati rad poduzeća u kojem ste zaposleni i radite sve i svašta za dobrobit poduzeća, ali ukoliko ne obavite ono za što ste zaduženi, nitko neće primijetiti da ste odradili ono što nije trebalo. Dodatni poslovi su poželjni, ali samo ako ste već odradili svoje zadatke.

-2- Postanite stručnjak

Informirajte se o onome što radite mnogo više nego što je potrebno. Ulažite u svoje znanje i dodatno se usavršavajte u svome području. Kao što je bitno odraditi točno ono što se od vas očekuje, toliko je bitna i kompetentnost.

Kako povećati svoju vidljivost i postati zvijezda ukoliko radite od kuće

U posljednje vrijeme mijenja se tržište rada, sve više klasičnih uredskih poslova postaje rad od kuće. To svakako ima svoje prednosti, ali i neke nedostatke. Jedan od nedostataka je to što se teže u takvim uvjetima istaknuti i napredovati. U tradicionalnim uvjetima rada, gdje ste sa šefovima u stalnom kontaktu vidljivost nije bila neki bitan faktor. Većina osoba koja se trudi i zalaže bila je primijećena i adekvatno nagrađena za svoj rad. Sada, kada mnogi rade od doma, van uredskog okruženja vidljivost je postala bitan faktor, a posebno ukoliko ste zaposleni u hibridnom poduzeću, gdje su neki zaposlenici u uredima, a drugi dislocirani. Oni koji rade od kuće mogu se osjećati isključeno iz bitnih razgovora, ali i stvarno mogu imati manje prilika za sastanke i interakciju s kolegama, mogu se osjećati isključeno vezano uz kulturu kompanije, ali i suočavati se s nekim tehničkim problemima.

Rad od kuće u pravilu ostavlja manje prostora zaposlenicima da dijele svoja postignuća i dobiju priznanje za ono što su ostvarili, posebno za trud i zalaganje. Ovo je u velikoj mjeri determinirano politikom poduzeća u kojem rade i koliko vodstvo shvaća izazove.

Komunicirajte kada i što radite

Možda biste mnogi pomisliti da će ako dobro obavite svoj posao svi to znati, međutim, ako radite van ureda najčešće nije tako. Ukoliko svakodnevno nadređene ne izvještavate o svome poslu oni bi mogli zaboraviti i da postojite. Zbog toga je važno redovito komunicirati s timom i nadređenima. Na taj način stvarate dojam fizičke vidljivosti. Neka vam uđe u naviku redovita i svakodnevna komunikacija s kolegama. Nadređene redovito izvještavajte o onome što ste napravili, u početku će se možda činiti smiješnim, jer ste dobili zadatke i očekuje se da ćete ih napraviti bez poteškoća, ali to je jedini način da održite živom komunikaciju s kolegama. Također, ukoliko se bar netko javlja putem videa za vrijeme sastanaka i vi se priključite, jer na taj način će vas moći i vizualizirati.

Dopisujte se s ljudima

Većina razgovara u uredu nije zapravo oko posla, nego svakodnevne rasprave koje pomažu da se izgradi povjerenje među kolegama. Neka tako bude i online ako radite iz ureda. Koristite programe za poruke kako biste čavrljali s kolegama nevezano uz posao. To će pomoći da vas bolje upoznaju, te da budete dio tima kao i oni koji su u uredu. S kolegama koji rade svatko iz svoga doma ili iz udaljenog ureda razgovarajte kada ćete na ručak, gdje će oni jesti, a gdje vi ili što će naručiti. Razgovarajte o vremenu, obvezama nakon posla, a u razgovor uključite i izazove s kojima se suočavate radeći od doma.

Ključ je u komunikaciji. To možda zvuči kao kliše, ali samo putem komunikacije možete poboljšati svoju vidljivost. Iskoristite sve komunikacijske kanale i formalne i neformalne. I jedni i drugi su važni kako bi se sačuvala timska atmosfera, ali i vlastita dobrobit. Budite i malo opušteniji, te sami inicirajte video pozive jedan na jedan. Najvažnije je shvatiti da ako se ne potrudite oko vlastite vidljivosti i vi i vaš rad će proći nezamijećeno. Povežite se i privatno i poslovno s kolegama i nadređenima. Iako nije uvijek moguće, ali iskoristite svaku priliku da posjetite ured. Kada idete u ured, dogovorite razgovore i sastanke sa što više kolega, nadređenih ili klijenata. Ponekad odlazak u ured nije lagana opcija, ali s vremena na vrijeme se trebate odlučiti na taj korak, čak i kada se to od vas ne očekuje.