TRUDNOĆA   DJECA
 
   
   
 
Plodni dani kalkulator
 
 

 

 

Upišite 1. dan zadnje menstruacije,      trajanje najkraćeg i najdužeg ciklusa  

  Trajanje najkraćeg ciklusa dana
Trajanje najduljeg ciklusa dana
PLODNO / NEPLODNO RAZDOBLJE DATUM
Početak zadnje menstruacije
NEPLODNI DANI  
NEPLODNI DANI 
Početak plodnog razdoblja
Najplodniji dani od:
Najplodniji dani do:
Kraj plodnog razdoblja
NEPLODNI DANI 
NEPLODNI DANI 
NEPLODNI DANI 

Izvor kalkulatora: Računalo plodnih i neplodnih dana u ženskom spolnom ciklusu

 

 

 

Što su plodni dani i kako se računaju

Jeste li znali da je žena u mogućnosti zanijeti samo šest dana tijekom cijelog ciklusa?! Poznati kao plodni dani, računaju se na temelju ovulacije. Plodni dani su samo, pet dana prije ovulacije i na dan ovulacije. Zbog toga predviđanje plodnih dana može biti jako varljivo, budući da su ciklusi kod mnogih žena neredoviti, te je teško utvrditi točan dan ovulacije. Ipak, promatrajući svoje tijelo i promjene koje nastaju tijekom mjesečnog ciklusa svaka žena može dovoljno upoznati svoj ciklus i biti sposobna predvidjeti ovulaciju.

Ovulacija i plodni dani

Ovulacija je najbitniji faktor kod određivanja plodnih dana, budući da žena može zanijeti samo na dan ovulacije, međutim plodni dani su i oni dani prije ovulacije, budući da muška sperma može preživjeti u ženinom tijelu i do 6 dana. Ipak, što je spolni odnos bliže ovulaciji, to su veće šanse za začeće, pa se najplodnijim danima smatraju tri dana prije ovulacije i dan ovulacije.

Kako odrediti ovulaciju

Staro pravilo kaže da se ovulacija u redovitim 28-dnevnim ciklusima pojavljuje 14 dan ciklusa. Ako imate duže cikluse na tih 14 dana dodajte broj dana koliko su ciklusi duži. Primjerice ako vam ciklusi traju 30 dana ovulacija će obično biti 16 dan (14+2), a ako vam ciklusi traju 35 dana, ovulacija bi trebala biti 21 dan ciklusa (14+7). Ako su vam cilusi kraći od 28 dana, tada oduzmite broj dana. Tako će u ciklusu koji traje 26 dana, ovulacija biti 12 dan (14-2).

Postoje još mnogobrojni drugi znakovi utvrđivanja ovulacije koji vam mogu preciznije odrediti plodne dane.

Bazalna tjelesna temperatura i plodni dani

Okvirno u urednom menstrualnom ciklusu bazalna temperatura će prije ovulacije biti nešto niža, nego u drugom dijelu ciklusa nakon ovulacija, a dan prije same ovulacije ona će još malo pasti, a zatim, nakon što se desila ovulacija porasti.

Praćenje iscjetka i plodni dani

Za vrijeme plodnih dana iscjedak će sličiti bjelanjku jajeta, bit će proziran ili bijel, vrlo ljepljiv i rastezljiv, te će se sluz među dva prsta moći rastegnuti i do 5 cm.

Tjelesne promjene i plodni dani

Kod mnogih žena se stanje kože popravlja, pristići nestaju i izgledaju najbolje u plodnim danima.

LH trakice i plodni dani

U novije vrijeme koriste se i trakice za predviđanje ovulacije. Ove trakice ne funkcioniraju na principu pozitivno / negativno kao testovi trudnoće, nego je potrebno pratiti boju testne trake. Ukoliko je boja malo svjetlija ili jednaka kao boja kontrolne trake ovulacija će se dogoditi u sljedećih 48 sati. Ukoliko je boja testne trake tamnija od boje kontrolne trake ovulacija će se dogoditi u sljedećih 12 sati.

Izračunajte svoje plodne dane

Iznad ste pročitali kako ćete odrediti svoju ovulaciju. Kada ste definirali kada bi trebala biti ovulacija, plodni dani će biti 6 dana prije ovulacije i 3 dana poslije ovulacije. Iako jajašce obično živi samo do 24 sata, tri dana se uzimaju radi moguće pogreške u određivanju ovulacije i osobnih variranja kod žena. Tako ako imate ciklus od 28 dana, ovulacija je 14 dan, a plodni dani su 9, 10, 11, 12, 13, 14, 15 i 16 dan ciklusa. Ako imate ciklus od 30 dana plodni dani su 11, 12, 13, 14, 15, 16, 17, 18 dani ciklusa.

Plodni dani i tempiranje odnosa

Ako želite ostati trudni tempiranje spolnog odnosa je krucijalno. Prema nekim statistikama 80 posto žena zanese kroz tri dana prije ovulacije, dok tek 20 posto ako su imali spolni odnos na dan ovulacije ili četiri – pet dana prije ovulacije, tako da se može reći da su najveće šanse za začeče, ili najplodniji dani tri dana prije ovulacije iako se samo začeće događa nakon ovulacije. Najveće šanse ćete imati ako sperma dočeka jajašce u jajovodu. Nakon što se formira embrio oplodnjom jajne stanice, embrio će plutati po jajovodima i sluznici maternice četiri do 6 dana prije nego što se ugnijezdi u zid maternice (proces poznat kao implantacija). Da biste provjerili trudnoću potrebno je pričekati s testom bar tri dana nakon implantacije ili oko 10 dana nakon ovulacije.

Računanje plodnih dana kao zaštita od trudnoće

Ukoliko je vaš cilj izbjeći trudnoću, važno je napomenuti da ova metoda nije potpuno pouzdana, budući da kao što je svaka žena zasebna, tako je i svaki ciklus od 400 ciklusa koliko ih u prosjeku žena ima tijekom života zaseban. Raznorazni faktori mogu utjecati na promjene unutar pojedinog ciklusa, tako se može dogoditi da se ovulacija pomjeri, a ciklus neočekivano produži ili skrati, bez obzira na to što su prethodno svi ciklusi bili uredni.

Računanje plodnih dana ako želite trudnoću

Mnogi stručnjaci kažu da jednake šanse u godini dana za trudnoću imaju parovi koji imaju spolne odnose svaki drugi dan tijekom cijelog ciklusa osim u vrijeme mjesečnice, kao i parovi koji tempiraju spolne odnose u plodnim danima. Pa ako ste mladi i zdravi, možda se ne trebate opterećivati kalkuliranjem plodnih dana, nego se opustiti i uživati u odnosima svaki drugi dan.

Opširnije o temama vezanim uz utvrđivanje plodnih dana:
 

Plodni dani

 

» Što su to plodni dani Plodni dani

Plodni dani - Plodni dani kalkulator Plodni dani su oni dani u kojima žena može zatrudnjeti.
Plodni dani su dani oko ovulacije...

 

Plodni dani

 

» Plodni dani i šanse za začeće Plodni dani

Plodni dani - Plodni dani kalkulator Istraživanja su pokazala da čak 50 posto žena misli da zna kada su joj plodni dani i kada ovulira, ipak koliko je teško prepoznati ovulaciju...

 

Plodni dani

» Simptomi ovulacije i određivanje plodnih dana Plodni dani

Plodni dani - Plodni dani kalkulator Postoje mnogi simptomi pomoću kojih se mogu pratiti plodni dani i ovulacija...

 

 

 

Plodni dani

   » Plodni dani i spol djeteta Plodni dani

Plodni dani - Plodni dani kalkulator Broj 11 označava 11. dan menstrualnog ciklusa i početak plodnih dana, a broj 17 označava 17...

 

 

IZJAVA O ODRICANJU ODGOVORNOSTI: Svi kalkulatori, tekstovi i članci su samo neobavezni savjeti. Koristite ih na svoju osobnu odgovornost i rizik. O svakom pitanju, prijedlogu ili informaciji iz teksta konzultirajte stručnu osobu ili liječnika.

 

 

VAŽNO: Ovu metodologiju koristiti za planiranje trudnoće, a ne kao metodu sigurne kontracepcije, budući da je nepouzdana jer je svaki ciklus zaseban i može se u potpunosti razlikovati od svih prethodnih.

Plodno razdoblje obuhvaća 4 dana prije ovulacije i 3 dana poslije ovulacije.

Izračun plodnih dana kalendarskom metodom izračunava se:

Prvi plodni dan:  najkraći menstrualni ciklus u danima – (minus) 17.

Zadnji plodni dan:  najdulji menstrualni ciklus u danima – (minus) 13.

Više o prirodnim metodama kontracepcije

Više o trudnoći

 

 

       
   
   

copyright © COVERmagazin      izjava o odricanju odgovornosti   pravila o privatnosti

početna   o nama  kontakt   arhiva