Gripozni i prehlađeni? Trebate li ići na posao ili ostati kod kuće?! [ ZDRAVLJE ]

Gripozni i prehlađeni? Trebate li ići na posao ili ostati kod kuće?!

Postoje mnogi razlozi zbog kojih biste trebali ostati kod kuće kada ste bolesni, ali možda imate veliki projekt koji želite završiti ili ste iskoristili sve svoje slobodne dane.

Ako je vaš razlog želja da impresionirate kolege ili šefa, neće vam upaliti, jer samo 8 posto ispitanika kaže da je impresionirano radnikom koji se pojavi bolestan na poslu.

Dolazak prehlađene ili gripozne osobe na posao uvijek donosi više štete nego koristi.

Ako sami niste sigurni, kada se razbolite razgovarajte sa svojim šefom i pitajte ga biste li trebali doći na posao. Možda će on objektivnije procijeniti koliko ste firmi nužni u tom trenutku. S druge strane, većina poslova može se ovih dana obaviti i od kuće uz pomoć internet veze i telefona. Rad od kuće je bolja opcija jer nećete zaraziti kolege.

Ipak, nemojte uzeti slobodan dan kako biste obavljali zaostale kućanske poslove ili kupovinu, nego se potrudite odmoriti i oporaviti čim prije.

Kakva je službena etiketa ponašanja prema drugima kada ste bolesni?

Najvažnije je pravilo da bez obzira koliko se loše osjećate, da trebate pokazati poštovanje prema drugima.

Posao

Možda ste osoba koja smatra kako ste nezamjenjivi i kako poduzeće bez vas ne može funkcionirati, i vjerojatno ste u pravu. Međutim, kada se radi o zaraznim stanjima, koja uključuju šmrcanje, kihanje i kašljanje, dovodite druge osobe u rizik. Da ne govorimo da se i vaše stanje može pogoršati, ali najvažnije je to što ne znate kakav je imunitet drugih osoba, nekome se obična prehlada dobivena od vas može toliko zakomplicirati da ugrozi život.

Ako imate vlastiti ured i nećete komunicirati s drugima, tada odlazak na posao nije toliko strašan, ali često perite ruke i dezinficirajte ono što dirate, te upozorite kolege da ste zarazni.

Sastanci

Kada ste bolesni trebali biste uzeti rokovnik i reorganizirati sastanke tako da ih sve prebacite za tjedan dana.

Ovo se ne odnosi samo na poslovne sastanke, nego i frizera, manikuru, zubara i sl. Nemojte čekati zadnji trenutak da nazovete i javite kako nećete doći, jer ako javite unaprijed mogu “ubaciti” nekog drugog u vaš termin, pa će gubitci biti svedeni na minimum.

Kada ste bolesni posebno izbjegavajte vrtiće, škole, bolnice, bebe, trudnice i starije osobe jer je njihov imunitet slabiji.

Kako s bolovima na poslu?!

Mnogi moraju na posao i kada ih nešto boli. Posebno ako su to manji ili kronični bolovi, a ne zarazna bolest, jer ne možete „za svaku sitnicu“ ostati kod kuće. Dok se za zarazne bolesti preporuča strogo ostanak kod kuće, svakodnevno se suočavamo s bolovima koji nisu dovoljno jaki da bismo zbog njih ostali kod kuće, ali su dovoljno jaki da utječu na naš rad.

Kako se nositi s njima?!

– Ne spominjite to  na poslu –

Osim ako ne pregovarate s nadređenima o slobodnom danu, zdravstvenim povlasticama, danima bolovanja… Nemojte o svojim bolovima pričati suradnicima, šefu niti bilo kome drugome. Možda će vama biti malo lakše ako o tome pričate, ali vrlo vjerojatno će utjecati negativno na vas.  Netko će misliti da se tako izvlačite od posla, netko da tražite suosjećanje i poseban tretman… Ako se to pojavi češće mislit će da ste stalno bolesni i neodgovorni.

Također, u slučaju da se radi o nečemu što se pojavljuje češće vjerojatno će utjecati i na odgovornosti i obveze koje će vam davati nadređeni, pa čak i na napredovanje.

U svakom slučaju teško da će biti neke prednosti od toga ako svima pričate stalno da vas nešto boli.

To se ne odnosi na to ako se radi o izvanrednoj situaciji, rijetko vas nešto boli ili ukoliko se na vama vidi da nešto nije u redu. Tada je bolje priznati da imate glavobolju i da radite usporeno, nego da misle da ste cijelu noć pili i da ste mamurni došli na posao. Dakle, razlika je ako netko nešto primijeti i pita ili ako vi sami to spominjete. No, pokušajte napraviti sve što možete kako se to na vama ne bi primjećivalo.

– Raskomotite se –

Kada vas nešto boli lakše će vam biti ako vam je udobno. Odjenite se udobnije nego inače, obujte cipele s nižom potpeticom

– Smanjite bolove –

Uzmite nešto protiv bolova, popijte čaj za opuštanje, tabletu protiv bolova, masirajte se prije odlaska na posao, meditirajte… Mnogi ne vole uzimati tablete protiv bolova, ali sigurno imate neki način za smanjenje boli koji djeluje kod vas.

-Pazite na sebe-

Ako znate što su vaše slabosti pokušajte djelovati preventivno. Naravno, to ne može i neće spriječiti bolove niti bolesti, no može pomoći kod onih kojima ste skloni da ih smanjite. Pravilna prehrana, kretanje, vježbanje, dovoljno sna.. sve to utječe na vaš organizam.


Komentari

Odgovori

*