Zdrava i blistava koža [ ZDRAVLJE ]

Zdrava i blistava koža

Nisu samo oči ogledalo duše. Koža također reflektira vaše zdravstveno, ali i društveno stanje. Sve situacije u kojima se nalazite i sva životna razdoblja kroz koja prolazite  odražavaju se na vašoj koži.

U stresnim razdobljima koža će vam postati blijeda i nečista. Ako se zaljubite nečistoće će nestati, a koža će vam postati blistava. U tužnim trenutcima, te kada ste zabrinuti ili u strahu koža će vam požutjeti. Kod uzbuđenja porumeniti.

Ako primijetite neke nagle promjene, koje nisu uzrokovane nekim očitim razlogom, to može upućivati na neke druge ozbiljnije zdravstvene probleme.

Npr. naglo isušivanje kože upućuje na dehidriranost tijela, ili na nedostatak nekih vitamina.
Također, pojave li vam se prištići samo između ušiju i brade, na vratu, to može ukazivati na upalu spolnih organa ili mjehura.

Ako vam se naglo kroz kožu, odnosno znojenjem počne izlučivati neugodniji miris nego inače, problem ukazuje na nepravilnu prehranu. A da ne govorimo o ozbiljnijim promjenama…

Zbog toga je vrlo važno dobro poznavati svoju kožu, te u slučaju bilo kakvih i najmanjih promjena tražiti njihov uzrok.

Zdravlje kože

Kako biste mogli pravilno njegovati svoje lice i održavati mladolik izgled potrebno je znati i neke osnovne informacije o sastavu i funkcioniranju kože. Koža je najveći ljudski organ, koji ima zaštitnu, osjetnu i regulatornu funkciju. Izgled kože ovisi o zdravstvenom stanju u kojem se ona nalazi. Lijepa koža je zdrava koža čije je struktura u ravnoteži.

Epidermis – površinski sloj kože je sloj koji nam je vidljiv, ali stanice tog sloja nastaju dublje, te se postepeno penju prema površini gdje stvaraju rožnati, vidljivi sloj.

Dermis je srednji sloj kože koji se nalazi ispod epidermisa. U tom sloju koža dobiva hranjive sastojke, a tu se proizvode i vlakna odgovorna za elastičnost kože.

Starenje je proces koji je svi znamo neizbježan, ali ovisno o njezi, te genskom naslijeđu taj proces varira od osobe do osobe u brzini i intenzitetu. Kako bi se proces usporio potrebno je istovremeno tretirati sve funkcije kože i izvana i iznutra, što znači izvana kvalitetnim preparatima, a iznutra uravnoteženom prehranom i životnim stilom. Kožu redovito čistite, te njegujte sredstvima ovisno o tipu vaše kože, a ovisno o uvjetima kojima ste izloženi sunce, zagađenost, vjetar prilagodite i zaštitite kožu prije izlaganja.

Da biste imali zdravu i čistu kožu, te da biste mogli izabrati odgovarajuće preparate prvo morate točno utvrditi kojeg je tipa vaša koža. Ako je vaša koža kombinacija nekih tipova, koristite proizvode namijenjene za kombiniranu kožu. Već duže vrijeme se mogu kupiti kreme za mješovitu ili npr. stariju, suhu kožu sklonu prištićima. Budete li koristili preparate koji nisu namijenjeni vama, ili ih koristili, na svoju ruku, «preventivno» situaciju ćete još samo pogoršati. Imate li normalnu kožu i pokušate koristiti kremu protiv akni kako bi ste spriječili njihovo pojavljivanje, moglo bi se desiti da vam koža postane preosjetljiva.

Postoje neki općeniti savjeti koji vrijede za sve tipove. Nikad ne koristite dvaput isti ručnik, jer se u njima lako skupljaju bakterije, najbolje bi bilo nakon umivanja lice obrisati papirnim rupčićima. Bez obzira kakvog je tipa vaša koža uvijek nanosite tonik, a dnevna krema bi trebala sadržavati UV zaštitu.

Tipovi kože

Normalna koža: Ako vaša koža izgleda glatko, čisto, bez bubuljica, a pore nisu značajno proširene, onda imate najzahvalniji tip kože. Za takav tip kože nije vam potrebna neka posebna njega. Bitno je da je redovito čistite, skidate šminku i koristite hidratantne kreme koje će joj dati potrebnu vlagu. Ako je ne budete dovoljno hranili vlažnim kremama, koža vam može izgubiti sjaj i lako se pojavi crvenilo i zatezanje.

Osjetljiva koža: Kod osjetljive kože često je peckanje i svrbež. Takva koža je nadražena, a vrlo je lako još više nadražiti, posebno šminkom, puderom, ali i načinom na koji ih skidamo. Najbolje je koristiti nježne kozmetičke preparate, namijenjen osjetljivoj koži. Ne pokušavajte spasiti situaciju masnim kremama, tako je možete samo još više nadražiti.

Suha koža: Ako vaša koža nema sjaja, hrapava je, često imate osjećaj da vas zateže, onda vi imate suhi tip kože. Njega je lako prepoznati jer  koža nije suha samo po licu, gotovo uvijek je prati i suhoća kože po cijelom tijelu. Preparati za suhu kožu bi joj vrlo brzo trebali vratiti vlagu. Ova koža posebno zahtjeva veći UV faktor jer je sklona pojavljivanju sunčanih pjega.

Masna koža: je koža koja povećano luči sebum. Lako je prepoznati po sjaju  koji je posebno istaknut na T-zoni (čelo, nos, brada,). Pore su jako proširene, a u većini slučajeva začepljene. Također, česta je pojava bubuljica kojih se teško riješiti. Istiskanjem se upala proširuje, uzrokuje se crvenilo i ostaju ožiljci. Ovoj koži je potrebna posebna njega kod dermatologa ili kozmetičarke. Potrebno je koristiti protuupalne preparate, redovito nanositi maske i pilinge.

10 savjeta da izvučete kožu iz depresije

-1- Piling

Nemojte olako shvaćati ovaj najvažniji korak. Mrtve stanice na površini kože mogu spriječiti hidratantnu kremu da odradi svoj posao. Piling možete kupiti pa koristiti samostalno, možete kupiti gel za tuširanje s česticama pilinga ili koristiti neki piling od prirodnih sastojaka.

-2- Hidratizacija

Uvijek nakon tuširranja ili kupanja nanesite njegujući kremu ili losion na tijelo. Iako je najučinkovitije nanošenje hidratantnog sredstva neposredno nakon tuširanja, ako primijetite i tijekom dana da vam je koža suha ponovno ga nanesite.

-3- Koristite kvalitetnija sredstva

Kako starite krema treba biti bogatija, kvalitetnija, a kreme i losione na bazi vode zamijenite onima s uljnom bazom.

-4- Kreme za ruke na dohvat ruke

Ako vam ruke izgledaju kao brusni papir niste jedini s ovim problemom. Rješenje se krije u tome da kupite nekoliko krema za ruke i rasporedite ih tako da vam stalno budu na dohvat ruke. Jednu stavite u torbicu, jednu u ladicu uredskog stola, jednu pokraj kreveta, jednu na sudoper, jednu u automobil, jednu u kupaonicu…

-5- Noćna njega

Vrijeme u krevetu nužno je za regeneraciju kože. Preko noći su posebno dobre kreme na bazi shea maslaca, bademovog i maslinovog ulja i sl.

-6- Pazite na vlažnost zraka

Možda na vanjske vremenske uvjete ne možete utjecati, ali pazite na vlažnost zraka u domu.

-7- Pijte vodu

Nemojte zaboraviti u organizam unositi dovoljno vode. Tijelu je svejedno potrebno 6-8 čaša tekućine dnevno da bi dobro funkcioniralo.

-8- Izbjegavajte vruće kupke

Voda toplija od 27 C može iscrpiti prirodna ulja koja se nalaze u koži. Ako se već ne možete tuširati s hladnijom vodom, tada tuširanje skratite na 5 minuta.

-9- Zaštitni faktor

Uvijek na ruke i lice nanosite kremu sa zaštitnim faktorom.

-10- Zdrava prehrana

Sve započinje iznutra. Ako se ne hranite zdravo, cjelokupan trud može biti uzaludan.

Zablude vezane uz kožu

Nažalost, u želji da što bolje izgledamo slušamo i neke zablude u koje lako povjerujemo. Evo nekoliko klasičnih mitova koji nas udaljavaju od lijepe kože.

Zabluda br.1

Tvoja koža će starjeti istom brzinom kao i mamina
To je donekle istinito, ali ne potpuno. Važnije su navike i okolnosti u kojima živite. Izlaganje suncu, konzumiranje alkohola, pušenje, stres i navike spavanja također bitno utječu na izgled vaše kože.

Zabluda br.2

SPF faktor govori koliko zaštitu dobivate od štetnog sunčevog zračenja
Postoje dva tipa štetnih sunčevih zraka: UVA, koje su odgovorne za starenje kože i UVB, koje su odgovorne za opekline. SPF faktor na boci je samo vodič koliku dobivate zaštitu od utjecaja UVB zraka. On ne govori štiti li proizvod od UVA zračenja. Kako biste zaštitili svoju kožu koristite kreme na kojima je naznačeno da štite i od UVA zraka, te koje sadrže korisne dodatke kao što je npr. vitamin C.

Zabluda br.3

Kozmetički preparati mogu vratiti mladost vašoj koži
Još uvijek ne postoji takav proizvod kojim biste uspjeli vratiti mladost. Kako starite, konture vašeg lica se opuštaju, gubite masnoću koja se nalazi ispod kože i vaša koža postaje opuštena. Utrljavanje bilo koje kreme ne može  vratiti unatrag taj proces. Ali iako ne mogu vratiti mladost, neki preparati ipak mogu koži vratiti mladolik izgled, privremeno zategnuti, učvrstiti i hidratizirati kožu.

Zabluda br.4

Ako vam je koža osjetljiva na neki sastojak u određenoj kremi ne smijete koristiti kreme s tim sastojkom

Samo zbog toga što je vaša koža reagirala na jednu kremu s određenim sastojkom, ne znači da bi vaša koža reagirala na taj sastojak u drugoj kombinaciji. Ponekad reakciju izaziva kombinacija određenih sastojaka, a ne samo jedan od njih.

Zabluda br.5

Sve žene iznad 35 moraju nanositi puder

Puder često zna postarati kožu. Nakuplja se u porama i borama, te ih može učiniti dosta izraženijima nego što zaista jesu. Najbolji savjet je da se privremeno odreknete pudera i dovedete kožu u takvo stanje da vam on ne treba.

Zabluda br.6

Na starijoj koži se ne mogu pojaviti akne
Možda prištići koje neke starije osobe imaju na licu nisu jednaki onima koje su imali kao teenageri, ali su još uvijek akne.  Neki kozmetički proizvođači imaju u svojim linijama proizvode namijenjene problematičnoj koži s aknama iznad 25-te.

Zabluda br.7

Trebate se držati onih proizvoda koji su vam u prošlosti odgovarali
Naša se koža mijenja jednako kako se i mi mijenjamo. Vjernost uvijek istim proizvodima nema smisla. Također i tehnologija napreduje, pa noviji proizvodi imaju mnogo bolje djelovanje, zbog toga se nemojte bojati eksperimentirati. Možda ćete koji put i pogriješiti, ali potraga će se isplatiti.

 


Komentari

Odgovori

*