Brusnica – Čaj od brusnice – utjecaj na zdravlje, nuspojave i priprema čaja

Brusnica – Čaj od brusnice – utjecaj na zdravlje, nuspojave i priprema čaja

Brusnice su specifičnog okusa, te mnogi rado piju i čaj od brusnice. No, osim okusa on ima i druge prednosti. Okus je pomalo kiselkast te onima koji ne vole kisele okuse, možda će manje odgovarati. Brusnica sadrži kiseline zbog kojih ima takav okus.

Plod brusnice se može konzumirati svjež, kao svježe cijeđeni sok, džem, marmelada, ali i kao čaj. Brusnice se također dodaju u umake, te su sastojak nekih glavnih jela.

Brusnice sadrže vitamin C, bakar, lutein, anitoksidante…

Ljekovitost čaja od brusnice

Čaj od brusnice ima brojna ljekovita svojstva koja se očituju na različitim područjima, te se ne može definirati samo jedno područje iako se danas vjerojatno najčešće koristi čaj od brusnice kod upale mjehura i mokraćnih kanala.

Brusnica je antiseptik, a najčešće se koristi u liječenju mokraćnih organa.

Čaj od brusnice bogat je vitaminima, među kojima vitaminom C, K i E.

Čaj je vrlo koristan i kod katara i grčeva mjehura, te kod upale bubrega. Čaj od brusnice pomaže u izbacivanju toksina iz tijela te je dobar za jetra i bubrege.

Čaj od brusnice je najpoznatiji po svome djelovanju na mokraćne kanale, pomaže u izbacivanju bakterija iz mokraćnog sustava i sprječava infekcije.

Čaj od brusnice povoljno djeluje kod osoba koje pate od gihta ili reume.

Može se piti za prevenciju nastanka krvožilnih i tumorskih oboljenja.

Čaj od brusnice pomaže smanjiti kolesterol, te pomaže u prevenciji kardiovaskularnih bolesti.

Čaj od brusnice pomaže u balansiranju hormona, te pomaže u smanjivanju stresa i anksioznosti.

Brusnice su bogate antioksidansima, te vitaminom C. Antioksidansi sprječavaju oštećenja, infekcije te pomažu u zaštiti od bolesti ,te čaj od brusnice može pomoći u jačanju imuno sustava.

Čaj od brusnice može uklanjati toksine, štiti oči, a antibakterijska svojstva mogu pomoći u prevenciji degenrativnih bolesti očiju.

Prirodno antiseptičko djelovanje brusnice pomaže u očuvanju zuba, eliminira nakupljeni plak, te djeluje antibakterijski. Stoga su brusnice dobar izbor za očuvanje zdravlja usta i zuba.

Čaj od brusnice za mršavljenje

Čaj od brusnice može pomoći pri mršavljenju, te pomaže u izbacivanju toksina iz tijela. Za mršavljenje je dobra kombinacija čaja od brusnice i zelenog čaja. Čaj od brusnice pomaže ubrzati metabolizam te je i na taj način dobar za mršavljenje.

Čaj od brusnice i samostalno dobro djeluje na nakupljene masnoće, te može pomoći u smanjivanju nakupljenih masnoća.

Brusnica i urinarne infekcije

Jedno od najčešćih područja na kojima svoje djelovanje pokazuje brusnica su urinarne infekcije. Infekcije urinarnog sustava zahvaća bubrege, mjehur ili mokraćne kanale, a uglavnom se očituje uz bolno i učestalo mokrenje.

Čaj i sok od brusnice često se konzumiraju u ovom slučaju, a neka istraživanja su pokazala da brusnica može pomoći i unaprijed u sprječavanju infekcija.

Listovi od brusnice sadrže arbutin i tanin te imaju antiseptičko i protuupalno djelovanje te se koriste kod urinarnih infekcija, slično kao i listovi borovnice te uvin čaj. No, s konzumacijom čaja od listova brusnice treba biti oprezan, te pratiti upute na pakiranju ili se posavjetovati s liječnikom.

Čaj od brusnice – nuspojave

Osim brojnih pozitivnih efekata čaj od brusnice može imati i neke nuspojave. Osobe alergične na aspirin ne bi trebale konzumirati čaj od brusnice budući da sadrži salicilnu kiselinu. Također, ne preporučuje se konzumiranje trudnicama i dojiljama.

Priprema čaja od brusnice

Ukoliko na uputama na pakiranju nije drugačije naznačeno, čajnu žlicu biljke ili filtar vrećicu prelijte s 0,2 l vrele vode. Poklopite i pustite da odstoji 5 do 10 minuta. Procijedite i pijte svježe pripremljeni čaj.

Čaj od brusnice ima brojna svojstva koja djeluju na zdravlje, te se njen učinak može vidjeti na različitim područjima, od upale mokraćnog mjehura, očuvanju krvožilnog sustava, smanjenju kolesterola, ten kod balansiranja hormona.

No, zbog svoje specifičnosti, čaj od brusnice treba konzumirati umjereno.

Vezano: