TRUDNOATrudnoa u tridesetim 35 - 39 godina

 

Plodnost nastavlja opadati nakon 35. To se dogaa zbog toga to i jajne stanice stare, te ih postaje sve tee oploditi.

Do 35. godine veina lijenika preporua prije umjetne oplodnje da ena pokuava zatrudnjeti godinu dana. Nakon 35 godine to razdoblje se smanjuje na est mjeseci. Najvei problem za neplodne parove je to to odgaaju lijeenje, meutim postoji razlika u uspjehu umjetne oplodnje ena u kasnim tridesetim i ranim etrdesetim godinama.

Rizik visokog krvnog tlaka za ene iznad 35. se udvostruuje u usporedbi s mlaima. Povieni krvni tlak pogaa 10 do 20 posto trudnica ove dobne skupine.

Uestalost raanja carskim rezom je dvaput via nego za ene u dvadesetim, vjerojatno zbog toga to poroaj kod starijih ena traje due.

VAE EMOTIVNO STANJE

U ovoj dobi lijenik vam moe predloiti amniocentezu ili neki drugi oblik prenatalnog skeniranja, to kod mnogih ena izaziva anksioznost, posebno dok ekaju rezultate.

RIZICI ZA DIJETE

anse za blizance, pa ak i trojeke se znatno poveavaju u kasnim tridesetim godinama. To je vjerojatno zbog injenice da se s godinama zbog hormonalnog utjecaja poveavaju anse oslobaanja vie od jedne jajne stanice. Majka Priroda time poveava anse za raanje vie djece u toj dobi.

ene koje uzimaju lijekove za poveanje plodnosti takoer poveavaju anse za raanje vie od jednog djeteta budui da takvi lijekovi stimuliraju ovulaciju. Ipak, iako je vei nego u mlaim godinama anse za trojeke ili vei broj djece su relativno vrlo male.

Postotak pobaaja ena starijih od 35 godina je 18 posto.

Povratak na poetnu trudnoe:  » Trudnoa


 

 

Trudnoa iz tjedna u tjedan - odaberite tjedan trudnoe:

1. 2. 3. 4. 5. 6. 7. 8. 9. 10. 11. 12. 13. 14. 15. 16. 17. 18. 19. 20. 21. 22. 23. 24. 25. 26. 27. 28. 29. 30. 31. 32. 33. 34. 35. 36. 37. 38. 39. 40. 41. 42.

Kalkulatori:

Trudnoæa Plodni dani

Trudnoæa Termin poroda

Vezane teme:

Simptomi trudnoe

 

Politika privatnosti

Ova web stranica pohranjuje vaše kolaie (cookies). Neki kolaii su nuni da bi stranica ispravno funkcionirala i bila dostupna, dok neki omoguavju analiziranje posjeenosti i praenje statistika o itanosti suelja. Takoer dijelimo kolaie treih strana poput oglašavakih kua, partnera za praenje i analitiku posjeenosti, te društvenih medija. Nastavkom korištenja suelja slaete se s tim. Više o pravilima privatnosti i kolaiima koji se pohranjuju.