TRUDNOA20. tjedan trudnoe

Beba
 
Genitalije su formirane. U ovom tjednu su otprilike genitalije formirane, ali spol bebe se znao od samog zaea jer je definiran u kromosomima. Ukoliko nosite djevojicu u ovom tjednu e se poeti razvijati njena maternica. Koa je pokrivena masnom supstancom, koja titi bebu, a koja bi trebala omoguiti laki porod, te prolaz kroz poroajni kanal  bez nadraaja.

Vae tijelo

Na pola puta ste.  Vaa maternica e se od ovog trenutka otprilike uveavati za oko 1 cm tjedno. Maternica se podigla na razinu otprilike oko pupka ovaj tjedan. Ako ve niste, zaponite s redovitim mazanjem kremama i uljima protiv nastanka strija, jer od ovog tjedna vaa e se maternica otprilike poveavati za 1 cm tjedno, a posljedino i rastezati koa na trbuhu.
 
Sada ve moete osjetiti povremeno bebu koja se kree u vaem tijelu.

Trudnoa moe ubrzati rast noktiju pa pripazite na manikuru. Birajte svjetlije nijanse laka kako bi urednije izgledali vai nokti.
 
Prihvatite svoje obline. Trudnoa vam ih daje pa ih ponosno pokazujte.
 
Pazite na lea. Izbjegavajte dizanje tekih predmetna, posebno ako niste u dobroj fizikoj spremi.

Pazite na lice i nosite kreme s visokim zatitnim faktorom ili kreme koje sprjeavaju pigmentaciju, jer kod oko 50 do 75 posto ena se na licu razvijaju za vrijeme trudnoe tamne pigmentacijske mrlje.

Zdravlje i stil

Ako imate kunog ljubimca razgovarajte s lijenikom, jer pojedine bolesti ivotinja mogu natetiti djetetu.

Obino se u ovom tjednu radi drugi ultrazvuni pregled.

Ako ne konzumirate dovoljno kalorija osjeat ete se letargino i slabo, pa nemojte preskakati obroke i zdravo se hranite.

Kako trbuh rase mijenja se centar gravitacije, ali se potrudite ne pogrbljivati, nego hodajte uspravno, to ostavlja mnogo vie prostora za pretrpani trbuh. Ako radite u sjedeem poloaju, jako je bitno da sjedite blago izvaljeni u fotelju, s kutom veim od 90 stupnjeva, bar 120, a ako je mogue stavite stoli pod noge kako bi one bile u podignutom poloaju i ispruene. Na radnom stolu i u uredu organizirajte stvari tako da su prilagoene vama, a ne da se vi prilagoavate njima.

Kada hodate nosite udobne cipele. Najbolje ravne, jer tako smanjujete rizike bolova u leima i padova.

U 20. tjednu se dogaa neka mentalna smjena i mnoge ene poinju razmiljati o porodu. Kod nekih ena postoji strah od poroda, ako je tako i kod vas, pokuajte se to vie informirati i itati o porodu. Da biste umanjili anksioznost vano je da nauite razlikovati faze poroda, posebno fazu kontrakcija i fazu (tiskanja) istiskivanja. Kada netko kae da je raao 12 ili 24 sata, to ne znai da je toliko trajalo tiskanje, nego da je toliko prolo od prve kontrakcije. Faza tiskanja je obino samo 15 min do pola sata. Porod ne mora biti bolan, a dokazano najmanje boli ene koje su najspremnije i najvie znaju o njemu. Ako ve niste prijavite se za trudniki teaj i obvezno proitajte jednu staru, ali vrijednu knjigu „Bezbolni poroaj“, B.Miloevi, R. Prica.

to kupiti

U tajicama i rastezljivoj trudnikoj odjei ete se dobro osjeati, ali si priutite i nekoliko satenskih spavaica kako biste se lijepo osjeali i kada lijeete u krevet.

Povratak na poetnu trudnoe:  » Trudnoa

Trudnoa iz tjedna u tjedan - odaberite tjedan trudnoe:

1. 2. 3. 4. 5. 6. 7. 8. 9. 10. 11. 12. 13. 14. 15. 16. 17. 18. 19. 20. 21. 22. 23. 24. 25. 26. 27. 28. 29. 30. 31. 32. 33. 34. 35. 36. 37. 38. 39. 40. 41. 42.

Kalkulatori:

Trudnoæa Plodni dani

Trudnoæa Termin poroda

Vezane teme:

Simptomi trudnoe

 

Politika privatnosti

Ova web stranica pohranjuje vaše kolaie (cookies). Neki kolaii su nuni da bi stranica ispravno funkcionirala i bila dostupna, dok neki omoguavju analiziranje posjeenosti i praenje statistika o itanosti suelja. Takoer dijelimo kolaie treih strana poput oglašavakih kua, partnera za praenje i analitiku posjeenosti, te društvenih medija. Nastavkom korištenja suelja slaete se s tim. Više o pravilima privatnosti i kolaiima koji se pohranjuju.