TRUDNOA18. tjedan trudnoe

Beba

Oi su se smjestile na svoje anatomsko mjesto, te lice poprima potpuno ljudski izraz. Oi percipiraju svjetlost, pa ako se npr. majka smjesti na plau, na sunce, beba e percipirati crvenu svjetlost. 

Razvija se imunoloki sustav i beba poinje stvarati antitijela.

Beba je ve svjesna i buke iz izvanjskog svijeta. 

Razvija i druge vjetine koje ve pokazuje: zijeva, guta, sie prst i pravi razliite izraze lica.

Vae tijelo

Kako maternica raste moda ete primijetiti manji osjeaj neravnotee. Trudnoa takoer moe dovesti do loijeg dranja i boli u donjim leima.

18. tjedan trudnoe posebno je uzbudljiv za mnoge majke, jer ovo je tjedan u kojem mnoge trudnice po prvi put postaju svjesne djetetovih pokreta. Iako e neke ene osjetiti pokrete ranije, a neke koji tjedan nakon.

Sve do sada amionska tekuina djelovala je kao ublaiva pokreta vae bebe i ivani zavretci u maternici nisu mogli registrirati bebine pokrete. Meutim, sada kada je beba narasla moe izravno stimulirati osjete u maternici, te ete vi primijetiti da se neto dogaa. Teko je opisati kako ete osjetiti pokrete bebe, ali mnoge ene to opisuju kao male mjehurie u maternici, osjeaj kakljanja iznutra i sl.

Zdravlje i stil

Moda ete osjetiti otru bol izmeu vrha maternice i pubinih kostiju. Ligamenti se rasteu kako bi poduprli teinu maternice koja raste. Osjeaj e proi ako legnete na stranu s jastukom koji e poduprijeti va trbuh.

Ne zaboravite na oralnu higijenu.

Pripazite na svoje poslovne navike. Svako malo proeite kako biste poboljali cirkulaciju. Nemojte boraviti u zadimljenim prostorijama i potrudite se kreirati ugodno okruenje i na poslu.

Kako trudnoa bude odmicala, to e vam obua postajati neudobnija, pa ete moi sve rjee nositi visoke potpetice. Sada vam je vie od mode potrebna stabilnost i udobnost.

Ne zaboravite se zdravo hraniti. Dijete naravno ne dolaze u obzir, ali pravilnom i zdravom prehranom moete ograniiti unos kalorija kako ne biste nakupili kilograme koje ete teko skinuti nakon roenja.

Drite se podalje od sirove ribe, poput sushia ili otriga, a meso morskog psa, sabljana i jo nekih riba ne dolaze u obzir budui da je otkriveno kako sadri metale koji mogu natetiti razvoju mozga bebe.

to kupiti

Moete utedjeti nosei suprugovu odjeu umjesto trudnike dok ste po kui.

Njegove velike pamune majice, orcevi i demperi mogu vam pruiti vie udobnosti od bilo ega iz vaeg ormara.

Odnos s partnerom

Ne smijete dopustiti da vas financijski strahovi udalje ili unesu razmirice u va odnos. Dijete moe malo uzurpirati va budet, ali uz dobru strategiju i planove sigurno to moete podnijeti.

Povratak na poetnu trudnoe:  » Trudnoa

Trudnoa iz tjedna u tjedan - odaberite tjedan trudnoe:

1. 2. 3. 4. 5. 6. 7. 8. 9. 10. 11. 12. 13. 14. 15. 16. 17. 18. 19. 20. 21. 22. 23. 24. 25. 26. 27. 28. 29. 30. 31. 32. 33. 34. 35. 36. 37. 38. 39. 40. 41. 42.

Kalkulatori:

Trudnoæa Plodni dani

Trudnoæa Termin poroda

Vezane teme:

Simptomi trudnoe

 

Politika privatnosti

Ova web stranica pohranjuje vaše kolaie (cookies). Neki kolaii su nuni da bi stranica ispravno funkcionirala i bila dostupna, dok neki omoguavju analiziranje posjeenosti i praenje statistika o itanosti suelja. Takoer dijelimo kolaie treih strana poput oglašavakih kua, partnera za praenje i analitiku posjeenosti, te društvenih medija. Nastavkom korištenja suelja slaete se s tim. Više o pravilima privatnosti i kolaiima koji se pohranjuju.