TRUDNOA6. tjedan trudnoe

Beba

Veliine je otprilike zrna maka, ali ve se poinje formirati kraljenica i ivani sustav, a u ovom tjednu i glava postaje vidljiva. Srce poinje da kuca, dvaput brom brzinom od vae.  Beba ve ima svoj krvoilni sustav i moe biti razliite krvne grupe od majke.  Vrlo je osjetljiva na droge, lijekove, viruse i bakterije koji kroz posteljicu mogu stii do nje. Vaa beba raste i mijenja se iz dana u dan.

Mnogi defekti nastaju upravo u ovom razdoblju pa pazite na ivotni stil, ali svaka je trudnoa zasebna. Nema razloga za paniku. Ono to moe biti pogubno u nekim sluajevima, u drugim je potpuno bezopasno.
 

Vae tijelo

Iako ste trudni ve 6 tjedana po veliini stomaka to ne moete primijetiti, a vea je mogunost da ete u ovom razdoblju i neto izgubiti na teini zbog povraanja i munine. Ipak, tijelo svake trudnice je razliito i drugaije reagira na trudnou. Moda ete ve poeti dobivati na teini.

Neke ene primjeuju sukrvicu u ranoj trudnoi, to je sasvim normalno. Najee je bezazleno i samo je signal da se vae tijelo prilagoava na novo stanje, ali se svakako konzultirajte s lijenikom.

Moda ste tek saznali da ste trudni, a ve ste na pola prvog tromjeseja. 
 

Zdravlje i stil

Moda ete morati ee u toalet, a i munine uvijek dolaze naglo pa se drite blizu sanitarija.
Dobro bi bilo zapoeti s Kegelovim vjebama (stegnite i opustite vaginalne miie 10 do 20 puta zaredom).

Osim to ste se odrekli negativnih navika, cigareta i alkohola, openito morate zapoeti vie misliti na zdravlje kako biste izbjegli bakterijske i virusne upale. Za poetak, perite ruke ee sapunom i vodom, izbjegavajte ljude koji nisu u dobrom zdravstvenom stanju, neka partner isti sanitarije ee, te oisti kuhinjske odvode. Vi prestanite istiti s jakim kemijskim sredstvima za ienje.

Ako vam je lijenik dao zeleno svjetlo za tjelovjebu, tada iskoristite prednosti aktivnog ivota. To e vam pomoi nositi se s promjenama koje trudnoa nosi, i fiziki i psihiki.

Eksperimentirajte s prehranom u smislu da promijenite neke navike kako biste smanjili munine. Moda e vam sad odgovarati kava prije doruka ili doruak prije kave. Dobro bi bilo jesti ee kako bi u eludcu uvijek imali hrane, jer su munine najizraenije ujutro i u dijelovima dana kada ste gladni.
 

to kupiti

Oekujte kako e vam se grudi poveati za broj ili dva, pa ete vjerojatno morati u kupovinu novih grudnjaka ili produetaka za grudnjak.

U dogovoru s lijenikom kupite prenatalne vitamine, jer su neki poput folne kiseline kljuni za razvoj bebe.
 

Odnos s partnerom

Nemojte misliti samo na bebu. I partner zasluuje da mu pokaete kako je poseban.
Zamolite partnera da vas fotografira iz profila jednom mjeseno. Kada se dijete rodi bit e zanimljivo promatrati rast vaeg trbuha

Povratak na poetnu trudnoe:  » Trudnoa

Trudnoa iz tjedna u tjedan - odaberite tjedan trudnoe:

1. 2. 3. 4. 5. 6. 7. 8. 9. 10. 11. 12. 13. 14. 15. 16. 17. 18. 19. 20. 21. 22. 23. 24. 25. 26. 27. 28. 29. 30. 31. 32. 33. 34. 35. 36. 37. 38. 39. 40. 41. 42.

Kalkulatori:

Trudnoæa Plodni dani

Trudnoæa Termin poroda

Vezane teme:

Simptomi trudnoe

 

Politika privatnosti

Ova web stranica pohranjuje vaše kolaie (cookies). Neki kolaii su nuni da bi stranica ispravno funkcionirala i bila dostupna, dok neki omoguavju analiziranje posjeenosti i praenje statistika o itanosti suelja. Takoer dijelimo kolaie treih strana poput oglašavakih kua, partnera za praenje i analitiku posjeenosti, te društvenih medija. Nastavkom korištenja suelja slaete se s tim. Više o pravilima privatnosti i kolaiima koji se pohranjuju.