23. travnja 2024.

COVERmagazin.com

Suvremeni lifestyle portal: kultura, civilizacija, uspjeh, produktivnost, održivost, priroda, okoliš, vrijednosti, folklor, običaji, baština, tradicija, inspiracija za zdravu prehranu i mnogo više.

Sljez – Čaj od sljeza – ljekovitost i koliko čaja piti

Sljez – Čaj od sljeza – ljekovitost i koliko čaja piti

Sljez i čaj od sljeza se stoljećima tradicionalno koristio kod problema s grlom, kašljem, ali i s probavnim sustavom. Poznata su i njegova laksativna svojstva. Posebno je popularan čaj od korijena bijelog sljeza.

Čaj od sljeza

Valja razlikovati bijeli sljez i crni sljez.

BIJELI SLJEZ je biljka koja se najčešće koristi za liječenje dišnih organa, kod prehlade, gripe, upale grla, bronhitisa, olakšavanja iskašljavanja.

Čaj od korijena bijelog sljeza može pomoći kod crijevnih bolesti, regulira stolicu: pomaže i kod proljeva i kod zatvora.

Također se koristi kod problema s mokraćnim mjehurom, otežanog mokrenja, upale mjehura i bubrega.

CRNI SLJEZ, odnosno čaj od crnog sljeza pospješuje izlučivanje sluzi, liječi promuklost, te pomaže u liječenju astme.

Crni sljez olakšava crijevne i želučane grčeve.

Priprema čaja od sljeza

Sljez je jedan od rijetkih čajeva koji se prave u hladnoj vodi. 8 h se korijen namače, a potom se procijedi i po potrebi zagrijava.

Čaj od korijena bijelog sljeza

Čaj od korijena bijelog sljeza sadrži i flavonoide, antioksidante, pektin, aminokiseline… Bijeli sljez sadrži sluz koja nabubri u dodiru s vodom te oblaže membrane i štiti ih. Korijen bijelog sljeza sadrži sluz koja nabubri u dodiru s vodom, oblaže membrane, pomaže sluzi dišnog sustava, te može pomoći radu probavnog sustava. Ljekovitost čaja od korijena bijelog sljeza ogleda se na više područja te može pomoći u liječenju različitih tegoba, kao i djelovati preventivno.

Čaj od korijena bijelog sljeza može pomoći u borbi protiv raka pluća. Antioksidanti u korijenu djeluju na usporavanje rasta tumora, a vitamin C iz korijena bijelog sljeza jača imunitet.

Čaj od korijena bijelog sljeza može pomoći kod bakterijskih infekcija, ima anti bakterijska svojstva, te pospješuje proces ozdravljenja.

Čaj od korijena bijelog sljeza svojim svojstvima može pomoći i kod nekih bolesti srca uzrokovanih upalama.

Čaj od bijelog sljeza ima laksativna svojstva, te pomaže u rješavanju nakupljene vode u organizmu te smanjuje njeno zadržavanje.

Čaj od korijena bijelog sljeza za grlo

Korijen bijelog sljeza sadrži sluz koja oblaže dišne i probavne putove te na taj način smiruje iritacije. Čaj od korijena bijelog sljeza se može koristiti kod upala grla i bronhitisa.

Antivirusna svojstva korijena od bijelog sljeza djeluju na upale grla, te protiv otjecanja limfnih čvorova. I to svojstvo korijena bijelog sljeza može pomoći kod upala grla, za ublažavanje kašlja, te drugih respiratornih problema.

Bijeli sljez se može pronaći i kao sastojak sirupa protiv kašlja.

Istraživanje je pokazalo da pripravci protiv kašlja koji sadrže vodene ekstrakte korijena bijelog sljeza pokazuju dobar učinak kod liječenja nadražene usne šupljine, ždrijela, te kod suhog kašlja. (Izvor: Marshmallow Root Extract for the Treatment of Irritative Cough: Two Surveys on Users’ View on Effectiveness and Tolerability)

Protuupalna svojstva čaja od korijena od bijelog sljeza

Čaj od korijena bijelog sljeza ima protuupalna svojstva. Može pomoći kod upala grla, ali i provnog sustava.

Laksativna svojstva čaja od korijena bijelog sljeza

Sluz iz korijena bijelog sljeza pospješuje pražnjenje crijeva te ima laksativa svojstva. Može pomoći kod zatvora, ali i za bolji rad probavnog sustava, te kod sindroma iritabilnog crijeva.

Za laksativni učinak trebalo bi popiti jači čaj od korijena bijelog sljeza, te nakon toga još dvije čaše vode kako bi se pospješio učinak.

Priprema i koliko piti čaja od korijena bijelog sljeza

Kako je iznad navedeno čaj od korijena bijelog sljeza se radi od hladne vode u koju se stavi korijen od bijelog sljeza, te se ostavi 5-6 sati u vodi, odnosno preko noći. Voda se može prije toga prokuhati i ohladiti. Ujutro se čaj procijedi i spreman je za konzumaciju.

Čaj od korijena bijelog sljeza se može piti sobne temperature ili se prije konzumiranja malo zagrije.

Koliko čaja od korijena bijelog sljeza piti protiv kašlja i kod upale grla

Za probleme s dišnim putevima preporučuje se jedna do dvije šalice čaja od bijelog sljeza dnevno.

S obzirom da se ovaj čaj priprema preko noći, on se može piti tokom dana pomalo, kako bi sluz iz korijena bijelog čaja pomogla kod kašlja. On se ne pije uobičajeno cijela šalica, nego bi za dišne putove bilo piti ga na gutljaje, odnosno svako malo uzeti par gutljaja čaja od korijena bijelog sljeza.

Čaj od korijena bijelog sljeza – nuspojave

Čaj od korijena bijelog sljeza se smatra sigurnim čajem s malo nuspojava.

No, uobičajeni oprez je uvijek potreban, posebno kod osoba s dijabetesom koje bi se trebale konzultirati liječnikom oko konzumiranja ovog čaja.

Čaj od korijena bijelog sljeza u trudnoći

Čaj od korijena bijelog sljeza se ne preporučuju u trudnoći, može stimulirati tijelo i izazvati prijevremeni porod.

Također, dojilje bi trebale izbjegavati ovaj čaj.

Sažetak:

Čaj od sljeza ima brojne zdravstvene prednosti. Najčešće se koristi čaj od korijena bijelog sljeza koji svojom sluzi, te antibakterijskim i antivirusnim svojstvima, kao i antioksidantima može pomoći kod raznih bolesti dišnog sustava, kod upala grla i kašlja, za koje se najčešće koristi. Čaj od korijena bijelog sljeza može pomoći i kod problema s probavom nadutosti, te kod rješavanja nakupljene vode u organizmu. Koristan je za dišni sustav, pluća, ali i probavu.

Vezano: