11. prosinca 2023.

COVER magazin.com

Life & style portal

Gospina trava – Čaj od gospine trave – dobrobiti, nuspojave i koliko čaja piti

Gospina trava – Čaj od gospine trave – dobrobiti, nuspojave i koliko čaja piti

Gospina trava ili kantarion (lat.Hypericum perforatum) najpoznatiji je prirodni lijek protiv depresije. Njeni blistavo žuti cvjetovi i simbolično predstavljaju moć sunca u otjerivanju sila tame, a njeni antidepresivni učinci visoko su cijenjeni i u konvencionalnoj medicini.

Gospina trava se već stotinama godina koristi oralno za tretiranje depresivnih stanja, potištenosti, anksioznosti, kao i kod bolova živaca.

Oblozi od gospine trave ili ulje gospine trave izvana se koristi kod rana, opeklina, sunčanih opeklina, kod ujeda insekata i sl.

Travari i neki liječnici je preporučuju kod rana koje teže zacjeljuju jer ubrzava obnovu kože.

Kada se koristi u svrhu liječenja depresije gospina trava nije „brz“ lijek. S njom nećete postići trenutni oporavak, ali pokazuje odlične dugoročne rezultate. Biljka pomaže tijelu i duši da se oporavi, te se izgradi čvrst temelj za kompletno izlječenje.

Čaj od gospine trave protiv depresije

Čaj od gospine trave se često veže uz depresiju i možda je po tome najpoznatiji. U tradicionalnoj medicini se gospina trava koristila protiv depresije, a i moderna znanost se bavi njenim proučavanjm.

Smatra se da su učinci gospine trave slični antidepresivima, a mnoga istraživanja su pratila utjecaj i djelotvornost gospine trave na depresiju. Sastojci gospine trave djeluju na podizanje i regulaciju raspoloženja.

Istraživanje „A systematic review of St. John’s wort for major depressive disorder”* obuhvatila je 35 drugih istraživanja ove tematike, te je došlo do zaključka da gospina trava pokazuje rezultate kod blage depresije.

I neka druga istraživanja su pokazala

Mnoga istraživanja bavila su praćenjem konzumacije gospine trave na depresiju. Često su depresija i anksioznost usko povezane, te se pratio utjecaj i gospine trave na anksioznost. Iako na tom području ima manje istraživanja, smatra se da gospina trava može pomoći i kod anksioznosti.

Koliko piti čaja od gospine trave?

U pravilu se čaj pije tri puta dnevno, osim ako nije drugačije naznačeno u uputama, a prije nego što primijetite prva poboljšanja morat ćete pričekati najmanje tjedan ili dva. Obično jedan tretman traje tri do šest mjeseci. Iako osobe primijete značajno poboljšanje već nakon mjesec do dva korištenja, tretman nije preporučljivo prekidati radi potpunog izlječenja.

Priprema čaja od gospine trave

Priprema: Ukoliko na uputama na pakiranju nije drugačije naznačeno, čajnu žlicu biljke ili filtar vrećicu prelijte s 0,2 l vrele vode. Poklopite i pustite da odstoji 5 do 10 minuta. Procijedite i pijte svježe pripremljeni čaj.

Gospina trava nuspojave

Pri normalnoj uporabi nisu zamijećeni neki negativni efekti, iako gospina trava jako utječe na druge lijekove i njihovu djelotvornost, posebno kontracepcijskih pilula, lijekova za tretiranje tumora ili onih za liječenje HIV-a. Zbog toga je nužno konzultirati se s liječnikom prije tretmana gospinom travom.

Također, poznato je kako gospina trava čini kožu osjetljivijom na sunčevu svjetlost, zbog toga je vrlo važno izbjegavati sunce za vrijeme korištenja biljke.

Sažetak:

Gospina trava se tradicionalno koristila kod depresije, anksioznosti, ali i stresa te nekih sličnih stanja. Osim toga gospina trava se može koristiti kod PMS-a, zacjeljivanja rana, uboda insekata, sunčanih opeklina, te simptom menopauze.

Iako se gospina trava veže uz tradicionalnu medicinu i moderna znanstvena istraživanja često prate njen utjecaj, te se pokazalo da posebno kod blage i srednje depresije gospina trava može biti od pomoći, iako se preporučuj oprez pri njenom korištenju, posebno zbog interakcije s nekim lijekovima.

Vezano:

 

Grupa Cover Magazin:

covermagazin.com | cover.hr | covermstyle.hr | mstil.com | tehton.com |

Dream Dictionary | Traumdeutung | COVER magazin | COVER |

 

UVJETI KORIŠTENJA | PRAVILA O PRIVATNOSTI | IMPRESSUM | KONTAKT | ARHIVA | ČITANOST