22. travnja 2024.

COVERmagazin.com

Suvremeni lifestyle portal: kultura, civilizacija, uspjeh, produktivnost, održivost, priroda, okoliš, vrijednosti, folklor, običaji, baština, tradicija, inspiracija za zdravu prehranu i mnogo više.

Stvarne fotografije tijela (trudnički trbuh) u trudnoći po tjednima

Ispod ćete saznati i vidjeti slike:

  • Trudnički stomak po mjesecima *slike
  • Veličina stomaka u trudnoći po mjesecima
  • O ostalim promjenama koje prolazi vaše tijelo ovisno o tjednu trudnoće

Fotografije trudnoće (trudnički trbuh) po tjednima

U prvih 12 tjedana trudnoće maternica je smještena među pubičnim kostima, u zdjelici, te iako ćete primijetiti da možda vaš struk nije više vitak kao ranije jer se tijelo priprema za kasniju trudnoću, nećete primijetiti rast pravog trudničkog trbuha. Tek nakon 12 tjedna trudnoće maternica se izdiže i trudnički trbuh započinje biti vidljiv.

Prikaz sa slikama započinjemo s 13. tjednom trudnoće jer se tada primjećuju prve promjene u fizičkom izgledu.

Obično se u svakoj sljedećoj trudnoći trbuh počinje sve ranije primjećivati. Tako ćete u drugoj i svakoj sljedećoj trudnoći, vjerojatno već i prije 13. tjedana početi primjećivati trbuh, posebno ako između trudnoće niste ponovno vratili trbušne mišiće u dobru formu i postigli ravan izgled trbuha.

Trudnoća po tjednima: Veličina maternice u prva 3 tjedna.

U prva tri tjedna trudnoće maternica se ne mijenja i ostaje jednake veličine, jer teoretski u prva tri tjedna u maternici se ništa ne mijenja, budući da se implantacija jajašca na zid maternice događa 6 do 10 dana nakon ovulacije, znači na kraju trećeg tjedna trudnoće.

U prva tri tjedna trudnoće veličina maternice je otprilike 6-7 cm, veličine naranče i smještena je duboko u zdjelici.

Ako planirate zatrudnjeti ili mislite kako ste možda već trudni) započnite sa zdravim promjenama kako biste osigurali da vaše tijelo bude u najboljoj mogućoj formi i spremno za trudnoću. Najvažnije od svega je da izbacite alkohol, cigarete, smanjite na minimum uzimanje bezreceptnih lijekova, a razgovarajte s liječnikom koje lijekove na recept trebate prestati uzimati i zamijeniti ih boljim, sigurnijim u trudnoći opcijama. Svome liječniku obvezno recite da želite zanijeti i da radite na bebi.

Trudnoća po tjednima: Trudnički trbuh 4. – 6. tjedan trudnoće

Mjesečnica vam je izostala i test je pozitivan – znači trudni ste. Živcira vas grudnjak i grudi su vam osjetljive? Za mnoge žene osjetljive dojke su prvi signal trudnoće, čak i prije jutarnjih mučnina. Prije nego što osjetite fizičke promjene na svome tijelu, primijetit ćete kako su vaša osjetila izraženija. Vaše osjetilo mirisa i okusa je jače, kao i osjetilo dodira. Možda će vam započeti smetati i glasni zvukovi, te će vas općenito puno više stvari iritirati nego obično.

Ali gledajte na sve to na pozitivan način. Vaše tijelo prolazi kroz kompleksan proces i većina simptoma je tu kako bi zaštitila vašu bebu. Na taj način ćete prije osjetiti pokvareno tijelo, namirisati štetne tvari u zraku i lakše primijetiti sve drugo što bi moglo škoditi bebi.

Vaša maernica lagano počinje rasti kako bi se prilagodila razvoju djeteta. Neke trudnice već u 6 tjednu osjete kako im se struk širi, posebno one s višeplodnim trudnoćama, Međutim većina trudnica imat će jednak trbuh kao i prije trudnoće. Ipak, trdnoća može uzrokovati promjene u probavi, pa postoji šansa da ćete osjećati nadutost i zbog toga se doimati šire.

Trudnoća po tjednima: Trudnički trbuh 7. – 10. tjedan trudnoće

Vaša maternica se vjerojatno do kraja desetog tjedna poduplala, iako vi to još uvijek ne vidite, budući da je smještena nisko u zdjelici.

Vjerojatno ćete osjećati zatezanja i probdanja zbog rastezanja i rasta tkiva, ali ne biste trebali osjećati velike bolove. U slučju jakih ili konstantnih bolova, trebali biste se javiti liječniku.

Bez obzira što se trudnoća još uvijek ne vidi vjerojatno ste se udebljali mali i počinjete osjećati kako vas stara odjeća steže. Naravno, još uvijek niste veliki za trudničku odjeću, ali široka, lepršava i rastezljiva odjeća je ono u čemu ćete se najbolje osjećati.

Volumen krvi u tijelu se povećava. Zbog progesterona koji se luči u trudnoći vaša koža postaje masnija (blistate kao prava trudnica), a već počinju proizvodnju i mliječne žlijezde pa će se lagano povećavati i vaše grudi.

Trudnoća po tjednima: Trudnički trbuh 10. – 12. tjedan trudnoće

Oko dvanaestog tjedna veličina maternice je veličine većeg grejpfruta. Na kraju jedanastog tjedna maternica će početi izdizati se iznad zdjelice, te će neke trudnice započeti u ovom razdoblju primjećivati mali trudnički trbušćić, posebno one kojima ovo nije prva trudnoća.

Sve do dvanaestog tjedna trudnoće vaša maternica je bila vrlo nisku u zdjelici, ali se počinje kretati prema gore i izdizati. To počinje raditi pritisak na mjehur, pa će odlasci u WC biti češći. Vaš trbuh započinje poprimati trudnički oblik.

Trudnoća po tjednima: Trudnički trbuh 13. – 14. tjedan trudnoće

Prikaz s fotografijama započinjemo s 13 tjednom trudnoće jer se tada primjećuju prve promjene u fizičkom izgledu.

Maternica se širi, a vi ćete ubrzo dobiti tijelo trudne žene.

Kako trbuh raste mijenja se centar za ravnotežu pa ćete se možda osjećati nespretnije. Relaxin je još jedan hormon koji se počinje drugačije lučiti u trudnoći nego u običnom stanju, pa očekujte dodatno kako će vam omekšati ligamenti i zglobovi, a sve kao sastavni dio pripreme za lakši porod.

Trudnoća po tjednima: 13. - 14. tjedan trudnoće Trudnoća po tjednima: 13. - 14. tjedan trudnoće

Trudnoća po tjednima: Trudnički trbuh 15. – 16. tjedan trudnoće

Trudnoću više nećete moći skrivati, jer se ona svakim danom sve više primijeti na vašem tijelu.
U ovom tjednu trudnoća vas počinje ostavljati doslovno bez daha jer kako se maternica širi ostavlja manje prostora plućima da se šire.

Kada se pogledate u ogledalo osim trbušćića primijetit ćete još raznorazne promjene. Koža vam tamni, mijenja se oblik, veličina i boja bradavica.

Osjećate leptiriće u trbuhu? Vjerojatno osjećate pokrete bebe. Prvi udarci bebe više se doživljavaju kao škakljanje i svojevrsno strujanje iznutra nego kao pravi udarci. Većina žena ih osjeti između 16. i 20 tjedna trudnoće.

Trudnoća po tjednima: 15. - 16. tjedan trudnoće
Trudnički trbuh 15. tjedan
Trudnoća po tjednima: 15. - 16. tjedan trudnoće
Trudnički trbuh 16. tjedan

Trudnoća po tjednima: Trudnički trbuh 17. – 18. tjedan trudnoće

Kako maternica raste možda ćete primijetiti manji osjećaj neravnoteže. Trudnoća također može dovesti do lošijeg držanja i boli u donjim leđima.

Za sada pažljivim odabirom odjeće možete još uvijek prikriti svoj trbuh, iako za to vjerojatno nema razloga, ali već za nekoliko dana gotovo svi će moći primijetiti da ste zapravo trudni.

Maternica se svakim danom širi, ali i mora jer će se vjerovali ili ne, do poroda uvećati 1.000 puta u odnosu na svoju normalnu veličinu.

Trudnoća po tjednima: 17. - 18. tjedan trudnoće
Trudnički trbuh 17. tjedan
Trudnoća po tjednima: 17. - 18. tjedan trudnoće
Trudnički trbuh 18. tjedan

Trudnoća po tjednima: Trudnički trbuh 19. – 20. tjedan trudnoće

Vi bi se u ovom tromjesečju trebali zaista dobro osjećati, jer su mučnine iza vas, a stomak još nije toliki da vam otežava svakodnevne aktivnosti.

U idealnoj situaciji udebljali ste se između 3,5 i 6,5 kg.

Vaša maternica će se otprilike uvećavati za oko 1 cm tjedno. Vrh maternice vjerojatno je u razini pupka.

Dvadeseti tjedan je veliki razlog za slavlje jer ste stigli na polovinu svoje trudnoće. Promjena u izgledu se posebno vidi kada vas se promatra sa strane. Sada definitivno izgledate kao prava trudnica.

Zbog rasta trbuha možda ćete osjetiti i zatezanje mišića i ligamenata u zdjelici i području trbuha.

Trudnoća po tjednima: 19. - 20. tjedan trudnoće Trudnoća po tjednima: 19. - 20. tjedan trudnoće

Trudnoća po tjednima: Trudnički trbuh 21. – 22. tjedan trudnoće

Vi ste se vjerojatno do sada priviknuli na trudnoću i osjećate se bolje, bar u usporedbi s prvim tromjesečjem. Iako ste vjerojatno tek dobili oko 4 do 5 kg, zbog rastezanja maternice moguće je da ćete osjećati blažu bol u predjelu trbuha.

Sve je stvar percepcije vlastitog tijela. U ovom tjednu trudnoće možete kada se pogledate u ogledalo primjećivati seksi obline ili sebi izgledati kao bure. A vjerojatno će pogled u ogledalo iz dana u dan mijenjati osjećaj. Ponekad ćete se osjećati presretno i zadovoljno, drugih dana jako loše i pitati se što vam se dogodilo.

Međutim ponavljajte si u glavi konstantno: NISAM DEBELA, NEGO TRUDNA.

Sasvim je normalno da se širite u trudnoći. U vašem trbuhu raste pravi mali čovjek. Svoj trbuh ponosno pokazujte u uskim rastezljivim haljinama, umjesto da ga skrivate ispod širokih slojeva tkanine. Nema ništa loše u tome da pokažete i novi dekolte.

Trudnoća po tjednima: 21. - 22. tjedan trudnoće Trudnoća po tjednima: 21. - 22. tjedan trudnoće

Trudnoća po tjednima: Trudnički trbuh 23. – 24. tjedan trudnoće

Možda ćete zbog rastezanja kože u predjelu pupka osjećati svrab. Ako vam na pojedinim dijelovima tijela potamni koža ne brinite, jer će se sve vratiti u normalu nakon porođaja.

Mnoge žene se počinju opterećivati veličinom trbuha. Naravno postoje liječničke mjere onoga što je “normalno”, ali osim bebe koja rase u vam (plus uvećanje maternice i rast posteljice) mnogo je još razloga zbog čega vam se trbuh može doimati veliko, poput nadutosti, usporene probave, zadržavanja vode… Svih normalnih popratnih simptoma trudnoće. A možda ste jednostavno bili i veća žena i prije trudnoća pa je očekivati da ćete i u trudnoći biti veći od prosjeka.

S druge strane možda vam se vaš trbuh čini premalim u odnosu na druge trudnice. Ali možda jednostavno imate bolju probavu i zadržavate manje tekućine u tijelu ili ste oduvijek bili mršavica.

Trudnoća po tjednima: 23. - 24. tjedan trudnoće Trudnoća po tjednima: 23. - 24. tjedan trudnoće

Trudnoća po tjednima: Trudnički trbuh 25. – 26. tjedan trudnoće

Došli ste do 25. tjedna trudnoće i vaš trbuh vam je iznenada postao jako bitan, bolje rečeno njegova veličina. Morate znati kako većina onoga što ste čuli o veličini trudničkog trbuha nije istina. Pobrinite se da se zdravo hranite, jedete raznovrsnu hranu i slušajte svoje tijelo.

Vaša maternica je vjerojatno veličine nogometne lopte.

Povećanje maternice može uzrokovati grčeve u predjelu stomaka ili nogu, pa povećajte unos namirnica bogatih kalcijem poput banana, grejpfruta, naranče i sušeno voće.

Trudnoća po tjednima: 25. - 26. tjedan trudnoće Trudnoća po tjednima: 25. - 26. tjedan trudnoće

Trudnoća po tjednima: Trudnički trbuh 27. – 28. tjedan trudnoće

Zbog težine vjerojatno vam je pomalo osjećaj ravnoteže poremećen. Zato je važno da se krećete pažljivo kako biste izbjegli padove. Pripremajući se za porođaj ligamenti se opuštaju pa ćete se osjećati pomalo nestabilno.

Neki liječnici će na kontrolama mjeriti veličinu trbuha kako bi provjerili poziciju djeteta, međutim, većina će ih odokativno procjenjivati, na temelju iskustva i viđenih trbuha, nije li možda trbuh premaln ili prevelik za tjedne trudnoće.

Nakon dvadesetog tjedna trudnoće, veličina trbuha, mjerena u centimetrima, od pubične (stidne) kosti do vrha maternice (preko pupka) trebala bi odgovarati tjednima trudnoće.

U dvadesetom tjednu vrh maternice se obično poklapa visinom pupka, što je oko 20 cm, mjereno od pubične kosti.

Npr. ako ste u 27. tjednu trudnoće, obično će veličina trbuha biti 27 cm. Naravno ovo nije precizna matematika, tako da će veličina trbuha ovisiti o mnogim drugim faktorima, ali ovo je neka brojka koja se uzima kao okvirna procjena “normalnog” trbuha u odnosu na tjedan trudnoće.

Trudnoća po tjednima: 27. - 28. tjedan trudnoće Trudnoća po tjednima: 27. - 28. tjedan trudnoće

Trudnoća po tjednima: Trudnički trbuh 29. – 30. tjedan trudnoće

Sada se širite u predjelu grudi, čime pluća dobivaju više prostora, te postaju učinkovitija nego ikada.

Posteljica, preko koje dijete dobiva kisik i nutrijente također se povećala i sada teži oko 400 grama.

U ovim tjednima beba stavlja mnogo pritiska na vaš probavni sustav, pa vjerojatno ćete povremeno osjećati žgaravicu, nadutost, vjetrove i druge probavne probleme. Također, maternica vrši pritisak na mjehur, pa će odlasci u WC postati sve češći.

Također mogli biste početi primjećivati varikozne vene na nogama. One se pojavljuju radi toga što se povećava obim krivi hormona što vrši pritisak na krvne žile. Varikozne vene nije lijepo vidjeti, ali trebale bi se povući nakon što rodite. Neke žene mogu čak osjetiti i bolove vezne uz varikozne vene.

Sve teže ćete pronaći udobnu poziciju za spavanje, pa se pripremite i na neprospavane noći. Na kraju dana ćete se osjećati vrlo umorno. Ali sve je to sastavni dio trudnoće, pa odmarajte maksimalno kad god možete.

Trudnički trbuh 29. tjedan
Trudnički trbuh 30. tjedan

Trudnoća po tjednima: Trudnički trbuh 31. – 32. tjedan trudnoće

Maternica se podigla iznad pupka i zauzima najveći dio trbušne šupljine. Možda vam je i disanje otežano jer beba zauzima sve više prostora.

Ako postoji ikakva mogućnost nastavite s vježbama za trudnice jer to će pomoći da se osjećate i spavate bolje. Osim ako vam liječnik nije prepisao mirovanje nastavite se kretati, jer to će pomoći cirkulaciji krvi i smanjiti otjecanje stopala i nogu.

Vrh maternice će biti otprilike oko 11 cm iznad pupka. Iako se termin poroda računa s napunjenih 40 tjedana trudnoće, svaki porod između 37. i 42. tjedna trudnoće se smatra zdravim porodom u terminu.

Kako vam raste trbuh primijetit ćete kako se mijenja i izgled pupka. To je normalna promjena u trudnoći, koju uzrokuje pritisak koji maternica stvara na kožu trbuha.

Vjerojatno ste iznenađeni kilogramima koje ste dobili u trudnoći. Većina žena do 31. tjedna dobije desetak kilograma. Neke su se udebljale tek par kilograma, a neke su dobile više.

Trudnoća po tjednima: 31. - 32. tjedan trudnoće
Trudnički trbuh 31. tjedan
Trudnoća po tjednima: 31. - 32. tjedan trudnoće
Trudnički trbuh 32. tjedan

Trudnoća po tjednima: Trudnički trbuh 33. – 34. tjedan trudnoće

Kako se koža na trbuhu rasteže i postaje tanja, a beba otvara oči, ima mogućnost razlikovati dan od noći, te se privikava na cikluse odmora i aktivnosti.

Svaki trudnički trbuh je različit. Vaše godine, ranije trudnoće, visina i težina prije trudnoće utječu na to kako izgleda vaš trudnički trbuh. Izbjegavajte uspoređivanje.

Mnoge žene imaju strah od toga da će im puknuti vodenjak u javnosti. Međutim, iako ste to viđali u filmovima, u stvarnosti to se jako, jako rijetko događa. Ako i pukne vodenjak prije odlaska u bolnicu, voda će curiti malo po malo, posebno ako je beba okrenuta glavom prema dolje, jer će glava bebice pritisnuti cerviks i spriječiti naglo otjecanje tekućine.

Trudnoća po tjednima: 33. - 34. tjedan trudnoće Trudnoća po tjednima: 33. - 34. tjedan trudnoće

Trudnoća po tjednima: Trudnički trbuh 35. – 36. tjedan trudnoće

Sada već možete očekivati kako će se beba spustiti, tj. da će se glava namjestiti u karlični dio spreman za porođaj. Kada se beba spusti lakše ćete disati, jer će se smanjiti i pritisak koji je činila na pluća, ali su mogući novi problemi s plinovima i probadanjima. Međutim, ona se ne mora spustiti sve do pred sam porođaj.

Nemojte ostavljati ništa za zadnji trenutak. Beba može uraniti, a porod može započeti prije nego što ga očekujete. Na vrijeme razradite plan.

Trudnoća po tjednima: 35. - 36. tjedan trudnoće
Trudnički trbuh 35. tjedan
Trudnoća po tjednima: 35. - 36. tjedan trudnoće
Trudnički trbuh 36. tjedan

Trudnoća po tjednima: Trudnički trbuh 37. – 38. tjedan trudnoće

Vi napokon dišete lakše, jer se pritisak na pluća smanjio.

Vjerojatno ćete osjetiti sve veće probleme s mjehurom jer beba zauzima sve više mjesta, a možda ćete patiti i od zatvora.

Puno toga nećete moći učiniti po pitanju čestog mokrenja, pa se držite u blizini toaleta.

Vjerujte svome djetetu i nemojte ništa požurivati. Možda vam je dosta trudnoće i trudničkog trbuha, ali imajte vjere kako će vaša beba znati kada je spremna za vanjski svijet i pokrenuti porod. Mnoge žene traže znakove koji bi uputili na to da se porod približio, ali gotovo je nemoguće po ičemu prepoznati kako vas taj dan očekuje porod.

Da je porod počeo znat ćete po ovome:

– Trudovi pravilnog razmaka i pojačavaju se intenzitetom i vremenom.
– Bolove počinjete osjećati u križima.
– Trudovi ne prestaju ni ako promijenite položaj.
– Plodna voda je počela otjecati.

Trudnoća po tjednima: 37. - 38. tjedan trudnoće
Trudnički trbuh 37. tjedan
Trudnoća po tjednima: 37. - 38. tjedan trudnoće
Trudnički trbuh 38. tjedan

Odaberite tjedan trudnoće za opširnije prikaze svakog tjedna

Trudnoća po tjednima