ZdravljeŠto uzrokuje povišen krvni tlak ili hipertenziju

 

 

 

Što uzrokuje povišen krvni tlak ili hipertenziju

 


Hipertenzija ili povišen krvni tlak je stanje u kojem je krvni tlak u arterijama kronično visok.  Krvni talk je mjera sile koju krv stvara na zidove krvnih žila. Ako je krvni tlak stalno visok, srce mora raditi napornije da bi pumpalo krv, a to može voditi do oštećenja organa i nekoliko bolesti poput srčanog napada, zastoja srca, aneurizma ili nekih drugih.

Normalan krvni tlak je ispod 120/80, krvni tlak između 120/80 i 139/89 naziva se prehipertenzija (kako bi se označili rizici hipertenzije), a krvni tlak iznad 140/90 smatra se hipertenzijom.

Normalan krvni tlak je 120/80.
1. stupanj visokog krvnog tlaka je 130-139/80-89
2. stupanj visokog krvnog tlaka je 140 i više/ 90 i više.
 

Kod 95 posto osoba nije poznat uzrok povišenog krvnog tlaka, a samo kod 5 posto hipertenzija je izravno povezana s nekim uzrokom, poput kroničnih oboljenja, tumora, uzimanja pilula protiv začeća i sl.

Iako, dakle, kod većine osoba nije poznat uzrok povišenog tlaka postoje neki faktori koji se povezuju s ovim stanjem. Njih je važno prepoznati i pronaći način za smanjenje njihovog utjecaja, jer se ponekad eliminiranjem rizičnih faktora krvni tlak može potpuno vratiti u normalnu.

Poznata je izravna veza između unosa soli u prehrani i visokog krvnog tlaka. Ovo je najizravnija veza koja je uočena. Osobe koje konzumiraju više zasoljenu hranu imaju viši krvni tlak. Iste osobe kada smanje unos soli u prehrani izravno utječu na snižavanje krvnog tlaka.

- Pušenje – Pušenje se dovodi u izravnu vezu s visokim krvnim tlakom. Stavlja se na drugo mjesto uzroka povišenog krvnog tlaka.  (Vezani članci: Kako prestati pušiti )

- Prekomjerna težina i pretilost – Pretilost je također često uzrok povišenog tlaka. Kada osoba vrati svoju kilažu u normalnu u pravilu se snižava i krvni tlak.  Pokušajte izgubiti na težini i zdravo se hraniti (Vezani članci: Dijete za mršavljenje / Zdrava prehrana )

- Dijabetes - Trebalo bi držati razinu šećera u krvi u normlani kako bi se smanjili rizici razvoja povišenog krvnog tlaka.  (Vezani članci: Čajevi za regulaciju dijabetesa )

- Sjedilački način života – Osobe koje više sjede imaju veće rizike razvoja povišenog krvnog tlaka. Manjak tjelesne aktivnosti visoko ja na ljestvici uzroka povišenog krvnog tlaka. Nemojte samo gledati u ekrane nego pronađite zabavne aktivnosti koje uključuju kretanje tijela (Vezani članci: Vježbe za ispred televizora )

- Nedostatak fizičke aktivnosti - Ovo se nadovezuje na prethodnu točku. Što više se krećite i poštujte preporuku od minimalno pola sata tjelovježbe 5 puta tjedno. Kad god imate priliku krećite se.  (Vezani članci: Izbor tjelesne aktivnosti )

- Nedovoljan unos kalcija i magnezija (Kalcij / Magnezij )

- Nedostatak vitamina D u organizmu (Vitamin D )

- Stres - Stres je često uzrok povišenog krvnog tlaka. Naravno, ne možete živjeti bez stresa, ali možete ga naučiti kontrolirati i nositi se s njim na pravi način.  (Stres )

- Godine - Starije osobe imaju viši krvni tlak. Ali ne morate se nužno prepustiti godinama. Održavajte zdravim i u pokretu tijelo i duh, a tada godine neće nužno uzrokovati i povišen krvni tlak. (Oslonci mladenačke vitalnosti )

- Obiteljska povijest povišenog krvnog tlaka (Kako na prirodan način sniziti krvni tlak )


Razvoj visokog krvnog tlaka možete spriječiti ako prilagodite svoj životni stil tako da vam tjelovježba i pravilna prehrana postanu ključne komponente. Važno je održavati zdravu tjelesnu težinu, smanjiti unos soli, te izbjegavati stresne situacije i naučiti se nositi s njima.

 

Popularno iz tematike zdravlje:

Otkucaji srca prema dobi

Kako se mjeri tjelesna temperatura

45 laganih, ali medicinski dokazanih trikova za mršavljenje

Prirodan način liječenja akni

Kako smanjiti menstrualnu bol?

10 prirodnih savjeta protiv sunčanih opeklina

Razlikovanje sinusne glavobolje i liječenje prirodnim putem

16 signala da imate migrenu

Koji čaj je najbolje piti ujutro?

5 super namirnica koje trebate dodati u svoju prehranu

Prirodnim putem spriječite ispadanje kose

Sinusi

6 tajni kako ubrzati metabolizam

Pravilno korištenje pribora za jelo

Što uzrokuje kronične plinove i vjetrove i kako ih spriječiti

Jednostavna tehnika koja će vas brzo uspavati

Tvrde i oštećene zanoktice

Česte glavobolje? Što ih uzrokuje

10 stvari koje vam mogu vratiti energiju

Što uzrokuje povišen krvni tlak ili hipertenziju

Vitamini za bolji vid i zdravije oči

Prirodne maske za kosu

Prirodno liječenje glavobolje

Što hladne ruke govore o vama

Liječenje sokovima

Simptomi bolesti koje možete vidjeti u ogledalu

Klima uređaji i glavobolje

Na što može upozoravati razdražljivost

Korištenje eteričnih ulja

Čakre – energetski čvorovi za zdravlje i blagostanje

Zdravstveni simptomi koje ne smijete ignorirati

7 brzih načina da smršavite

Visok krvni tlak - kako ga sniziti na prirodan način

Kako ojačati imunitet

5 biljaka koje ubrzavaju rast kose

Prirodni načini za poboljšanje vida

Kako se boriti protiv suhe kože

Bundeve u zdravoj prehrani

Koristi li nakit zdravlju?

Bolni zglobovi i prevencija osteoartritisa

Uspravno držanje

6 načina na koje možete saznati da ste bolesni

Limunova dijeta za čišćenje organizma

Prirodne maske za lice

Savršeno zdrav dan

Zanimljive činjenice o magneziju

Pomoć u borbi protiv akni i prištića

Najbolji prehrambeni savjeti koje ste čuli

Politika privatnosti

Ova web stranica pohranjuje vaše kolačiće (cookies). Neki kolačići su nužni da bi stranica ispravno funkcionirala i bila dostupna, dok neki omogućavaju analiziranje posjećenosti i praćenje statistika o čitanosti sučelja. Također dijelimo kolačiće trećih strana poput oglašivačkih kuća, partnera za praćenje i analitiku posjećenosti, te društvenih medija. Nastavkom korištenja sučelja slažete se s tim. Više o pravilima privatnosti i kolačićima koji se pohranjuju.