ZANIMLJIVOSTPravila pohranjivanja hrane u frižider

Pravila pohranjivanja hrane u frižider

 

 

- Temperatura u frižideru (hladnjaku) bi trebala biti najviše 5 C stupnjeva, posebno ako u njemu čuvate meso. Bude li temperatura imalo toplija bakterije će se rapidno razvijati i hrana će se pokvariti prije isteka roka.

- Nužno je da meso i mesne prerađevine spremate u posebne posude kako se eventualno prisutne bakterije ne bi raširile po frižideru i drugoj hrani.

- Uvijek pokrijte, poklopite ili zamotajte hranu u frižideru. Zrak u frižideru je ekstremno suh i brzo će isušiti hranu ako nije pravilno zamotana ili poklopljena.

- Riba mora biti vrlo svježa i treba se čuvati na temperaturi nižoj od 3C, posebno tunjevina, haringa i skuša.

- Hrana koja se čuva u zamrzivaču (hladnjaku za duboko zamrzavanje) na temperaturi između - 18C i - 23C gotovo je trajna i teško se može pokvariti, iako joj se okus može malo promijeniti.

- Svježe meso i mesne prerađevine koje se zamrznu prije isteka roka trajanja navedenog za upotrebu svježeg proizvoda, kada se odmrznu trebaju se pojesti u roku jednog dana, najduže dva dana od odmrzavanja.

- Osnovno je pravilo da uvijek iz frižidera i zamrzivača vadite najstarije spremljene namirnice. Spremajte hranu na način da novo-kupljene proizvode spremate u pozadinu, a stare pomičete prema naprijed. Npr. Ranije kupljene komade sira savite na vrh novog komada, kako biste upotrijebili prvo ono što je prije kupljeno.

- Ako spremate hranu koja nije u originalnom pakiranju na nju nalijepite naljepnice s rokom uporabe.

-  Brzo zatvarajte vrata frižidera. Kada vam je majka govorila da ne stojite pred otvorenim vratima frižidera znala je o čemu priča. Osim nepotrebnog gubitka energije i temperatura može porasti iznad sigurne zone.

- U vrata spremajte hranu koja nije toliko osjetljiva na promjene u temperaturi poput napitaka, kečapa, umaka... Hrana u vratima češće se izlaže toplijem zraku jer se vrata tijekom dana često otvaraju. U pravilu tu držite hranu koju vi volite hladnu, ali se ne mora nužno držati u frižideru.

- Nemojte natrpavati frižider. Ako je toliko popunjen da nema prostora između stvari, zrak ne može cirkulirati što utječe na distribuciju temperature.

- Neku hranu ne treba čuvati u frižideru, a čak i može izgubiti na svojoj kvaliteti poput egzotičnog voća i povrća, rajčica, krastavaca i tikvica. Također, voće koje treba dozrijevati se čuva na sobnoj temperaturi, a ne u frižideru.

- Hranu koju treba čuvati u frižideru stavite u njega u roku sat vremena, najduže dva sata. Nemojte ostatke nakon obroka ili hranu u vrećicama kada se vratite iz dućana, držati na stolu nego odmah spremite.

- Nemojte stavljati toplu hranu u frižider. Prije spremanja pustite da se ohladi na sobnu temperaturu.

- Najmanje jednom u tri tjedna izvadite sve iz frižidera. Radite brzo (sjetite se pravila 1 sat). Obrišite sve površine rastopljenom sodom bikarbonom u vodi. Posušite dobro, te vratite namirnice.

- Ako sumnjate u ispravnost neke hrane ili ne znate koliko je dugo u frižideru bacite je.

- Da biste bili sigurni da frižider dobro funkcionira možete staviti termometre, jedan na police, drugi u zamrzivač.

Kako spriječiti nastanak leda u frižideru (hladnjaku)

Kada se led skupi po zidovima frižidera nastaje nekoliko problema. Frižider troši više struje, teže ga je očistiti jer svaki put trebate čekati da se otopi led, a na kraju u ledu se pohranjuju mirisi pa će vaš frižider imati neugodan miris kada se vrata otvore.

Jedan od trikova je da koristite ulje kod čišćenja, pa nakon što obrišete sve površine krpom, još jedanput pređite nauljenom krpom.  Možete koristiti jestivo ili dječje ulje.

Osim toga potrebno je da sve namirnice koje stavljate u frižider čvrsto zatvorite, kako hladan zrak frižidera ne bi izvlačio vlagu iz namirnica.  Sve otvoreno spremajte u plastične zdjele i vrećice.

Kojoj hrani nije mjesto u frižideru?

Bananama, kruhu, kavi, češnjaku, luku i krumpirima.
 

 


 

Još zanimljivih tema:

Kako izgubiti 5 kg u 7 dana

Prijedlozi poklona za djecu za sv. Nikolu

Koliko šećer ima kalorija?

Moć pozitivnog razmišljanja

Pravila pohranjivanja hrane u frižider

Za i protiv života na selu i malim gradovima

Odabir prezimena nakon udaje – tradicija i običaji

7 učinkovitih načina da pronađete ljubav

Recept za kuhano vino

Naučite pravilno se predstaviti

Stvari koje vas sprječavaju da izliječite depresiju

Rođendanski pokloni za djecu prema dobi

Ideje poklona za promociju

Čemu toliko nezadovoljstvo?!

Politika privatnosti

Ova web stranica pohranjuje vaše kolačiće (cookies). Neki kolačići su nužni da bi stranica ispravno funkcionirala i bila dostupna, dok neki omogućavaju analiziranje posjećenosti i praćenje statistika o čitanosti sučelja. Također dijelimo kolačiće trećih strana poput oglašivačkih kuća, partnera za praćenje i analitiku posjećenosti, te društvenih medija. Nastavkom korištenja sučelja slažete se s tim. Više o pravilima privatnosti i kolačićima koji se pohranjuju.