TRUDNOAPlodnost mukaraca i dob

Plodnost mukaraca i dob

U medijima se toliko pria o biolokom satu ena da bi mnogi mogli pomisliti kako mukarci ostaju jednako fertilni kroz cijeli ivotni vijek.

Meutim, kao i kod ena godine, kada je pitanju plodnost, imaju znaajnu ulogu i kod mukaraca.

Plodnost kod mukaraca poinje opadati ulaskom u tridesete. Osim smanjenja plodnosti, dalje ulaskom mukarca u etrdesete, poveavaju su rizici pobaaja kod ene koja nosi njegovo dijete, zbog slabije kvalitete sperme.

Istraivanjem u kojem je sudjelovalo preko 12.000 parova u jednoj klinici u Parizu ispitivao se fertilitet mukaraca i anse za trudnou ene s kojom su.

Kroz to istraivanje otkriveno je kako ene mukaraca starijih od 35 godina (sve ene su bile priblino jednake dobi)  imaju vie pobaaja, od onih ena koje su bile trudne s mlaim mukarcima.

Dob mukarca utjecala je i na mogunost zaea, te je kod mukaraca preko 40 godina ona bila nia nego kod onih mlaih.

Mukarci s godinama postaju manje plodni i kvaliteta sperma opada. Kod mlaih mukaraca sperma je kvalitetnija, oteenja sperme su minorna i ona nestaju sama od sebe unutar oploenog jajaca, meutim kod starijih mukaraca oteenja mogu nadmaiti mehanizme tijela za "samopopravke". To osim smanjenja plodnosti poveava rizike pobaaja i raanja djeteta s nekim potekoama.

Znanstvenici navode kako se s godinama ne smanjue samo kvaliteta sperme, nego i rizici da e se neki genetski defekti prenijeti na dijete.

Postotak pobaaja ako su oevi dobi 30 do 34 godine je 16,7%.
Postotak pobaaja ako su oevi  35 do 39 godina je 19,5%.
Postotak pobaaja ako su oevi stariji od 40 je 33%.

Pokretnost sperme, drugim rijeima kako sperma pliva prema jajacu najbolja je do 25. godine, a najloija iznad 55. godine. Kada se usporedi broj "dobrih plivaa" kod mukaraca dobi 30 do 35 godina s onim starijim od 55 on opada za 54 posto.

Plodnost mukaraca i prehrana

Znanstvenici kau da mukarci sa zdravijom prehranom imaju zdravije spermije.

Kroz istraivanje je utvreno kako sudionici  s veim unosom ugljikohidrata, vlakana, folata, vitamina C i antioksidansa likopena imaju zdravije spermije, bez obzira na ostale faktore rizika poput puenja, dobi, poveanog indeksa tjelesne mase i izloenosti toksinim kemikalijama.

Znanstvenici napominju kako je smanjeni udio antioksidansa u prehrani povezan s izrazito negativnim utjecajem na kvalitetu spermija. Takoer, povean unos masti i proteina smanjuje zdravlje spermija.

Puenje nema puno utjecaja na plodnost mukaraca

Savjeti vezani uz promjene ivotnog stila koji se daju mukarcima kao bi lijeili ili poboljali svoju plodnost nemaju previe utjecaja, tvrde britanski znanstvenici.

Istraivanje objavljeno u asopisu Human Reproduction kae kako puenje ne utjee na kvalitetu sperme, ali upozoravaju kako je odravanje zdravog ivotnog stila i dalje dobar savjet.

Istraivanje je otkrilo kako nema znaajne razlike izmeu pokretljivosti sperme mukaraca koji ne pue i onih koji su puili 20 cigareta dnevno.

Dr. Andrew Povey kae kao zdrav ivotni stil ima veliki utjecaj na ukupno zdravstveno i psiholoko stanje mukaraca, ali ne utjee znaajno na plodnost.

to poveava plodnost kod mukarca?

1- Rijeiti se svih spolnih bolesti poput klamidije i slinih.
2- Nositi ire donje rublje
3- Ne zagrijavati predio oko testisa. Idealna temperatura tog djela tijela je 31 do 33 stupnja Celzija, pa rairite noge dok sjedite, nosite iru garderobu, izbjegavajte uske traperice i sintetike hlae, nemojte drati laptop na krilu…
4- Smanjite stres
5- Obavezno konzumirajte minerale i vitamine. Posebno C, B kompleks i multivitamine, od minerala vaan je Cink.
6- Jesti dvije lice dnevno sjemenki suncokreta zbog L-arginina koji sadre.
7- Pripazite na kilau.
8- Konzumiranje juhe od rajice, i to svakodnevno jer poveava plodnost mukarca.

Trudnoa iz tjedna u tjedan - odaberite tjedan trudnoe:

1. 2. 3. 4. 5. 6. 7. 8. 9. 10. 11. 12. 13. 14. 15. 16. 17. 18. 19. 20. 21. 22. 23. 24. 25. 26. 27. 28. 29. 30. 31. 32. 33. 34. 35. 36. 37. 38. 39. 40. 41. 42.

Kalkulatori:

Trudnoæa Plodni dani

Trudnoæa Termin poroda

Vezane teme:

Simptomi trudnoe

 

Politika privatnosti

Ova web stranica pohranjuje vaše kolaie (cookies). Neki kolaii su nuni da bi stranica ispravno funkcionirala i bila dostupna, dok neki omoguavju analiziranje posjeenosti i praenje statistika o itanosti suelja. Takoer dijelimo kolaie treih strana poput oglašavakih kua, partnera za praenje i analitiku posjeenosti, te društvenih medija. Nastavkom korištenja suelja slaete se s tim. Više o pravilima privatnosti i kolaiima koji se pohranjuju.