TRUDNOA34. tjedan trudnoe

Beba:

Beba nastavlja da se popunjava i raste. Ima sve manje prostora pa nemate priliku esto osjetiti njene pokrete. Iako kada vas udari njeni pokreti sada mogu biti snaniji jer je beba ojaala.
Kako se koa na trbuhu rastee i postaje tanja, a beba redovito otvara oi, ima mogunost razlikovati dan od noi, te se privikava na cikluse odmora i aktivnosti.

ivani sustav i plua postaju sve zrelija.

Vae tijelo:

Iako svaka ena na trudnou reagira razliito , 34. tjedan je vie-manje svim enama siti. U ovoj fazi trudnoe savjetuju se ei posjeti lijeniku. Potrebno je napraviti jo neke preglede kao i krvne testove.

esto se oputajte i duboko diite. Takoer razgovarajte s djetetom, ono vas ve odavno uje.

Ako ste imali probleme sa garavicom oni e se pojaati. To je rezultat pojaane kiselosti eludca.

Natjecanje zglobova, nogu pa ak i lica je jo jedan od simptoma ove faze trudnoe. Vano je da pijete dovoljno vode kako biste potaknuli izmjenu tvari i smanjili otjecanje. Ali ako sluajno oticanje bude popraeno glavoboljom, vrtoglavicom ili nekim drugim zdravstvenim problemom odmah se javite lijeniku.

Zdravlje i stil:

Mislite da ste se i previe nagledali svoga lijenika u posljednje vrijeme? Sada e vas on upozoriti kako trebate dolaziti jedanput tjedno sve do poroaja, kako bi mjerio va krvni tlak i neke druge imbenike.

Mnoge ene se boje prijevremenog poroaja, ali roenje djeteta u ovom tjednu je sasvim normalno i beba nee imati probleme i razvit e se u zdravo dijete.

Nigdje nemojte uriti. Usporite, dovoljno se odmarajte i oputajte.

Nastavite sa zdravom prehranom. Jabuke, banane, brokoli, pinat, jaja, mlijeko i mlijeni proizvodi, puretina, piletina i riba neka budu na vaem stolu.

Nemojte razmiljati o dijeti. Moda vas deprimira to to ste se udebljali, ali vaa beba treba sve vane nutrijente kako bi se zdravo razvijala. uvajte se nezdrave hrane.

garavicu uzrokuje rijetki i obilni obroci, pa se savjetuje da ukupni unos hrane preraspodijelite na 3 do 4 obroka i 3 do 4 meuobroka.

Sada je najbolje prebaciti se na lampavu i udobnu odjeu, jer e vas sve to stie initi jo umornijima.

Nemojte se zaboraviti fotografirati.  Trebalo bi vam ostati nekoliko lijepih fotki iz razdoblja trudnoe.

Konkretizirajte plan poroda. Budui da nikad ne znate kada bi poroaj mogao krenuti i koliko ete ostati u bolnici, razmislite kome ete ostaviti kljueve, to jo suprug ili osoba od povjerenja trebaju pripremiti kada vi odete u bolnicu. Ako imate stariju djecu napravite plan tko e ih voziti u  vrti ili kolu, tko e im kuhati, brinuti se oko cvijea i svega drugog u domu.

Masaa meice najbolja je stvar koju moete za sebe raditi u ovim posljednjim tjednim trudnoe. Ta masaa pomae da se smanje anse epiziotomije.

to kupiti:

Jo jednom provjerite jeste li spakirali sve potrebno u torbu za rodilite.  Dodajte gumice za kosu kojima ete skloniti kosu s lica za vrijeme poroaja, ekstra jastuke u sluaju da vam u bolniki budu neudobni, te razmislite o dugoj pamunoj majici spavaici umjesto bolnike odjea za sam poroaj.

Odnos s partnerom:

Umirite i partnera. Nisu svi poroaji dramatini. esto prou lake nego je itko mogao oekivati, ali vano je da se informirate o njemu i znate to vas oekuje.

Povratak na poetnu trudnoe:  » Trudnoa
 

Trudnoa iz tjedna u tjedan - odaberite tjedan trudnoe:

1. 2. 3. 4. 5. 6. 7. 8. 9. 10. 11. 12. 13. 14. 15. 16. 17. 18. 19. 20. 21. 22. 23. 24. 25. 26. 27. 28. 29. 30. 31. 32. 33. 34. 35. 36. 37. 38. 39. 40. 41. 42.

Kalkulatori:

Trudnoæa Plodni dani

Trudnoæa Termin poroda

Vezane teme:

Simptomi trudnoe

 

Politika privatnosti

Ova web stranica pohranjuje vaše kolaie (cookies). Neki kolaii su nuni da bi stranica ispravno funkcionirala i bila dostupna, dok neki omoguavju analiziranje posjeenosti i praenje statistika o itanosti suelja. Takoer dijelimo kolaie treih strana poput oglašavakih kua, partnera za praenje i analitiku posjeenosti, te društvenih medija. Nastavkom korištenja suelja slaete se s tim. Više o pravilima privatnosti i kolaiima koji se pohranjuju.