TRUDNOA26. tjedan trudnoe

Beba:

Beba postaje deblja, ima sve vie kose. Koa je dosta tanka, tako da se krvoilni sustav vidi ispod koe. arenice oka su plave bez obzira koje e boje biti oi kasnije. Svoju boju arenice oka poprimaju tek nekoliko mjeseci nakon roenja. Beba moe uti va glas, ali i glas drugih ljudi kada s njim razgovarate. Beba u maternici vjeba disanje udiui amnionsku tekuinu.

Mozak bebe se razvija ubrzano, a beba sve vie dobiva na teini. Za sada je jo uvijek prilino mrava, ali kada doe vrijeme za porod bit e slatka i bucmasta.

Vae tijelo:

Moda ete primijetiti da iz vaih dojki curi ukasta tekuina. Ona se obino pojavljuje nakon poroaja, prije nego doe mlijeko. Naziva se kolostrum. To je obino prva bebina hrana nakon roenja kojom joj se osiguravaju proteini, mineralni i masnoa.

Poinjete osjeati „teinu“ trudnoe. Lea e vas boljeti i noge e vam biti oteane. Izbjegavajte naprezanje, a potrudite uspravno drati kako biste smanjili pritisak na lea. Nemojte dizati teke stvari.

Zdravlje i stil:

U ovom razdoblju biste trebali to vie spavati. Moda ete imati problema sa spavanjem noi, pa zato kada god uhvatite priliku danju prilegnite i odmorite se.

Beba se oslanja na vae zalihe eljeza pa se hranite namirnicama bogatim eljezom poput pinata. Planirajte tjedni jelovnik unaprijed. Tako ete izbjei brzu hranu. Ako ne moete kuhati usredotoite se na vrijedne svjee namirnice poput voa i povra, jogurta, oraastih plodova, itarica i sl.

Nemojte se usporeivati s drugim trudnicama. Neke su vee, neke manje, a bilo kakva usporedba moe vas dovesti u zabludu. Veliina trbuha ne ovisi mnogo o veliini fetusa, nego vie o majinoj strukturi, obliku i poziciji maternice. Ako vam lijenik kae da beba raste oekivano, tada je sve u  redu.

to kupiti:

Trudnoa je dosta iscrpljujua, pa kupite stvari koje vas odmaraju i ine sretnima.

Odnos s partnerom:

Moda je vrijeme da ako niste do sada razmislite o imenu djeteta.

Nemojte zbog brige oko trudnoe izgubiti smisao za humor. Potrudite se i dalje uveseljavati partnera.  

Meutim, naglasite partneru da je njegova dunost pobrinuti se da se vi osjeate dobro. Za zdravu trudnou i to manje bolan porod partner treba da bude upoznat sa fiziologijom trudnoe i poroaja i treba da daje svojoj eni aktivnu podrku. On treba da se brine oko toga da u kui vlada mirna i sreena atmosfera, da vodi rauna da se ena dovoljno odmara i ee. Partner treba da na sebe preuzima veinu poslova u domu, da podsjea enu da na vrijeme uzima obroke i da se zdravo hrani, da na vrijeme legne i da dovoljno spava. Takoer, njegova je dunost da se pobrine da ena ne vjeruje u jeftinu literaturu, u kojoj su poroaji opisani dramatino, da ne gleda  filmove u kojima je poroaj simbol bola, patnji i muka itd. Ako neko od lanova obitelji ili prijatelja pone sa svojim zastraujuim priama o poroaju, to loe utie na enu, partner je obavezan da sprijei takve razgovore i da ukloni takav negativan utjecaj.

Povratak na poetnu trudnoe:  » Trudnoa

Trudnoa iz tjedna u tjedan - odaberite tjedan trudnoe:

1. 2. 3. 4. 5. 6. 7. 8. 9. 10. 11. 12. 13. 14. 15. 16. 17. 18. 19. 20. 21. 22. 23. 24. 25. 26. 27. 28. 29. 30. 31. 32. 33. 34. 35. 36. 37. 38. 39. 40. 41. 42.

Kalkulatori:

Trudnoæa Plodni dani

Trudnoæa Termin poroda

Vezane teme:

Simptomi trudnoe

 

Politika privatnosti

Ova web stranica pohranjuje vaše kolaie (cookies). Neki kolaii su nuni da bi stranica ispravno funkcionirala i bila dostupna, dok neki omoguavju analiziranje posjeenosti i praenje statistika o itanosti suelja. Takoer dijelimo kolaie treih strana poput oglašavakih kua, partnera za praenje i analitiku posjeenosti, te društvenih medija. Nastavkom korištenja suelja slaete se s tim. Više o pravilima privatnosti i kolaiima koji se pohranjuju.