Solarij – je li zaista toliko štetan?

Solarij – je li zaista toliko štetan

Solarij kao način tamnjenja je posebno popularan u kasno proljeće i početkom ljeta, kao i tijekom zime. Dok neki planiraju godišnje odmore za osmi mjesec, ne žele ranije izgledati blijedo, stoga jedna od opcija koja se uzima u obzir je solarij. Da li je sunčanje u solariju štetno?

Sunčanje u solariju

Unatoč činjenici da se blijed ten pokušava već godinama vratiti u modu, milijuni žena, ali i muškaraca preferiraju brončano. Jer brončan ten nas, kako reklama kaže, čini «mršavijima, sretnijima i zadovoljnijima svojim izgledom».

I dok zdravstveni djelatnici upozoravaju na oprez njihov glas se konstantno ignorira radi vizualnog dojma koji se postiže tamnijom puti, te mnogi tvrde kako solarij i “nije toliko štetan”.
Općenito sa zdravstvenog stajališta solariji nemaju svojih dobrih strana. Loša strana je to što je zračenje u solarijima opasnije nego zračenje sunca u podne, pa iako proizvođači tvrde kako moderni solariji sadrže zaštitu, dokazano je da su odgovorni za prerano starenje i povećan rizik razvoja raka kože.

Štetnost solarija

Većina osoba koje redovito koriste solarije imaju značajno povećan rizik obolijevanja od raka kože, kažu znanstvenici.

Istraživanje u koje je bilo uključeno 4.000 osoba pokazalo je kako osobe koje pođu s korištenjem solarija prije 35. godine povećavaju rizike malignih melanoma za 75%.

Postoji uobičajena, ali pogrešna pretpostavka kako je sunčanje u solariju zdrav način da dođete do tamnijeg tena, međutim intenzitet nekih UV zraka u solariju može biti ponekad i do 15 puta veći od podnevnog sunca, a i sami znate koliko je podnevno sunce opasno.
Ponavljanje izlaganja takvim UV zračenjima oštećuje DNA stanica, što povećava rizike razvoja raka kože.

Maligni melanom trenutno je najučestaliji rak u osoba između 15 i 35 godina, a često je fatalan.
Samo u Velikoj Britaniji godišnje se dijagnosticira više od 9.000 puta, a više od 1.800 osoba svake godine umire zbog ove opake bolesti.

Rebecca Russell voditeljica kampanje za istraživanje raka u Velikoj Britaniji kaže: „Štetu koju UV zrake čine ne možete vidjeti odmah. Ona se nakuplja tijekom vremena, ali svaki put kada koristite solarij škodite vašoj koži i povećavate šanse razvoja tumora“. (Izvor: BBC, Sunbed use ‘puts lives at risk’)

Kako pravilno koristiti solarij

Prije sunčanja skinite nakit, šminku, a najbolje da se otuširate kako biste uklonili trgove krema i parfema. Za sunčanje u solariju nemojte koristiti kreme koje se koriste za zaštitu od UV zračenja na suncuu. Poslije sunčanja koristite balzam za kožu nakon sunčanja u solariju. Ova sredstva hrane kožu i vraćaju joj vlažnost koju je izgubila tokom tretmana sunčanja u solariju.

Tko ne smije koristiti solarij

Ukoliko ipak insistirate na solariju važno je da znate kako nisu svi pogodni za sunčanje u solariju. Osobe sa svijetlom puti moraju biti mnogo pažljivije od onih tamnije puti, a vrijeme koje provodite u solariju morate pažljivo prilagođavati.

U mnogim zemljama korištenje solarija za osobe mlađe od 18 godina je zabranjeno, a u ostalim postoji pozitivna praksa vlasnika salona za sunčanje da ne dozvoljavaju maloljetnicima sunčanje u solariju.

Solarij nikako ne biste smjeli koristiti:

Solarij nikako ne biste smjeli koristiti:

  • Ako ste mlađi od 18
  • Imate osjetljivu ili vrlo svijetlu kožu
  • Lako izgorite na suncu
  • Imate mnogo madeža na koži
  • Imali ste rak kože u prošlosti
  • Netko u vašoj obitelji imao je rak kože
  • Koristite lijekove koji povećavaju osjetljivost na UV zrake
  • Imate mnogo pjegica po koži
  • Prethodno ste imali jake sunčane opekline (ovo se odnosi i na opekline sunca starije od 20 godina)
  • Imate neko medicinsko stanje koje se pogoršava izaganjem svjetlosti.

Pravila korištenja solarija

Ukoliko odlučite ignorirati rizike i ipak posjećujete solarije ovo su pravila kojih se trebate pridržavati:
– Prije odlaska u solarij napravite piling kako biste odstranili mrtve stranice kože i svu nečistoću.
– Skinite svu šminku.
– Uz pomoć stručne osobe procijeniti svoj tip kože i potrebno vrijeme ostajanja u solariju. Osim o stanju vaše kože duljina ostanka u solariju ovisi o kvaliteti solarija.
– Provjerite čistoću solarija.
– Stavite naočale namijenjene sunčanju u solariju.
– Postane li vam pretjerano vruće, osjetite li slabost, svrbež ili peckanje u nekim dijelovima tijela prekinite sunčanje.
– Tridesetak minuta nakon sunčanja u solariju se otuširajte i nanesite hidratantnu kremu.
– Nakon sunčanja u solariju ne izlažite se toga dana prirodnom suncu.
– Nadoknadite gubitak tekućine vodom ili drugim osvježavajućim napitkom.

Razlika između sunčanja na suncu i u solariju

Sunčanje u solariju značajno je različito od sunčanja na plaži. Rezultati sunčanja zavise od tipa lampi koje se nalaze u solariju i dužine trajanja tretmana sunčanja. Prednost sunčanja u solariju u odnosu na sunce je  u tome što biranjem tipa lampi i dužinom tretmana možete kontrolirati koliku izloženost zračenju želite.

Koliko često se smije ići u solarij

Oko ovoga se vode debate. Većina dermatologa će reći da ako nije nužno kako biste trebali uopće izbjegavati solarij. Taman ten, sam po sebi već je signal kako je koža bila izložena zračenju, bez obzira dolazi li iz solarija ili sunca. Svako sunčanje povećava rizike preuranjenog starenja, produbljivanja bora, a u konačnici i razvoja raka kože. Zdravo sunčanje bi bilo izlaganje suncu u jutarnjim satima 15 do 20 minuta dnevno, kako bi tijelo dobilo svoju dozu D vitamina, sve preko toga je previše.

Kako sve možete do preplanulog tena – Dobre i loše strane

SUNČANJE BEZ ZAŠTITNOG FAKTORA

Dobra strana je to što unatoč štetnosti UV zraka, izlaganje suncu je još uvijek nužno kako bi tijelo ispravno funkcioniralo.

Toplina i sunčeva svjetlost stimuliraju cirkulaciju, proizvodnju vitamina D, koji je nužan za imunitet, zdravlje kostiju i zubi, te poboljšava raspoloženje.
Stručnjaci kažu kako je sunčanje bez zaštite, pet do petnaest minuta (izbjegavajte podnevno sunce) dva do tri puta tjedno sasvim dovoljno kako bi tijelo proizvelo dovoljno vitamina D.

Loša stvar je to što je izlaganje sunčevim zrakama bez zaštite, svi znamo, opasno.

Stupanj sigurnosti – 1/5

Ova slika ima prazan alt atribut ; naziv datoteke je Solarij.jpg Ova slika ima prazan alt atribut ; naziv datoteke je Solarij-je-li-zaista-toliko-stetan.jpg Ova slika ima prazan alt atribut ; naziv datoteke je Solarij-je-li-zaista-toliko-stetan.jpg Ova slika ima prazan alt atribut ; naziv datoteke je Solarij-je-li-zaista-toliko-stetan.jpg Ova slika ima prazan alt atribut ; naziv datoteke je Solarij-je-li-zaista-toliko-stetan.jpg

SUNČANJE S KREMAMA SA ZAŠTITNIM FAKTOROM

Dobra strana je to što visoki zaštitni faktor može blokirati do 97% štetnih UV zračenja. Sredstva sa zaštitnim faktorom dolaze u dva oblika. Ili blokiraju zrake stvarajući na koži zaštitni sloj ili njihov kemijski sastav apsorbira štetne UV zrake. Dakle, nanošenjem sredstva ovisno o faktoru možete gotovo potpuno zaštititi kožu od UV zračenja.

Zaštitni faktor 2 – 5 osigurava osnovnu zaštitu
Zaštitni faktor 6 – 11 osigurava srednju zaštitu
Zaštitni faktor 12 – 19 visoka zaštita
Zaštitni faktor 20 – 30 intenzivna zaštite
Zaštitni faktor 30 + blokiraju zrake

Loša strana je u tome što iako je zaštita od štetnih zračenja neosporna postoji nekolicina znanstvenika koji vjeruju da ta sredstva ne štite kožu od nastanka raka kože nego ga u stvari i potiču. Oni navode kako zaštitna sredstva u stvari varaju ljude dajući im lažni osjećaj sigurnosti, te oni ostaju na suncu duže.

U izvješću objavljenom 2001. Svjetska zdravstvena organizacija navela je kako se sredstva za sunčanje ne bi trebala koristiti kako bi se duže izdržalo na suncu, nego kako bi se u normalnom vremenu izlaganja dobila maksimalna zaštita, navodno zaštitni faktor štiti kožu samo od opeklina.

Stupanj sigurnosti – 3/5

Ova slika ima prazan alt atribut ; naziv datoteke je Solarij.jpg Ova slika ima prazan alt atribut ; naziv datoteke je Solarij.jpg Ova slika ima prazan alt atribut ; naziv datoteke je Solarij.jpg Ova slika ima prazan alt atribut ; naziv datoteke je Solarij-je-li-zaista-toliko-stetan.jpg Ova slika ima prazan alt atribut ; naziv datoteke je Solarij-je-li-zaista-toliko-stetan.jpg

SREDSTVA ZA SAMOTAMNJENJE

Dobra strana je u tome što su sredstva za samotamnjenje toliko napredovala da lažni ten uopće više ne izgleda lažno. Postoje dvije vrste takvih sredstava. Jedna su ona koja jednostavno boje kožu, dok druga sadrže aktivni sastojak DHA, šećer koji u interakciji s mrtvim stanicama pretvara gornji sloj kože u smeđe. Za razliku od nekih drugih sastojaka u kozmetičkim proizvodima DHA se smatra sigurnim. Njegove molekule su slične prirodnim koje proizvodi tijelo i vjeruje se da osim eventualne osjetljivosti na njega nema drugih negativnih posljedica.

Loša strana je jedino to što takav ten ponekad zna izgledati neprirodno.

Stupanj sigurnosti – 5/5

Ova slika ima prazan alt atribut ; naziv datoteke je Solarij.jpg Ova slika ima prazan alt atribut ; naziv datoteke je Solarij.jpg Ova slika ima prazan alt atribut ; naziv datoteke je Solarij.jpg Ova slika ima prazan alt atribut ; naziv datoteke je Solarij.jpg Ova slika ima prazan alt atribut ; naziv datoteke je Solarij.jpg

SPREJEVI ZA SAMOTAMNJENJE

Dobra strana im je to što boju možete postići u samo nekoliko sekundi.

Loša strana je to što kao i kod sredstava za samotamnjenje ponekad daju pomalo čudnu boju. Problem se može pojaviti budući da se prilikom tamnjenja cijela prostorija ispuni sprejem što može prouzrokovati poteškoće u disanju kod osjetljivijih osoba. Međutim, u kvalitetnijim, specijalno dizajniranim kabinama zrak se usmjerava prema nogama.

Stupanj sigurnosti – 4/5

Ova slika ima prazan alt atribut ; naziv datoteke je Solarij.jpg Ova slika ima prazan alt atribut ; naziv datoteke je Solarij.jpg Ova slika ima prazan alt atribut ; naziv datoteke je Solarij.jpg Ova slika ima prazan alt atribut ; naziv datoteke je Solarij.jpg Ova slika ima prazan alt atribut ; naziv datoteke je Solarij-je-li-zaista-toliko-stetan.jpg

TABLETE ZA TAMNJENJE

Dobra strana je to što, iako su danas pomalo pase, jednostavnije su za upotrebu od gotovo većine drugih proizvoda. Moderne tablete su uglavnom biljnog sastava, a potiču proizvodnju melanina. Na taj način osim što tamne kožu na potpuno prirodan način, minimaliziraju osjetljivost kože na sunčeve zrake i produžuju zadržavanje preplanulosti na koži.

Loša strana je što su neke tablete za tamnjenje dokazano štene za organizam i potpuno zabranjene npr. u SAD-u.

Stupanj sigurnosti – 1/5

Ova slika ima prazan alt atribut ; naziv datoteke je Solarij.jpg Ova slika ima prazan alt atribut ; naziv datoteke je Solarij-je-li-zaista-toliko-stetan.jpg Ova slika ima prazan alt atribut ; naziv datoteke je Solarij-je-li-zaista-toliko-stetan.jpg Ova slika ima prazan alt atribut ; naziv datoteke je Solarij-je-li-zaista-toliko-stetan.jpg Ova slika ima prazan alt atribut ; naziv datoteke je Solarij-je-li-zaista-toliko-stetan.jpg

SOLARIJI

Općenito nemaju svojih dobrih strana.

Loša strana je to što zračenje u solarijima je zapravo opasnije nego zračenje sunca u podne, pa iako proizvođači tvrde kako solariji sadrže zaštitu, dokazano je su odgovorni za prerano starenje i rak kože.

Stupanj sigurnosti – 0/5

Ova slika ima prazan alt atribut ; naziv datoteke je Solarij.jpg Ova slika ima prazan alt atribut ; naziv datoteke je Solarij-je-li-zaista-toliko-stetan.jpg Ova slika ima prazan alt atribut ; naziv datoteke je Solarij-je-li-zaista-toliko-stetan.jpg Ova slika ima prazan alt atribut ; naziv datoteke je Solarij-je-li-zaista-toliko-stetan.jpg Ova slika ima prazan alt atribut ; naziv datoteke je Solarij-je-li-zaista-toliko-stetan.jpg